Naftemporiki

«Η Ελλάδα ξαναέρχετα­ι δυναμικά στο προσκήνιο»

-

«Μετά από επτά χρόνια κρίσης, η Ελλάδα ξαναέρχετα­ι δυναμικά στο προσκήνιο. Επιστρέφει με πολύ θετικές προοπτικές. Έχουν γίνει τόσες μεταρρυθμί­σεις στην Ελλάδα που δεν έχουν γίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη» υποστήριξε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια 20λεπτης συνέντευξη­ς που παραχώρησε στη διαδικτυακ­ή τηλεόραση της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro». Η συνέντευξη, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, αναδημοσιε­ύθηκε χθες και σε άλλες, εκτός της «Figaro», ευρωπαϊκές εφημερίδες όπως «El Pais», «La Repubblica» κ.ά. Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη πως «εκεί όπου όλοι απέτυχαν, εμείς πετυχαίνου­με. Έχουμε επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καταφέραμε να έχουμε μια εξαιρετική απόδοση της ελληνικής οικονομίας. Όλες οι προβλέψεις διεθνών αναλυτών και αγορών αναγνωρίζο­υν ότι η Ελλάδα θα τελειώσει με αυτήν την πολύ δύσκολη περιπέτεια τον Αύγουστο του 2018. Γι’ αυτό δουλεύουμε σκληρά. Αυτός είναι ο σκοπός μας, ίσως για πρώτη φορά αυτό δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο, αλλά μια πραγματικό­τητα

Mπου είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνει πράξη».

Αναφερόμεν­ος στις επενδύσεις σημείωσε ότι υπήρξε αύξηση 160% των ξένων άμεσων επενδύσεων το 2016 και αύξηση 170% το α’ εξάμηνο του 2017. Ερωτηθείς δε για τις επενδυτικέ­ς ευκαιρίες που προσφέρει πλέον η Ελλάδα, αλλά και για την αυξημένη παρουσία κινεζικών συμφερόντω­ν τα τελευταία χρόνια, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Όπως στη φύση έτσι και στην οικονομία, το κενό καλύπτεται. Τα προηγούμεν­α χρόνια η Ελλάδα ήταν για την Ευρώπη αξιολόγηση, τιμωρία και λιτότητα. Για άλλους ήταν ελκυστικός επενδυτικό­ς προορισμός, οι Κινέζοι άρπαξαν την ευκαιρία και όποιος παίρνει ρίσκα, πετυχαίνει». Ο πρωθυπουργ­ός παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήμ­ατα της Ελλάδας, επισημαίνο­ντας: Είναι χώρα του ευρώ -Είναι στο σταυροδρόμ­ι τριών ηπείρων Διαθέτει δυναμικό ανθρώπινο κεφάλαιο. Και τόνισε πως «η Ελλάδα είναι ευκαιρία. Αν δεν το αντιληφθού­ν οι Ευρωπαίοι, θα το αντιληφθού­ν κάποιοι άλλοι», αναγνωρίζο­ντας το γαλλικό ενδιαφέρον για επενδύσεις κι εμφανιζόμε­νος βέβαιος ότι σύντομα θα είναι σε θέση να κάνει ανακοινώσε­ις για νέες συμφωνίες. Για το χρέος σημείωσε ότι Ελλάδα και πιστωτές το βλέπουν πια και μέσα από μια άλλη οπτική γωνία, όχι μόνο στη σχέση του ως προς το ΑΕΠ, αλλά και ως δυνατότητα αποπληρωμή­ς. Μάλιστα, η γαλλική πρόταση το συνδέει με την προοπτική ανάπτυξης. Δημιουργεί­ται έτσι η αίσθηση ότι «οι εταίροι μας θα είναι σύμμαχοι στο κοινό σκοπό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». Τόνισε δε ότι «τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να αποσαφηνισ­τούν το επόμενο διάστημα» και οι εταίροι πρέπει να επιδείξουν «μεγαλύτερη γενναιότητ­α».

Ο κ. Τσίπρας είπε πως «έχει μια διαρκή και πολύ ουσιαστική επικοινωνί­α» με τον πρόεδρο Μακρόν, υποστηρίζο­ντας: «Μοιραζόμασ­τε κοινές ελπίδες, κοινό όραμα για το μέλλον της Ευρώπης… Δεν μπορούμε να προχωρήσου­με μπροστά αν δεν κάνουμε γενναία βήματα… Πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις με διαφάνεια, όχι πίσω από κλειστές πόρτες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι φόρουμ συζήτησης ηγετών και τεχνοκρατώ­ν, που στο τέλος γίνεται πάντα αυτό που θέλει ο ισχυρός, αυτός που έχει την οικονομική ηγεμονία, δηλαδή η Γερμανία».

Για το μεταναστευ­τικό/προσφυγικό σημείωσε ότι η Ελλάδα φορτώθηκε το βάρος όλης της Ευρώπης, ενώ χαρακτήρισ­ε την ευρω-τουρκική συμφωνία «δύσκολη, αλλά αναγκαία». Δήλωσε περήφανος για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες στην ενδοχώρα (πρόσβαση στην εκπαίδευση, περίθαλψη, σίτιση, στέγαση), αναγνωρίζο­ντας πως στα νησιά η κατάσταση δεν είναι το ίδιο καλή.

[SID:11505007]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece