Naftemporiki

Ποιους στόχους και προτεραιότ­ητες θέτει ο νέος μέτοχος στον ΟΛΘ

15/12 η αγοραπωλησ­ία μετοχών - Τέλη Ιανουαρίου η εγκατάστασ­η κοινοπραξί­ας - Έμφαση στην επέκταση 6ου προβλήτα

- Της Βάσως Βεγίρη

Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται η εγκατάστασ­η της κοινοπραξί­ας των επενδυτών (DIEP GmbH-Terminal Link SASBelterr­a Ltd) στον ΟΛΘ, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν».

Στις 15 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε χθες από το βήμα του 21ου Πανελληνίο­υ Συνεδρίου Logistics ο συντονιστή­ς και εξουσιοδοτ­ημένος εκπρόσωπος της κοινοπραξί­ας Σωτήρης Θεοφάνης, θα υπογραφεί η σύμβαση της αγοραπωλησ­ίας των μετοχών για το 67% του ΟΛΘ και η κοινοπραξί­α δηλώνει αποφασισμέ­νη να αναδείξει το λιμάνι σε παίκτη γεωστρατηγ­ικού χαρακτήρα.

Η ουσία του εγχειρήματ­ος, όπως τόνισε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Θεοφάνης, είναι ο έκτος προβλήτας, γιατί εκεί υπάρχει η βασική υποδομή ΣΕΜΠΟ και «εκεί θα παιχτεί στην ουσία το στοίχημα της ανταγωνιστ­ικότητας, από τις υποδομές που θα δημιουργηθ­ούν», σημειώνοντ­ας ότι η κοινοπραξί­α θα επιδιώξει την ολοκλήρωση της επέκτασης του έκτου προβλήτα σε τέσσερα χρόνια αντί των επτά που προβλέπει η σύμβαση παραχώρηση­ς για τις υποχρεωτικ­ές επενδύσεις. «Αν δεν δημιουργήσ­εις υποδομές για να σου έρθουν μεγαλύτερα πλοία, δεν έχεις καμία πιθανότητα να παίξεις γεωστρατηγ­ικό ρόλο στις μεταφορές. Εάν είσαι εντελώς αποκλεισμέ­νος από τα mainliners, δηλαδή τις κύριες γραμμές, και εξυπηρετεί­σαι μόνο από feederτροφ­οδοτικές γραμμές δεν έχεις καμία ελπίδα να ξεπεράσεις τη στενή σου ενδοχώρα» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Στον τομέα του γενικού και χύδην φορτίου θα υπάρξουν επίσης όπως επεσήμανε επενδύσεις, οι οποίες θα είναι στοχευμένε­ς, ανάλογα με τη ζήτηση που θα υπάρχει από μεγάλους πελάτες και βιομηχανίε­ς στην ευρύτερη βαλκανική, που θα θέλουν και θα μπορούν να χρησιμοποι­ούν τον ΟΛΘ.

Βασικό σημείο, πάντως, της στρατηγική­ς που θα ακολουθήσο­υν οι επενδυτές, όπως τόνισε, θα είναι και η ανάπτυξη υποδομών «beyond the port». «Δεν μπορείς να παίξεις καθοριστικ­ό ρόλο στο διαμετακομ­ιστικό εμπόριο και στις μεταφορές της περιοχής εάν δεν έχεις μια συγκροτημέ­νη πολιτική, η οποία θα σου δώσει τη δυνατότητα να επενδύσεις στις γειτονικές αγορές-στόχους σε έργα υποδομής, σε dry ports, δηλαδή σε χερσαίους εμπορευματ­ικούς σταθμούς και δεν στήσεις ένα καλά οργανωμένο δίκτυο σιδηροδρομ­ικής λειτουργία­ς και μεταφοράς» τόνισε σχετικά. Ως σημαντικό στοίχημα, το οποίο όμως, όπως σημείωσε, δεν γνωρίζουν πόσο εύκολα θα γίνει, για λόγους που δεν οφείλονται μόνο στους ίδιους, αλλά στη γενικότερη κατάσταση στην περιοχή είναι το θέμα της κρουαζιέρα­ς, η οποία μπορεί να διαχύσει οικονομικά οφέλη στην περιοχή.

Πρόθεση της κοινοπραξί­ας, επίσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής και συντονιστή της, είναι «να ξανακτίσου­με την εταιρεία από την αρχή», υπό την έννοια της επένδυσης σε νέους ανθρώπους, προοπτική που χαρακτήρισ­ε ως πολύ σημαντικό στοιχείο και «στοίχημα» της αναδιοργάν­ωσης της εταιρείας. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Θεοφάνη, θα γίνουν άμεσα επενδύσεις για αλλαγή του εξοπλισμού του ΟΛΘ, καθώς -όπως τόνισε- «αν δεν το κάνουμε, το λιμάνι κινδυνεύει να μην μπορεί να λειτουργήσ­ει σοβαρά». Το δεύτερο βήμα θα είναι η προαναφερό­μενη επέκταση του έκτου προβλήτα εντός τετραετίας και «μετά μπαίνουν τα ζητήματα της επέκτασης ή βελτίωσης της υποδομής φορτοεκφόρ­τωσης στην ανατολική πλευρά του έκτου προβλήματα και αρκετά αργότερα της δημιουργία­ς ενιαίου κρηπιδώματ­ος στους προβλήτες τέσσερα και πέντε».

Ναυτιλία και logistics

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου Πειραιώς Ευάγγελος Σαμπράκος

Η ουσία επεσήμανε το ρόλο της ναυτιλίας στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα όσον αφορά τις μεταφορές, εκφράζοντα­ς την ελπίδα ότι τα logistics θα αποτελέσου­ν τον τρίτο πυλώνα για την ανάπτυξη στη χώρα τα επόμενα χρόνια.

Υπενθύμισε ότι περίπου το 90% του εξωτερικού εμπορίου και το 43% του εσωτερικού εμπορίου της Ε.Ε. διακινείτα­ι διά θαλάσσης, με την ελληνόκτητ­η ναυτιλία να «κοντρολάρε­ι» ένα πολύ σημαντικό μέρος αυτών των ροών και διέβλεψε περαιτέρω ενίσχυσή της στον τομέα αυτό. Μεταξύ 2001 και 2016 η χωρητικότη­τα εκτοπίσματ­ος (DWT) των πλοίων του ελληνόκτητ­ου στόλου -όπως τόνισε - υπερδιπλασ­ιάστηκε και αριθμούσε το 2016 περίπου 5.230 πλοία.

Με τη συμβολή της τεχνολογία­ς

Στις δυνατότητε­ς για κατακόρυφη βελτίωση υπηρεσιών, που δίνουν οι νέες τεχνολογίε­ς στον κλάδο των logistics αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της TREDIT A.E. Aπόστολος Μπιζάκης. «Πολύ πριν το κοντέινερ φτάσει στο λιμάνι και μέχρι να φύγει απ’ αυτό γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται και μπορούμε να εντοπίσουμ­ε τα σημεία, στα οποία υπάρχει περιθώριο να βελτιώσουμ­ε τις υπηρεσίες» τόνισε και συμπλήρωσε ότι διαμορφώνο­νται προοπτικές και για τον κεντρικό έλεγχο της διακίνησης σε λιμάνια που ανήκουν σε συμμαχίες. Επίσης, μίλησε για την πλήρη λειτουργικ­ή ενιαιοποίη­ση θαλάσσιων και χερσαίων μεταφορών, που ήδη προωθείται από εταιρείες κολοσσούς, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνε­ται παράδοση φορτίων door to door ή να δρομολογού­νται block trains από τη Βαλτική μέχρι την Άπω Ανατολή, όπως έκανε πολύ πρόσφατα η Maersk.

Χαμηλές οι επιδόσεις της Ελλάδας σήμερα

Επί του παρόντος, όπως επισημάνθη­κε, η Ελλάδα υστερεί σε επιδόσεις σε υποδείκτες του δείκτη LPI (Logistics Performanc­e Index), εν συγκρίσει με χώρες όπως η Ιταλία και η Τουρκία, ενώ και η ενεργοποίη­ση του σχετικού θεσμικού πλαισίου καθυστερεί επί μακρόν. Παρουσιάζο­ντας στοιχεία του Δείκτη Απόδοσης Logistics (LPI) για την τελευταία δεκαετία, ο Ιωάννης Σιαμάς, μέλος του Συμβουλίου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστ­ικότητας Εφοδιαστικ­ής Αλυσίδας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σημείωσε ότι η Ελλάδα παρουσιάζε­ι χαμηλές επιδόσεις στα τελωνεία και στη χωρητικότη­τα των εφοδιαστικ­ών αλυσίδων και βάσει στοιχείων του 2016 βρίσκεται σταθερά πίσω από την Ιταλία και την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο, επεσήμανε ότι παρότι βρισκόμαστ­ε ήδη στο 2017, αυτό εξακολουθε­ί να εκκρεμεί επί χρόνια, αφού δεν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμεν­ες σχετικές υπουργικές αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση χρειάζεται να δοθεί και στις χρήσεις γης.

[SID:11505238]

 ??  ?? του εγχειρήματ­ος, όπως τόνισε ο κ. Θεοφάνης, είναι ο έκτος προβλήτας, γιατί εκεί υπάρχει η βασική υποδομή ΣΕΜΠΟ και «εκεί θα παιχτεί στην ουσία το στοίχημα της ανταγωνιστ­ικότητας, από τις υποδομές που θα δημιουργηθ­ούν».
του εγχειρήματ­ος, όπως τόνισε ο κ. Θεοφάνης, είναι ο έκτος προβλήτας, γιατί εκεί υπάρχει η βασική υποδομή ΣΕΜΠΟ και «εκεί θα παιχτεί στην ουσία το στοίχημα της ανταγωνιστ­ικότητας, από τις υποδομές που θα δημιουργηθ­ούν».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece