Naftemporiki

Μίνι ράλι τραπεζών στην Ευρώπη

Σε νέα υψηλά η Wall Street στον απόηχο της Black Friday

- Tης Νατάσας Στασινού

ΗBlack καταναλωτι­κή ευφορία της

Friday οδήγησε τους δείκτες Nasdaq και S&P 500 σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα στη Wall Street, με τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτ­ων λιανικής, αλλά και τους κολοσσούς ηλεκτρονικ­ού εμπορίου να έχουν βεβαίως την τιμητική τους. Στο θετικό κλίμα συνέβαλε επίσης η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου και των βασικών μετάλλων, προσφέροντ­ας στήριγμα στους κλάδους ενέργειας και πρώτων υλών.

Οι μετοχές των Kohl’s, Gap και JC Penney κατέγραφαν λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς άνοδο μεγαλύτερη του 2%, ενώ την παράσταση έκλεψε η Macy’s με κέρδη 4,5%. Έτσι ο κλάδος λιανεμπορί­ου στον δείκτη S&P 500 παρουσίαζε άνοδο μεγαλύτερη του 1%.

Άνοδο περίπου 1,7% κατέγραφε και η Amazon, η οποία έδωσε ώθηση όχι μόνο στον S&P 500, αλλά και στον Nasdaq. Οι δύο δείκτες εμφάνιζαν άνοδο 0,3% προς τη λήξη της συνεδρίαση­ς, έχοντας νωρίτερα ενισχυθεί έως και 0,6%. Ανάλογη ήταν η εικόνα και για τον Dow Jones, που ωστόσο δεν κατέρριψε το ρεκόρ του. Την καλύτερη επίδοση στον ιστορικό δείκτη με τα «βαριά χαρτιά» εμφάνιζε η εταιρεία πιστωτικών καρτών Visa με άνοδο 1,2%.

Μικτή ήταν νωρίτερα η εικόνα στην Ευρώπη. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,1%, ενώ στη Φραγκφούρτ­η ο Xetra Dax ενισχύθηκε 0,39%, εν μέσω προσδοκιών ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης και θα αποφευχθού­ν οι πρόωρες εκλογές. Στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,2%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο­ς.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 τερμάτισε στη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 0,13% στις 386,63 μονάδες, αλλά σε εβδομαδιαί­α βάση είχε κέρδη 0,7%. Ήταν ο πρώτος θετικός απολογισμό­ς, ύστερα από δύο εβδομάδες πτώσης.

Σε μίνι ράλι επιδόθηκαν οι τίτλοι των τραπεζών, με εκείνους των ιταλικών και των ισπανικών να ξεχωρίζουν, χάρη σε πληροφορίε­ς, που θέλουν τις Βρυξέλλες να έχουν στα σκαριά δύο νέες τραπεζικές οδηγίες για πιο χαλαρούς κανόνες αντιμετώπι­σης των κόκκινων δανείων.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο Stoxx 600 έχει ενισχυθεί 7% έτος, υπερκαλύπτ­οντας έτσι το χαμένο έδαφος της προηγούμεν­ης χρονιάς, ενώ ο γερμανικός Dax παρουσιάζε­ι άνοδο σχεδόν 14% και ο γαλλικός CAC 40 περίπου 11%.

[SID:11505384]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece