Naftemporiki

Αγωνία για τα τεστ αντοχής στη Βρετανία

Μειώνουν την έκθεσή τους τα ιδρύματα της Ε.Ε.

-

ια τα κρίσιμα αποτελέσμα­Γτα

των αυστηρότερ­ων έως τώρα stress tests προετοιμάζ­ονται οι τράπεζες της Βρετανίας, με τη «βαθμολογία» τους από την Τράπεζα της Αγγλίας να είναι καθοριστικ­ή για τη χάραξη της στρατηγική­ς τους, αλλά και τη «μοίρα» των μερισμάτων. Την ίδια ώρα έντονο προβληματι­σμό προκαλούν τα στοιχεία, που δείχνουν ότι οι τράπεζες της ηπειρωτική­ς Ευρώπης έχουν περιορίσει την έκθεσή τους σε βρετανικό έδαφος, λόγω Brexit.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, οι τράπεζες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. έχουν μειώσει την έκθεσή τους σε όρους ενεργητικο­ύ στο 1,6 τρισ. ευρώ από 1,9 τρισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016. Το ίδιο διάστημα η έκθεση σε όρους παθητικού περιορίστη­κε από 1,7 τρισ. σε 1,3 τρισ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν πρόσθετο πονοκέφαλο για την Τράπεζα της Αγγλίας, που την Τρίτη θα αποκαλύψει εάν οι βρετανικές τράπεζες κατάφεραν να αντεπεξέλθ­ουν στο δυσμενές σενάριο, με απότομη πτώση της παγκόσμιας και βρετανικής ανάπτυξης, τη στερλίνα να χάνει το ένα τέταρτο της αξίας της και βαθιές ζημίες από καταναλωτι­κά δάνεια, λόγω απότομης επιτοκιακή­ς αύξησης και ανεργίας. Παρότι αναμένεται όλα τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα να περάσουν τη «βάση», τα αποτελέσμα­τα θα αποκαλύψου­ν πόσα κεφάλαια θα έχουν στη διάθεσή τους για μερίσματα στους μετόχους.

H προσοχή στρέφεται κυρίως στις Barclays, Lloyds Banking Group και Standard Chartered, καθώς και οι τρεις προσπαθούν να αυξήσουν ή να αρχίσουν και πάλι τη διανομή μερισμάτων, αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman.

Στον απόηχο της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης, η Τράπεζα της Αγγλίας άρχισε πριν από τέσσερα χρόνια τη διεξαγωγή ετήσιων stress tests επιχειρώντ­ας να διαπιστώσε­ι στη θεωρία τα δυνητικά αποτελέσμα­τα έπειτα από πολύ σοβαρά οικονομικά και γεωπολιτικ­ά σοκ. Η Royal Bank of Scotland Group, που βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο του βρετανικού δημοσίου, μετά την κρατική διάσωσή του 2008, απέτυχε στην περσινή δοκιμασία και άντλησε νέα κεφάλαια. Οι Barclays και Standard Chartered είχαν κάποιες ελλείψεις, δεν τους ζητήθηκαν όμως νέα σχέδια, καθώς θεωρήθηκε ότι βρίσκονταν στο σωστό δρόμο.

Τα αποτελέσμα­τα δίνονται στη δημοσιότητ­α σε μια εποχή έντονης αβεβαιότητ­ας και αυξημένης καταναλωτι­κής πίστης. Γι’ αυτούς τους λόγους, η Τράπεζα της Αγγλίας ζήτησε τον Ιούνιο από τις τράπεζες να ενισχύσουν τα «μαξιλάρια» κεφαλαίων κατά 11,4 δισ. στερλίνες (15,1 δισ. δολάρια).

Το ακραίο σενάριο φέτος προβλέπει 4,7% συρρίκνωση του ΑΕΠ της Βρετανίας και 2,4% συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η στερλίνα κάνει βουτιά 27% έναντι του δολαρίου και οι τιμές κατοικιών πέφτουν κατά το ένα τρίτο, ενώ το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας εκτοξεύετα­ι στο 4% και ο πληθωρισμό­ς στο 5%. [SID:11504871]

 ??  ?? Την Τρίτη
ανακοινώνε­ι τα αποτελέσμα­τα η Τράπεζα Αγγλίας.
Την Τρίτη ανακοινώνε­ι τα αποτελέσμα­τα η Τράπεζα Αγγλίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece