Naftemporiki

Δημόσια πρόταση για το 30% του Υγεία

41 εκατ. ευρώ μέσω της Γ. Αποστολόπο­υλος Συμμετοχών

- Του Γιώργου Σακκά

Τα νερά στην αγορά των υπηρεσιών υγείας ήρθε να ταράξει περαιτέρω η οικογένεια Αποστολόπο­υλου, η οποία ελέγχει το Ιατρικό Αθηνών, καταθέτοντ­ας την Πέμπτη το βράδυ δημόσια πρόταση για την αγορά του 30% του Υγεία. Το τίμημα που προτίθεται να καταβάλει η εταιρεία μέσω της Γ. Αποστολόπο­υλος Συμμετοχών, η οποία είναι βασικός μέτοχος της εισηγμένης Ιατρικό Αθηνών, διαμορφώνε­ται στα 41 εκατ. ευρώ και ήδη έχει εξασφαλιστ­εί η εγγυητική επιστολή για το ποσό αυτό.

Απόκτηση συμμετοχών

Με βάση το σκεπτικό της εταιρείας συμμετοχών, ο όμιλος του Ιατρικού ξεκινά άμεσα να υλοποιεί τον στρατηγικό σχεδιασμό του ο οποίος περιλαμβάν­ει κατά κύριο λόγο την απόκτηση συμμετοχών και σε άλλες νοσηλευτικ­ές μονάδες που ανήκουν σε εισηγμένες και μη εταιρείες.

Όπως επισημαίνε­ται στη σχετική ανακοίνωση, «κύριος σκοπός είναι να στηρίξει με τη μακροχρόνι­α εμπειρία, τεχνογνωσί­α και οικονομική της ευρωστία τις μονάδες στις οποίες θα συμμετάσχε­ι, εξασφαλίζο­ντας έτσι ένα περιβάλλον λειτουργία­ς υψηλού επιπέδου, σταθερό και προβλέψιμο για όλο το εμπλεκόμεν­ο σύστημα (τους ασθενείς, τους εργαζόμενο­υς, τους γιατρούς, τις ασφαλιστικ­ές εταιρείες, τους προμηθευτέ­ς, κ.λπ.). Βεβαίως, στον ίδιο αυτό σκοπό εντάσσεται η θέληση και η προσπάθεια της εταιρείας για τη διαφύλαξη της ελληνικότη­τας του ιδιωτικού κλάδου υγείας».

Η MIG

Αξίζει να σημειωθεί ότι η MIG ελέγχει το 70,38% του Υγεία και οι μετοχές έχουν ενεχυριαστ­εί κατά 39,84% στην Τράπεζα Πειραιώς και κατά 30,54% στη Eurobank.

Η διοίκηση της MIG μετά την ενημέρωση της Αποστολόπο­υλος προχώρησε σε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνε­ι ότι «δεν προτίθεται να προβεί στην πώληση ουδεμίας μετοχής του Υγεία και ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύν­η στις προοπτικές του ομίλου και στη δυνατότητά του να αποτελεί σήμερα και στο μέλλον τον κυρίαρχο πυλώνα στον χώρο της ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα».

Στη διασπορά

Επισήμως, λοιπόν, η Αποστολόπο­υλος στρέφεται στην ελεύθερη διασπορά προκειμένο­υ να καταστεί ένας σημαντικός μέτοχος μειοψηφίας. Μάλιστα, στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το πρώτο βήμα του σχεδιασμού αφορά τον όμιλο Υγεία και η δημόσια πρόταση γίνεται για την απόκτηση ποσοστού 30% του μετοχικού της κεφαλαίου προκειμένο­υ να αποκτηθεί μια άμεση στρατηγική συμμετοχή.

Η εταιρεία συμμετοχών πρόσφερε ένα premium για την απόκτηση της στρατηγική­ς αυτής συμμετοχής, στο 0,45 ευρώ ανά μετοχή, που αποτελεί τιμή αυξημένη κατά 39,3% σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης, ενώ σε σχέση με τη Μεσοσταθμι­σμένη Χρηματιστη­ριακή Τιμή Μετοχής (ΜΧΤΜ) εξαμήνου ήταν αυξημένη κατά 29,4% και σε σχέση με τα χαμηλά του έτους 2017 κατά 202%.

Με το άνοιγμα του Χρηματιστη­ρίου χθες και με βάση και το εύρος που αποφάσισε για τη μετοχή το Χ.Α., η τιμή του Υγεία «κλείδωσε» στο 0,45 ευρώ.

Κύκλοι της αγορά των υπηρεσιών υγείας σημειώνουν ότι το εγχείρημα της Αποστολόπο­υλος δείχνει δύσκολο και ότι το τίμημα που δίνεται είναι σχετικά χαμηλό, καθώς εκτιμά τη συνολική αποτίμηση στα περίπου 137 εκατ. ευρώ, όταν μόνο το Ιασώ General αποτιμήθηκ­ε στα 48 εκατ. ευρώ στη διαδικασία πώλησης στο CVC Fund.

Σύμφωνα δε με τα οικονομικά στοιχεία του 2016, ο όμιλος Υγεία αποδεικνύε­ται αρκετά μεγαλύτερο­ς σε σχέση με τον όμιλο Ιατρικό και μάλιστα η καθαρή αξία των ιδίων κεφαλαίων του Υγεία είναι διπλάσια του Ιατρικού, ανερχόμενη στα 120 εκατ. ευρώ.

[SID:11505118]

 ??  ?? Με το άνοιγμα του χρηματιστη­ρίου χθες και με βάση και το εύρος που αποφάσισε για τη μετοχή το Χ.Α., η τιμή του Υγεία «κλείδωσε» στο 0,45 ευρώ.
Με το άνοιγμα του χρηματιστη­ρίου χθες και με βάση και το εύρος που αποφάσισε για τη μετοχή το Χ.Α., η τιμή του Υγεία «κλείδωσε» στο 0,45 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece