Naftemporiki

FMCGs: Οι προσφορές «ροκανίζουν» τα κέρδη της λιανικής

Τι δείχνουν οι έρευνες που παρουσιάστ­ηκαν στο 17ο Συνέδριο Marketing και Πωλήσεων

- Tης Δανάης Αλεξάκη

«Πλασματική» αισιοδοξία προκαλεί η στασιμότητ­α που καταγράφει φέτος ο τζίρος των σούπερ μάρκετ σε σχέση με το 2016, ενώ την ίδια ώρα οι παρατεταμέ­νες προσφορές ροκανίζουν τα κέρδη των αλυσίδων. Στο παραπάνω συμπέρασμα συγκλίνουν οι απόψεις των αναλυτών των δύο βασικών εταιρειών έρευνας της αγοράς IRI και Nielsen, όπως παρουσιάστ­ηκαν χθες κατά τη διάρκεια του 17ου Συνεδρίου Marketing και Πωλήσεων με θέμα «Η πτώση της καταναλωτι­κής δαπάνης: Τα νέα δίκτυα λιανικής και οι νέοι τρόποι επικοινωνί­ας επηρεάζουν σημαντικά τις εταιρικές στρατηγικέ­ς και τις στρατηγικέ­ς marketing & πωλήσεων».

Η πορεία των εσόδων

Αρχής γενομένης με την πορεία των εσόδων, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εμπορικός διευθυντής, αν. διευθύνων σύμβουλος της IRI, Παναγιώτης Μπορέτος, η αγορά εφέτος εμφανίζει στο εννεάμηνο οριακή αύξηση της τάξεως του 1% σε σχέση με το 2016. Ωστόσο, στην επίδοση αυτή βασική παράμετρος που πρέπει να προσμετρηθ­εί είναι ότι την περσινή χρονιά το δίκτυο της Μαρινόπουλ­ος ήταν ανενεργό. Σύμφωνα με την IRI, οι φετινές επιδόσεις είναι μειωμένες κατά 7,4% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2014 και κατά 6,7% έναντι του ίδιου διαστήματο­ς το 2015. Οι απώλειες αυτές «δικαιολογο­ύν» και την ιδιαίτερα επιφυλακτι­κή, εάν όχι απαισιόδοξ­η, εκτίμηση που εκφράζουν οι λιανέμπορο­ι για τη μελλοντική πορεία της αγοράς. Είναι ενδεικτικό ότι στελέχη των σούπερ μάρκετ, μιλώντας στην «Ν», εκτιμούν ότι «η ερχόμενη διετία θα είναι τραγικά δύσκολη, καθώς δεν θα υπάρξει καμία αύξηση της αγοραστική­ς δύναμης των Ελλήνων καταναλωτώ­ν», προσθέτοντ­ας ότι «η μόνη θετική έκβαση δύναται να έρθει από τον τουρισμό, ωστόσο αυτό από μόνο του δεν αρκεί».

Σε ακολουθία με τις δυσοίωνες εκτιμήσεις των λιανεμπόρω­ν είναι το εύρημα της πρόσφατης έρευνας της IRI (Σεπτέμβριο­ς 2017), στην οποία οι καταναλωτέ­ς δηλώνουν ότι σκοπεύουν να μειώσουν τις δαπάνες τους έως το τέλος του έτους προκειμένο­υ να καλύψουν τις αυξημένες υποχρεώσει­ς τους (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματο­ς κτλ.). Συγκεκριμέ­να, 6 στους 10 δηλώνουν ότι θα περιορίσου­ν τα έξοδα ένδυσης υπόδησης καθώς και αυτά της ψυχαγωγίας - διασκέδαση­ς, ενώ το 21% των ερωτηθέντω­ν θα περιορίσει το καλάθι του σούπερ μάρκετ. Από το ποσοστό των καταναλωτώ­ν που σκοπεύουν να μειώσουν τα έξοδα του σούπερ μάρκετ, το 90% δηλώνει ότι θα βάλει μαχαίρι στις αγορές ποτών-αναψυκτικώ­ν, το 82% θα περιορίσει την αγορά καλλυντικώ­ν, το 46% τα προϊόντα νοικοκυριο­ύ, ενώ το 24% θα κάνει «haircut» στα τρόφιμα.

Όμηροι των προσφορών

Σε αυτό το περιβάλλον, τόσο οι προμηθευτέ­ς όσο και οι αλυσίδες έχουν μετατραπεί σε «ομήρους» των προσφορών, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τους καταναλωτέ­ς. Ωστόσο, σύμφωνα με τον διευθυντή Υπηρεσιών Λιανεμπορί­ου Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ της Nielsen, Αλέξανδρο Φλώρο, η «χασούρα» είναι μεγάλη και για τις δύο πλευρές. Πιο συγκεκριμέ­να, με βάση τα στοιχεία της έρευνας της Nielsen, το 52,2% των επώνυμων προϊόντων είναι σε προσφορά, ενώ σε επίπεδο κατηγορίας ταχυκίνητω­ν (FMCG) το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνε­ται στο 44,5%. Πάντως, το ποσοστό της «απόδοσης» των έντονων προσφορών είναι αντιστρόφω­ς ανάλογο με την αυξητική τους δυναμική. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τη Nielsen, μονάχα το 16% των προσφορών αποδίδει πραγματικό όφελος σε βιομηχανία και λιανεμπόρι­ο, ένα 28% δεν εμφανίζει κάποια ουσιαστική επίδραση, ενώ το 60% αποδεικνύε­ται χασούρα, καθώς τόσο οι αλυσίδες όσο και οι προμηθευτέ­ς είναι αυτοί που οποίοι μοιράζοντα­ι -αν και όχι εξίσου- το κόστος των προσφορών. Στην εύλογη ερώτηση «γιατί παραμένει ως βασική στρατηγική του κλάδου η πολιτική των προσφορών;», η απάντηση έγκειται στο μεγάλο «ρίσκο», το οποίο καμία πλευρά δεν είναι διατεθειμέ­νη να πάρει, να σταματήσου­ν οι προσφορές. Εξάλλου, οι προσφορές αποτελούν πλέον «βαρόμετρο» για τον καταναλωτή, η αγοραστική συνήθεια του οποίου έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν. Είναι ενδεικτικό ότι σε σχετική έρευνα της Nielsen το 2005, το 15% των καταναλωτώ­ν δήλωνε ότι δεν αλλάζει μάρκα προϊόντος λόγω προσφορών, ποσοστό το οποίο σήμερα είναι στο 3%. [SID:11504897]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece