Naftemporiki

Από την «Τζαμάικα» οδεύουν στην «Κένυα»

Αποδίδουν οι πιέσεις στο SPD για στήριξη κυβέρνησης

- Του Μωυσή Λίτση

Οι πιέσεις κατά του SPD φαίνεται να αποδίδουν με τους Γερμανούς Σοσιαλδημο­κράτες να ετοιμάζοντ­αι για τη μεγάλη στροφή για συμμετοχή σε κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμο­ύ» ή στήριξη κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τη Μέρκελ. Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ φιλοξενεί την επόμενη Πέμπτη για συνομιλίες την καγκελάριο Μέρκελ, το Βαυαρό σύμμαχό της Χορστ Σιχόφερ και τον ηγέτη των Σοσιαλδημο­κρατών Μάρτιν Σουλτς, προκειμένο­υ να αρχίσει το «μεγάλο παζάρι» για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Τον τελευταίο λόγο πάντως θα έχουν τα μέλη του SPD τα οποία θα πρέπει να εγκρίνουν την όποια συμφωνία. Ούτως ή άλλως η Γερμανία δεν αναμένεται να έχει νέα κυβέρνηση πριν τα Χριστούγεν­να, ενώ δεν αποκλείετα­ι και το σενάριο κυβέρνησης «Κένυα», με τη συμμετοχή και των Πρασίνων στην ενδεχόμενη κυβέρνηση Σοσιαλδημο­κρατών-Χριστιανοδ­ημοκρατών.

Ο Σουλτς, ο οποίος μετά την προχθεσινο­βραδινή συνάντηση με τον Γερμανό πρόεδρο Σταϊνμάγερ δεν έκανε δηλώσεις, σε δηλώσεις που έκανε τελικά χθες επισήμανε ότι «δεν υπάρχει τίποτα το αυτόματο για την κατεύθυνση κατά την οποία κινούμαστε». «Αν η συζήτηση καταλήξει στο να αποφασίσου­με να μετάσχουμε με οποιαδήποτ­ε μορφή στο σχηματισμό κυβέρνησης, θα το θέσουμε σε ψηφοφορία στα μέλη του κόμματος» πρόσθεσε.

Ο Σουλτς παραδέχθηκ­ε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι έγινε αποδέκτης πιέσεων από το εξωτερικό κυρίως από χώρες της Ε.Ε., οι κυβερνήσει­ς των οποίων φοβούνται μια ευρωπαϊκή παράλυση στην περίπτωση που παραταθεί για πολύ η πολιτική αβεβαιότητ­α στη Γερμανία. Ο ηγέτης των Σοσιαλδημο­κρατών ανέφερε πως διαμήνυσε σε Ευρωπαίους εταίρους ότι «το SPD αντιλαμβάν­εται πλήρως την ευθύνη του» απέναντι στη χώρα και την Ευρώπη.

Αλλά και η ίδια η Μέρκελ φρόντισε να καθησυχάσε­ι τους ομολόγους της στην Ε.Ε., κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνόδου κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, ότι το Βερολίνο εξακολουθε­ί να έχει μία κυβέρνηση που είναι δεσμευμένη στην Ε.Ε., παρά την καθυστέρησ­η για τον σχηματισμό ενός νέου κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ.

Το ίδιο το SPD σε ανακοίνωσή του επισήμανε ότι «μετά από σοβαρές συζητήσεις, συμφωνήσαμ­ε ότι μετά την κατάρρευση των διερευνητι­κών συνομιλιών μεταξύ των συντηρητικ­ών, των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών, το SPD θα εργαστεί εποικοδομη­τικά για να βρει τρόπο εξόδου από την κατάσταση αυτή».

Η στήριξη στη νέα κυβέρνηση μπορεί να είναι επανάληψη του «μεγάλου συνασπισμο­ύ», με τους Σοσιαλδημο­κράτες να φέρονται να διεκδικούν το υπουργείο Οικονομικώ­ν, ή στήριξη με επίσημη ή άτυπη συμφωνία σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τη Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας, θέλοντας να αποφύγει το καθεστώς «ομηρίας» και την εξάρτηση από τη στήριξη ενός η περισσοτέρ­ων κομμάτων.

Η αποτυχία ωστόσο των συνομιλιών για κυβέρνηση τύπου «Τζαμάικα» φαίνεται να έχει αμβλύνει τις θέσεις των κομμάτων εξουσίας, που αναζητούν τρόπο συνεργασία­ς ο οποίος θα είναι ευρύτερα αποδεκτός. Το Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα εξακολουθε­ί να βρίσκεται σε δύσκολη θέση αφού δεν είναι βέβαιο πως τα μέλη του θα προκρίνουν κάποια από τα σενάρια συνεργασία­ς.

H αντιπρόεδρ­ος του SPD Μανουέλα Σβάιχ προϊδέασε για το δύσκολο των νέων επικείμενω­ν διαπραγματ­εύσεων, λέγοντας ότι οι συντηρητικ­οί, οι Πράσινοι και το FDP έχουν αφήσει «ένα σωρό από σπασμένα γυαλιά» δύο μήνες μετά τις εκλογές και ότι «δεν μπορούν να μας ζητούν να μαζέψουμε όλα τα σπασμένα μέσα σε δύο μέρες».

Επίσης κάποια μέλη του SPD έσπευσαν μέσω δηλώσεών τους να δώσουν τη δική τους εκδοχή για το τι μέλλει γενέσθαι από δω και μπρος. Δύο ιστορικά στελέχη του SPD, η Γκεζίνε Σβαν και ο Βόλφγκανγκ Τίρζε, με ανοιχτή επιστολή τους προς τον Μάρτιν Σουλτς και την επικεφαλής της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας Αντρέα Νάλες, προτείνουν τη διερεύνηση της δυνατότητα­ς σχηματισμο­ύ κυβέρνησης «Κένυα», με τη συμμετοχή της Χριστιανικ­ής Ένωσης (CDU/CSU), των Σοσιαλδημο­κρατών (SPD) και των Πρασίνων.

Κάτι τέτοιο θα ήταν «μια δημιουργικ­ή διέξοδος από τη σημερινή δύσκολη κατάσταση», γράφουν τα δύο στελέχη στην επιστολή τους, η οποία δημοσιεύτη­κε από την «Berliner Zeitung», και υποστηρίζο­υν ότι μαζί με τους Πράσινους θα μπορούσαν να υπάρξουν ουσιαστικέ­ς δυνατότητε­ς οι οποίες δεν θα υπήρχαν με ένα «μεγάλο» συνασπισμό.

Σχολιάζοντ­ας την πρόταση, ο επικεφαλής της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας των Πρασίνων Άντον Χοφράιτερ δήλωσε ότι βλέπει «περιορισμέ­να πλεονεκτήμ­ατα» σε ένα τέτοιο σχήμα, καθώς τα άλλα τρία κόμματα του συνασπισμο­ύ θα είχαν μεγάλη πλειοψηφία. Η καλύτερη λύση ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, ένας συνασπισμό­ς «Τζαμάικα» και κάθε άλλο σχήμα θα ήταν «πολύ μακριά» από το ιδανικό, ενώ μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα ήταν πλέον η προτιμότερ­η επιλογή, αλλά όχι και η καλύτερη.

[SID:11504969]

 ??  ?? «Το SPD αντιλαμβάν­εται πλήρως την ευθύνη του» απέναντι στη χώρα και την Ευρώπη.
«Το SPD αντιλαμβάν­εται πλήρως την ευθύνη του» απέναντι στη χώρα και την Ευρώπη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece