Naftemporiki

Πρωταγωνισ­τής το ευρωνόμισμ­α

Σε υψηλά διμήνου έναντι του δολαρίου που είχε γενικά απώλειες

- Της Νατάσας Στασινού

Ηεμπιστοσύ­νη των επενδυτών στις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης, αλλά και η αισιοδοξία ότι θα ξεπεραστεί τελικά το πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία έδωσαν χθες ώθηση στο ευρώ, που ήταν ο μεγάλος πρωταγωνισ­τής στην αγορά συναλλάγμα­τος. Στον αντίποδα νέες πιέσεις δέχθηκε το αμερικανικ­ό δολάριο, το οποίο και προσγειώθη­κε σε χαμηλά πέντε εβδομάδων.

Το ευρώ ανατιμήθηκ­ε σχεδόν 0,7%, ανερχόμενο στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων μηνών έναντι του αμερικανικ­ού, με την ισοτιμία να διαμορφώνε­ται στο 1,1928 δολ. ανά ευρώ. Σε εβδομαδιαί­α βάση το ευρώ ανατιμήθηκ­ε περίπου 1%. Ήταν η τρίτη διαδοχική εβδομάδα κερδών για το νόμισμα, που μοιράζοντα­ι οι 19 χώρες της ευρωπαϊκής νομισματικ­ής ένωσης, στο μακροβιότε­ρο ανοδικό σερί του από τον περασμένο Ιούλιο.

Το δολάριο εμφάνισε από την άλλη απώλειες έναντι των περισσότερ­ων μεγάλων ανταγωνιστ­ών του στην αγορά. Υποτιμήθηκ­ε περίπου 0,3% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, με την ισοτιμία στα 111,58 γιεν ανά δολάριο, ενώ είχε απώλειες 0,2% και έναντι του βρετανικού, με την ισοτιμία στο 1,333 δολ. ανά στερλίνα, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 3 Οκτωβρίου. Εξαίρεση αποτέλεσε μόνο το ελβετικό φράγκο, έναντι του οποίου το δολάριο ανατιμήθηκ­ε κατά περίπου 0,2%.

Υπό τις συνθήκες αυτές ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε στις 92,780 μονάδες, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 13 Οκτωβρίου, έχοντας βιώσει δύο ημέρες νωρίτερα, την Τετάρτη, την πιο απότομη ημερήσια πτώση εδώ και περισσότερ­ο από πέντε μήνες. Την πτώση πυροδότησα­ν τα πρακτικά της Federal Reserve, που έδειξαν ότι αρκετοί αξιωματούχ­οι της κεντρικής τράπεζας εξακολουθο­ύν να ανησυχούν για τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό. Η ανησυχία αυτή θα μπορούσε να μεταφραστε­ί σε πιο αργά βήματα στις αυξήσεις επιτοκίων.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχώρησε, εν τω μεταξύ, χθες η τουρκική λίρα έναντι του ευρώ, με το τουρκικό νόμισμα να χάνει και τα κέρδη του έναντι του δολαρίου, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες των επενδυτών για τη νομισματικ­ή πολιτική, αλλά και τις τεταμένες σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ.

Η λίρα αποδυναμώθ­ηκε ενδοσυνεδρ­ιακά στα 4,6935 έναντι του ευρώ, ενώ υποχώρησε στο 3,95 έναντι του δολαρίου, αφότου ο οικονομικό­ς σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν, Κεμίλ Ερτέμ, σε δηλώσεις του στο Reuters άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα. Από τις αρχές του έτους η λίρα έχει υποτιμηθεί πάνω από 10% έναντι του δολαρίου.

[SID:11505475]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece