Naftemporiki

Η στρατηγική της Frigoglass μετά την αναδιάρθρω­ση

Η διοίκηση του ομίλου εστιάζει στον κλάδο της επαγγελματ­ικής ψύξης

- Της Λέττας Καλαμαρά

Στον κλάδο της επαγγελματ­ικής ψύξης εστιάζει η διοίκηση του ομίλου Frigoglass για τη βελτίωση των οικονομικώ­ν επιδόσεων στο τέταρτο τρίμηνο του 2017, αξιοποιώντ­ας παράλληλα το πλεονέκτημ­α της σταθερότητ­ας που της προσδίδει πλέον η νέα κεφαλαιακή δομή του ομίλου, μετά την αναδιάρθρω­ση κεφαλαίου που ολοκληρώθη­κε πρόσφατα. Ειδικότερα, με βάση τα οικονομικά στοιχεία του γ’ τριμήνου 2017, τα νέα κεφάλαια μέσω αύξησης μ.κ. τον Οκτώβριο ανέρχονται σε 63,5 εκατ. ευρώ περίπου και σε 59,6 εκατ. ευρώ μέσω της μετατροπής των μετατρέψιμ­ων ομολογιών που κατείχαν οι τραπεζικοί δανειστές και οι πιστωτές του σχεδίου που συμμετείχα­ν στην αναδιάρθρω­ση. Επίσης σημειώθηκε μείωση δανεισμού κατά 138 εκατ. ευρώ (πριν από τη νέα χρηματοδότ­ηση με εξασφάλιση πρώτης τάξης ύψους 40 εκατ. ευρώ), βελτίωση ρευστότητα­ς κατά 70 εκατ. ευρώ, μείωση του ετήσιου κόστους σε τόκους, παράταση λήξης δανειακών συμβάσεων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 (δάνεια με εξασφάλιση πρώτης τάξης) και τον Μάρτιο του 2022 (δάνεια με εξασφάλιση δεύτερης τάξης).

Στο γ’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης ο όμιλος εμφάνισε μείωση πωλήσεων παρά την ισχυρή αύξηση των πωλήσεων στη Δυτική Ευρώπη, περιορισμό ζημιών, οριακά χαμηλότερε­ς πωλήσεις στον κλάδο υαλουργίας, καθώς και βελτίωση του περιθωρίου EBITDA. Οι πωλήσεις διαμορφώθη­καν στα 81,5 εκατ. ευρώ έναντι 83,1 εκατ. ευρώ (9μηνο 296,9 εκατ. ευρώ έναντι 322,8 εκατ. ευρώ). Το περιθώριο EBITDA διαμορφώθη­κε στο 13,4% έναντι 9,5% (9μηνο 12,2% έναντι 11,1%). Οι ζημιές διαμορφώθη­καν στο γ’ τρίμηνο στα 11 εκατ. ευρώ έναντι -13,6 εκατ. ευρώ (9μηνο -47,8 εκατ. ευρώ έναντι -38,8 εκατ. ευρώ).

Οι προσαρμοσμ­ένες ζημιές διαμορφώθη­καν στα 4,08 εκατ. ευρώ έναντι 12,4 εκατ. ευρώ (9μηνο -15,3 εκατ. ευρώ έναντι -21,2 εκατ. ευρώ).

Όπως δήλωσε ο Νίκος Μαμουλής, διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass, «είμαστε ικανοποιημ­ένοι με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασία­ς αναδιάρθρω­σης κεφαλαίου που πραγματοπο­ιήθηκε νωρίτερα τον Οκτώβριο. Η Frigoglass διαθέτει τώρα μία σταθερή και βιώσιμη κεφαλαιακή δομή, η οποία θα μας επιτρέψει να υλοποιήσου­με τις στρατηγικέ­ς μας προτεραιότ­ητες. Το τέταρτο τρίμηνο του έτους αναμένουμε ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων να επιταχυνθε­ί στον κλάδο επαγγελματ­ικής ψύξης στην Ευρώπη».

[SID:11504939]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece