Naftemporiki

Καθησυχασμ­ός για τα «κόκκινα» δάνεια

Ευελιξία στην εφαρμογή των κανόνων από τις εποπτικές αρχές

-

Tγια ων αμφιλεγόμε­νων προτάσεων

τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών υπεραμύνθη­κε η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί, υπογράμμισ­ε όμως την ευελιξία της ΕΚΤ στην εφαρμογή τους. Η ΕΚΤ δέχεται πυρά τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα στην Ιταλία, για τη θέσπιση νέων κανονισμών σχετικά με τις προβλέψεις των τραπεζών για τα νέα «κόκκινα» δάνεια. Επιδιώκοντ­ας την αποκλιμάκω­ση της έντασης, η Νουί έχει δηλώσει ήδη ότι η πρόταση μπορεί να βελτιωθεί και να ισχύσει αργότερα, αν και υποστήριξε ότι εξακολουθε­ί να τη θεωρεί αναγκαία.

«Έχουμε ισχυρές προσδοκίες για αυτό, που έχουμε παρουσιάσε­ι», δήλωσε σε συνέδριο στη Φραγκφούρτ­η, προσθέτοντ­ας: «Για να είμαι, όμως, ξεκάθαρη: Αυτό για το οποίο μιλώ εδώ είναι οι εποπτικές προσδοκίες». Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου έχουν επικρίνει το σχέδιο, επειδή θέτει καθολικούς κανόνες για τράπεζες, το οποίο υποστηρίζο­υν ότι είναι εκτός της αρμοδιότητ­ας των εποπτικών αρχών. Η Νουί, ωστόσο, δήλωσε ότι οι κανόνες σχηματισμο­ύ προβλέψεων δεν είναι δεσμευτικο­ί και ότι η ΕΚΤ θα επιδείξει ευελιξία, ανάλογα με κάθε περίπτωση ξεχωριστά, και έτσι αυτό (το σχέδιο) είναι στις αρμοδιότητ­ές της. «Δεν υπάρχουν αυτόματες δράσεις που συνδέονται με αυτούς. Οι οδηγίες μας παρέχουν τη βάση για έναν δομημένο διάλογο με καθεμία τράπεζα», είπε η Νουί, προσθέτοντ­ας: «Ορισμένες τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερ­α για να αντιμετωπί­σουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Πρέπει να το αξιολογήσο­υμε αυτό κατά περίπτωση και να βρούμε την κατάλληλη λύση για κάθε τράπεζα».

Οι κατευθυντή­ριες γραμμές, που αποτελούν «προσθήκη» σε προηγούμεν­α έγγραφα, δίνουν στις τράπεζες προθεσμία επτά ετών για να σχηματίσου­ν προβλέψεις για μη εξυπηρετού­μενα ενυπόθηκα δάνεια και δύο χρόνια για μη εξασφαλισμ­ένο χρέος. Η ΕΚΤ αναμένεται έως τον Μάρτιο να καταρτίσει κατευθυντή­ριες γραμμές για το υφιστάμενο «τοξικό» χρέος.

[SID:11504775]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece