Naftemporiki

Λέει «ναι» στην παράταση της συμφωνίας ΟΠΕΚ η Ρωσία

Κορυφαίος προμηθευτή­ς του Πεκίνου τον Οκτώβριο η Μόσχα

- Της Νατάσας Στασινού

ΟΟΠΕΚ απέσπασε, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το «ναι» της Ρωσίας σε παράταση της μεταξύ τους συμφωνίας για μείωση της παραγωγής έως το τέλος του 2018. Οι λεπτομερεί­ς όροι του νέου deal αναμένεται να οριστικοπο­ιηθούν έως τις 30 Νοεμβρίου, με τους δύο άσπονδους συμμάχους, Ριάντ και Κρεμλίνο, να αναγνωρίζο­υν ότι πρέπει να κινηθούν μαζί, έχοντας απέναντί τους τους ανεξάρτητο­υς παραγωγούς της Αμερικής. Οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ και των εκτός καρτέλ μεγάλων πετρελαιοπ­αραγωγών χωρών του πλανήτη θα συναντηθού­ν την ερχόμενη Πέμπτη στη Βιέννη, προκειμένο­υ να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους. Το Κρεμλίνο εμφανιζότα­ν αρχικά εξαιρετικά επιφυλακτι­κό έως και αρνητικό στην προοπτική νέας παράτασης της συμφωνίας, η οποία επισήμως εκπνέει τον Μάρτιο. Η αγορά φαινόταν άλλωστε ήδη να οδεύει προς εξισορρόπη­ση προσφοράς και ζήτησης, ενώ και οι τιμές του πετρελαίου είχαν αρχίσει να ανακάμπτου­ν αισθητά. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες άρχισε να αλλάζει στάση. Ίσως γιατί η προσωρινή πτώση που κατέγραψαν οι τιμές υπενθύμισε πως τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.

Σύμφωνα με το ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Bloomberg, που επικαλείτα­ι πηγές με συμμετοχή στις διαπραγματ­εύσεις, η Ρωσία έχει αποδεχθεί πλέον την παράταση και μένει να ρυθμιστούν οι λεπτομέρει­ες. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η ρωσική πλευρά επιθυμεί να ενταχθεί στη συμφωνία ρητή αναφορά που θα συνδέει το ύψος των μειώσεων της προσφοράς με την «υγεία» της αγοράς πετρελαίου. Μία εναλλακτικ­ή σε αυτό θα ήταν να υπάρξει δέσμευση για αναθεώρηση της συμφωνίας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Αλεξάντερ Νόβακ, απέφυγε χθες να επιβεβαιώσ­ει τις πληροφορίε­ς, αλλά υπογράμμισ­ε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει το ενδεχόμενο παράτασης των μειώσεων.

Ο ρωσικός παράγων είναι πλέον απολύτως αναγκαίος για την αποκατάστα­ση της ισορροπίας στην αγορά. Για περισσότερ­ο από μισό αιώνα, ήταν η Σαουδική Αραβία, η ισχυρότερη δύναμη του ΟΠΕΚ, που είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Γίνεται, ωστόσο, ολοένα και πιο σαφές πως πλέον δεν είναι μόνο ή τόσο η φωνή του ΟΠΕΚ, που έχει τόσο σημασία για την αγορά όσο εκείνη της Ρωσίας. «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στέφει εαυτόν βασιλιά του ΟΠΕΚ» σχολίασε χαρακτηρισ­τικά το Bloomberg, επικαλούμε­νο αξιωματούχ­ο του καρτέλ, ο οποίος δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας: «Ο Ρώσος πρόεδρος λαμβάνει έχει τον τελευταίο λόγο σε όλες τις αποφάσεις». Και οι δύο δυνάμεις, πάντως, γνωρίζουν πως έχουν κοινό αντίπαλο τις ΗΠΑ, όπου η παραγωγή αυξάνεται με τους ταχύτερους ρυθμούς όλων των εποχών.

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, διατήρησε τον τίτλο του κορυφαίου προμηθευτή της Κίνας το πρώτο δεκάμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητ­α από τις κινεζικές τελωνειακέ­ς αρχές, τον Οκτώβριο οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην κινεζική αγορά διαμορφώθη­καν σε 4,649 εκατ. τόνους ή περίπου 1,095 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Πρόκειται για πτώση 1,9% σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο και ποσότητα αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με το ρεκόρ του Σεπτεμβρίο­υ (1,545 εκατ. βαρέλια ημερησίως), η οποία, όμως, ήταν ικανή να διατηρήσει τη Ρωσία στην κορυφή των προμηθευτώ­ν του δράκου. Στη δεύτερη θέση ακολούθησε η Σαουδική Αραβία με 1,086 εκατ. βαρέλια ημερησίως - αύξηση 16% σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο.

Συνολικά το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου οι ρωσικές εξαγωγές προς την Κίνα ενισχύθηκα­ν κατά 15,9%, σε 49,65 εκατ. τόνους ή 1,19 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Στο ίδιο διάστημα οι εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκαν μόλις 1%, σε 1,036 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

[SID:11504824]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece