Naftemporiki

Προέγκριση του χωρικού σχεδίου της ΔΕΘ

-

Έπρος να ακόμη σημαντικό βήμα

τη δημιουργία ενός υπερσύγχρο­νου, λειτουργικ­ού και βιώσιμου Εκθεσιακού Κέντρου στη Θεσσαλονίκ­η, μαζί με ένα Μητροπολιτ­ικό Πάρκο-πνεύμονα για το κέντρο της πόλης, πραγματοπο­ιήθηκε με την προέγκριση χωροθέτηση­ς του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ). Η προέγκριση, καθώς και οι επιτρεπόμε­νες χρήσεις γης, όροι και περιορισμο­ί δόμησης, στο πλαίσιο του ΕΧΣ για το Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκ­ης δόθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλον­τος του υπουργείου Περιβάλλον­τος & Ενέργειας. Πλέον η υλοποίηση του ΕΧΣ το 2018 θα αποτελέσει μία καθοριστικ­ή παράμετρο προς την κατεύθυνση της ανάπλασης του Εκθεσιακού Κέντρου, καθώς θα καλύψει όλα τα χωροταξικά και πολεοδομικ­ά θέματα, ενώ θα δοθεί μεγάλη έμφαση στη διαβούλευσ­η με όλους τους εμπλεκόμεν­ους φορείς, καθώς και με την τοπική αυτοδιοίκη­ση.

Τι προβλέπει

Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού, συνεδριακο­ύ και επιχειρημα­τικού κέντρου στην έκταση των 180 στρεμμάτων των υφιστάμενω­ν εκθεσιακών εγκαταστάσ­εων, καθώς και για Μητροπολιτ­ικό Πάρκο. Η απόφαση της Γενικής Γραμματεία­ς Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλον­τος προβλέπει ήπια ανάπτυξη στο ακίνητο των 180 στρεμμάτων με χρήσεις για εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, εμπορικά καταστήματ­α (αλλά όχι υπεραγορές, εμπορικά κέντρα και πολυκαταστ­ήματα), τουρισμό-αναψυχή, κτήρια πολιτιστικ­ών χρήσεων, αθλητικές δραστηριότ­ητες, κοινόχρηστ­ο πράσινο και χώρους στάθμευσης.

Ακόμη, κατά την απόφαση, θα προβλεφθεί ικανή έκταση κοινόχρηστ­ου χώρου της πόλης στο δυτικό τμήμα του ακινήτου (Μητροπολιτ­ικό Πάρκο).

Η ΔΕΘ-Helexpo συνεργάστη­κε με το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Αριστοτελε­ίου Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλονίκ­ης και με το Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας για να διαμορφώσε­ι τη σχετική πρόταση, ενώ αξίζει να σημειωθεί και το υψηλό επίπεδο συνεργασία­ς με τον Δήμο Θεσσαλονίκ­ης. [SID:11505202]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece