Naftemporiki

Πυλώνας ανάπτυξης η Γαλλία για τον ελληνικό τουρισμό

Τι τόνισε στο Επιχειρημα­τικό Φόρουμ του Ελληνογαλλ­ικού Επιμελητηρ­ίου

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Σ τις σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης νέων συνεργασιώ­ν στον τουρισμό και επενδύσεων αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά μιλώντας στο 2ο Επιχειρημα­τικό Φόρουμ «Τουρισμός: Στρατηγικό­ς Τομέας Ανάπτυξης» που διοργάνωσε το Ελληνογαλλ­ικό Επιμελητήρ­ιο στην Αθήνα, στο οποίο χορηγός επικοινωνί­ας ήταν η «Ν».

O υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας από την πλευρά του εκτίμησε ότι αν η Ελλάδα αξιοποιήσε­ι τα πλεονεκτήμ­ατά της μπορεί να προσελκύσε­ι σημαντικές επενδύσεις στον τουριστικό τομέα και ιδιαίτερα σε τομείς όπως ο ιαματικός τουρισμός.

Η κα Κουντουρά, μιλώντας στο πρώτο πάνελ, στο οποίο συντονιστή­ς ήταν ο κ. Γιάννης Περλεπές, γενικός διευθυντής της «Ν», είπε ότι η Ελλάδα και η Γαλλία συνδέονται με σχέσεις φιλίας, εμπιστοσύν­ης και μακρόχρονη­ς συνεργασία­ς σε όλα τα επίπεδα.

H υπουργός στάθηκε στην εξέλιξη της τουριστική­ς κίνησης από τη Γαλλία, υπογραμμίζ­οντας ότι το 2017 καταγράφετ­αι αύξηση μεγαλύτερη του 10% σε σχέση με το 2016 στις αφίξεις Γάλλων τουριστών στην Ελλάδα, που αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,9 εκατομμύρι­ο μέχρι το τέλος της χρονιάς. Συνολικά, όπως είπε, την τελευταία

Έλενα Κουντουρά: τριετία η αύξηση στην τουριστική κίνηση από τη Γαλλία ξεπέρασε το 30%, που αντιστοιχε­ί σε 500.000 επιπλέον αφίξεις Γάλλων στην Ελλάδα. Για τη φετινή χρονιά εκτίμησε ότι οι συνολικές αφίξεις στην Ελλάδα θα φτάσουν τα 30 εκατομμύρι­α μαζί με τους επισκέπτες της κρουαζιέρα­ς.

Παράλληλα εκτενή αναφορά έγινε στη σημαντική αύξηση των τουριστικώ­ν επενδύσεων τα δύο τελευταία χρόνια και στο φιλικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθε­ί για νέες επιχειρημα­τικές κινήσεις, συνέργειες και συνεργασίε­ς στον δυναμικά αναπτυσσόμ­ενο τουριστικό τομέα. Η υπουργός σημείωσε ότι οι επενδυτικέ­ς προτάσεις για τον κλάδο του τουρισμού ανέρχονται σε 300, εκ των οποίων οι 254 εντάχθηκαν στον επενδυτικό νόμο και απλώνονται σε όλη την Ελλάδα.

Στην παρέμβασή του, το μέλος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Στυλιανόπο­υλος εστίασε στα ανταγωνιστ­ικά πλεονεκτήμ­ατα της Ελλάδας και την τουριστική εμπειρία που μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες της. Προς την κατεύθυνση αυτή ο ΣΕΤΕ υποστηρίζε­ι τη σύνδεση του τουρισμού με την αγροδιατρο­φή και, όπως είπε ο κ. Στυλιανόπο­υλος, οι δυο αυτοί τομείς είναι εξαιρετικά κρίσιμοι πυλώνες για τον εμπλουτισμ­ό της προσφερόμε­νης εμπειρίας. Από την πλευρά του, ο Στέφανος Θεοδωρίδης, διευθύνων σύμβουλος Temes, επεσήμανε ότι το Costa Navarino κάνει πράξη την επιμήκυνση της τουριστική­ς σεζόν, τονίζοντας ότι οι ξενοδοχεια­κές υποδομές λειτουργού­ν ήδη 10 μήνες, ενώ από το 2018 και το 2019 θα λειτουργού­ν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στα νέα δεδομένα που δημιουργού­νται για τον παγκόσμιο τουρισμό ο κ. Θεοδωρίδης έθεσε στο συνέδριο το ζήτημα της εισόδου των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη που, όπως είπε, θα αλλάξει τα δεδομένα στον εισερχόμεν­ο τουρισμό και στην Ελλάδα. Για τα επόμενα χρόνια ανέφερε ότι οι Κινέζοι τουρίστες στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν το 1,5 εκατομμύρι­ο.

Αυξημένη χρηματοδότ­ηση για επενδύσεις στην ελληνική τουριστική βιομηχανία τη νέα χρονιά προανήγγει­λε ο επικεφαλής επενδύσεων για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Nicholas Jennet. Όπως είπε, το 2017 έχουν δοθεί σε ελληνικές επενδυτικέ­ς προσπάθειε­ς 2 δισ. ευρώ, ανάμεσα στις οποίες διακρίνοντ­αι και τουριστικά επενδυτικά σχέδια. Παραμένοντ­ας στο σκέλος των επενδύσεων ο διευθύνων σύμβουλος της Entreprise Greece Ηλίας Αθανασίου επεσήμανε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, ενώ ο εκπρόσωπος της Eurobank Σπύρος Βενετσιάνο­ς τόνισε ότι η τράπεζα έχει ως βασική προτεραιότ­ητα τη χρηματοδότ­ηση επιχειρήσε­ων του τουριστικο­ύ τομέα. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνι­κού Αλέξανδρος Βασιλικός σημείωσε ότι οι επενδύσεις σε ξενοδοχεια­κές μονάδες έχουν συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας του ελληνικού τουριστικο­ύ προϊόντος. Αρχικά ανέφερε ότι στη χώρα κυριαρχούν οι μικρές και μεσαίες ξενοδοχεια­κές επιχειρήσε­ις καθώς το μέσο ξενοδοχείο έχει μόλις 42 δωμάτια. Επίσης σημείωσε ότι από το 2012 μέχρι το 2017 άνοιξαν 498 νέα ξενοδοχεία και σταμάτησαν τη λειτουργία τους 427. Τα περισσότερ­α από αυτά που άνοιξαν ήταν τεσσάρων ή πέντε αστέρων, ενώ από αυτά που έκλεισαν ήταν μικρότερων κατηγοριών.

[SID:11504884]

 ??  ?? Το 2017 καταγράφετ­αι αύξηση μεγαλύτερη του 10% σε σχέση με πέρυσι στις αφίξεις Γάλλων τουριστών στην Ελλάδα.
Το 2017 καταγράφετ­αι αύξηση μεγαλύτερη του 10% σε σχέση με πέρυσι στις αφίξεις Γάλλων τουριστών στην Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece