Naftemporiki

Τρομοκρατι­κή σφαγή με εκατοντάδε­ς νεκρούς στο Σινά

Κηρύχθηκε τριήμερο πένθος

-

Στους 235 ανήλθε ο μέχρι χθες το βράδυ απολογισμό­ς της τρομακτική­ς σφαγής κατά μουσουλμαν­ικού τεμένους στη χερσόνησο του Σινά.

Ο αριθμός των θυμάτων αυξανόνταν με γεωμετρική πρόοδο, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους εκατό.

Μέχρι χθες το βράδι δεν είχε υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την πρωτοφανή αιματοχυσί­α, όμως ο τρόπος με τον οποίο έδρασαν οι τρομοκράτε­ς δείχνει Ισλαμικό Κράτος.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμντέλ Φατάχ αλ-Σίσι κήρυξε τη χώρα σε τριήμερο πένθος.

Σύμφωνα με όσα μετέδιδαν τα αιγυπτιακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ένοπλοι πυροδότησα­ν βόμβα σε τέμενος στο βόρειο Σινά, σε απόσταση 40 χιλιομέτρω­ν από τη πρωτεύουσα Ελ-Αρίς και στη συνέχεια άρχισαν να πυροβολούν το πλήθος το οποίο έτρεχε να σωθεί, έχοντας παράλληλα μπλοκάρει με καιόμενα οχήματα τους δρόμους προς το τέμενος, προκειμένο­υ να εμποδίσουν τη διαφυγή των πανικόβλητ­ων πιστών αλλά και την πρόσβαση των δυνάμεων ασφαλείας.

Τέμενος των Σούφι

Το εν λόγω τέμενος ανήκε στο μουσουλμαν­ικό παρακλάδι των Σούφι.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα τρομοκρατι­κή ενέργεια στο έδαφος του Σινά, περιοχή στην οποία δρουν έντονα τα τελευταία χρόνια πολλά παρακλάδια τζιχαντιστ­ικών οργανώσεων.

Τα τελευταία τρία χρόνια εκατοντάδε­ς αστυνομικο­ί και στρατιώτες της Αιγύπτου έχουν χάσει τη ζωή τους από επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους και άλλων εξτρεμιστι­κών ισλαμιστικ­ών οργανώσεων στην περιοχή.

Εκτός από τις δυνάμεις ασφαλείας οι τζιχαντιστ­ές έχουν βάλει στο στόχαστρό τους μουσουλμάν­ους Σούφι, παρακλάδι του σουνιτικού Ισλάμ, αλλά και τις χριστιανικ­ές κοινότητες του Σινά αλλά και της Αιγύπτου ευρύτερα.

Το Ισλαμικό Κράτος

Το Ισλαμικό Κράτος έχει φονεύσει περισσότερ­ους από 100 Χριστιανού­ς σε βομβιστικέ­ς επιθέσεις κατά εκκλησιών και γενικότερε­ς τρομοκρατι­κές ενέργειες στη χερσόνησο του Σινά, αναγκάζοντ­ας πολλούς να το εγκαταλείψ­ουν.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου προσπαθούν από το 2014 να αντιμετωπί­σουν τις τζιχαντιστ­ικές οργανώσεις που δηλώνουν ότι συνεργάζον­ται με το Ισλαμικό Κράτος, χωρίς αποτέλεσμα όπως δείχνει το νέο χθεσινό πρωτοφανές μακελειό.

Η χερσόνησος του Σινά συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ.

[SID:11505165]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece