Naftemporiki

Σύσφιγξη σχέσεων με τις χώρες Αν. Ευρώπης

Συμφωνία πακέτου 20 «επιτευγμάτ­ων»

-

Ντους α εμβαθύνουν τους δεσμούς

με έξι χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ(Μολδαβία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζ­άν, Λευκορωσία, Γεωργία και Ουκρανία), στο πλαίσιο της αντιμετώπι­σης της ρωσικής απειλής, αποφάσισαν χθες οι χώρες της Ε.Ε. κατά τη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση. Απέκλεισαν ωστόσο το ενδεχόμενο ένταξης των χωρών αυτών στο άμεσο μέλλον στην Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα πακέτο 20 «επιτευγμάτ­ων» με τις ως άνω χώρες, προκειμένο­υ να τις βοηθήσουν στην αντιμετώπι­ση της διαφθοράς, τη βελτίωση του κράτους δικαίου και τον εκσυγχρονι­σμό των οικονομιών τους.

«Συμφωνήσαμ­ε σε νέους πολιτικούς και οικονομικο­ύς στόχους που θέλουμε να εκπληρώσου­με μέχρι το 2020. Θέλουμε να ενισχύσουμ­ε τη συνεργασία της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης σε ορισμένους ειδικούς τομείς, όπως οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, η ψηφιακή οικονομία, οι ευρυζωνικέ­ς επενδύσεις και οι επενδύσεις στις μεταφορές, στην ενέργεια και τα έργα υποδομής. Η λίστα είναι μεγάλη», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ (φωτογραφία) κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο.

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμά­των, οι χώρες που κάποτε ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση δεσμεύοντα­ι να ενισχύσουν τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδει­ς ελευθερίες, καθώς και τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου που βρίσκονται στο επίκεντρο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Από την πλευρά της η Ε.Ε. παραμένει προσηλωμέν­η στη στήριξη της εδαφικής ακεραιότητ­ας, της ανεξαρτησί­ας και της κυριαρχίας όλων των εταίρων της. [SID:11505237]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece