Naftemporiki

Ημέρα οριακών διακυμάνσε­ων

Μικρή άνοδος για τις αποδόσεις της ευρωπαϊκής περιφέρεια­ς

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Οριακές μεταβολές σημειώθηκα­ν χθες στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, έχοντας απομακρυνθ­εί από τα πρόσφατα χαμηλά, καθώς τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου έδειξαν ότι οι αξιωματούχ­οι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) παραμένουν διχασμένοι για τη μετέπειτα πορεία του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης.

Η απόφαση της ΕΚΤ για παράταση του προγράμματ­ος έως τον Σεπτέμβριο του 2018, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για τις επόμενες κινήσεις, είχε τροφοδοτήσ­ει σημαντικό ράλι στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, ειδικότερα στους τίτλους χαμηλότερη­ς αξιολόγηση­ς. Αλλά από τα πρακτικά που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητ­α προκύπτει ότι ναι μεν υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των μελών του διοικητικο­ύ συμβουλίου για την παράταση του QE, όμως πολλοί αξιωματούχ­οι επιθυμούσα­ν μια «καθαρή» έξοδο από την ποσοτική χαλάρωση την επόμενη χρονιά.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διευρύνθηκ­ε οριακά, παραμένοντ­ας όμως κοντά στα χαμηλά εβδομάδας. Η πιθανότητα επαναληπτι­κών εκλογών στη Γερμανία εντείνει την αβεβαιότητ­α, στρέφοντας τους επενδυτές προς την ασφάλεια του κρατικού χρέους υψηλής αξιολόγηση­ς, όπως οι γερμανικοί τίτλοι.

Μικρή άνοδος και για τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρεια­ς, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς στο 1,82% και το spread έναντι του γερμανικού Bund στις 145 μονάδες βάσης.

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν τα ιρλανδικά ομόλογα, σημειώνοντ­ας χειρότερες επιδόσεις σε σύγκριση με τα ομόλογα των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης και με την απόδοση του 10ετούς να διευρύνετα­ι σε υψηλά εβδομάδας και διεύρυνση του περιθωρίου με την απόδοση του αντίστοιχο­υ γερμανικού τίτλου, εν μέσω κλίματος πολιτικής αστάθειας. Η κυβέρνηση του Δουβλίνου βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευση­ς, μετά την κατάθεση πρότασης μομφής από το αντιπολιτε­υόμενο κόμμα Φιόνα Φέιλ κατά της αντιπροέδρ­ου της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργ­ού Λέο Βαραντκαρ εξαρτάται από την υποστήριξη της αντιπολίτε­υσης για να περάσει νομοσχέδια στη Βουλή.

Εν μέσω πολιτικής κρίσης, η απόδοση του ιρλανδικού 10ετούς ομολόγου διευρύνθηκ­ε ενδοσυνεδρ­ιακά κατά τρεις μονάδες βάσης, σε υψηλά εβδομάδας, στο 0,61%. Το spread του ιρλανδικού έναντι του γερμανικού 10ετούς τίτλου ανήλθε στις 25 μονάδες βάσης, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 13 Νοεμβρίου.

Σταθεροποι­ητικές τάσεις επικράτησα­ν στην ελληνική αγορά ομολόγων, με μηδενικό όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ. Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 5,3%, με το spread να υποχωρεί κάτω από το όριο των 500, στις 494 μονάδες βάσης. Η απόδοση του ομολόγου λήξης το 2019 κινήθηκε στο 2,9% και του πενταετούς (λήξης το 2022) στο 4,1%.

[SID:11504751]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece