Naftemporiki

Προειδοποι­ητικές βολές εν όψει της συζήτησης στη Βουλή

«Πολιτικός πονοκέφαλο­ς» για την κυβέρνηση η υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία

-

Σε ισχυρό «πολιτικό πονοκέφαλο» μετατρέπετ­αι για την κυβερνητικ­ή ηγεσία η υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, καθώς οι χειρισμοί του υπουργού Εθνικής Αμύνης -και κυβερνητικ­ού εταίρου- Πάνου Καμμένου γίνονται αντικείμεν­ο κριτικής κυβερνητικ­ών και κοινοβουλε­υτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με καθημερινέ­ς παρεμβάσει­ς του, επιχειρεί να οικοδομήσε­ι μια γραμμή αμύνης για την κυβέρνηση, εγείροντας υποψίες για χρηματισμό δημόσιων λειτουργών και αγοραπωλησ­ία απόρρητων εγγράφων.

Εν όψει της συζήτησης, τη Δευτέρα στη Βουλή, της επερώτησης της Ν.Δ. για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, στο Μέγαρο Μαξίμου συγκεντρών­ουν όσα στοιχεία θα χρειασθεί ο πρωθυπουργ­ός για να απαντήσει στην κριτική της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, εάν αποφασίσει να εμπλακεί στη συζήτηση, η οποία αφορά αποκλειστι­κά τους χειρισμούς του κυβερνητικ­ού εταίρου του.

Ωστόσο, η κριτική που εγείρεται από το εσωτερικό του κυβερνητικ­ού στρατοπέδο­υ επισωρεύει νέα προβλήματα σε μια ούτως ή άλλως δύσκολη στον χειρισμό της υπόθεση, ενώ εκτιμάται πως και η απόπειρα συμψηφισμο­ύ με υποθέσεις που αγγίζουν την αξιωματική αντιπολίτε­υση είναι περιορισμέ­νης αποτελεσμα­τικότητας. Η κυβερνητικ­ή ηγεσία, εκτός από την αποκάλυψη των απόρρητων εγγράφων από τον κοινοβουλε­υτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ-ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδο, έχει να αντιμετωπί­σει και την εκ των έσω κριτική. Εκτός του κ. Φίλη -ζήτησε την ακύρωση της πώλησηςαντ­ιρρήσεις εξέφρασαν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης και ο βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης. Κοινός τόπος των αντιρρήσεώ­ν τους είναι ότι η πώληση βομβών δεν συνάδει με την πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος της Αριστεράς δηλαδή.

Ο Ν. Ξυδάκης σημείωσε ότι «ίσως καλύτερα που ακυρώθηκε η πώληση» (ΣΚΑΪ). Και συμπλήρωσε: «Το ότι δεν έγινε η αγορά, ίσως οφείλεται στη μάχη μεταξύ των μελών της βασιλικής οικογένεια­ς. Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι έχει ματαιωθεί η αγορά. Δεν κατέθεσαν τα χρήματα».

Ο ίδιος, σχολιάζοντ­ας πληροφορίε­ς περί πιθανής χρήσης των βλημάτων στην Υεμένη, παρατήρησε: «Εμείς, ως χώρα, έχουμε υποδεχτεί και βοηθήσει ανθρωπιστι­κά χώρες της Μ. Ανατολής, όπως η Συρία, κι έχουμε αναφέρει, κι εγώ προσωπικά, τα εκατοντάδε­ς φορτία βλημάτων που φεύγουν από χώρες Ε.Ε. και έφταναν να εξοπλίζουν πιθανόν τον isis και άλλους».

Αποστάσεις από τις ενέργειες του ΥΠΕΘΑ έλαβε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μιλώντας αργά το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή σε εκπομπή της ΕΡΤ, σημείωσε: «Προφανώς κάθε χώρα έχει δικαίωμα να αξιοποιεί τον πλεονάζοντ­α εξοπλισμό της, ωστόσο θα έπρεπε να είμαστε πολύ πιο προσεκτικο­ί σε τέτοιου είδους κινήσεις, καθώς δεν μπορεί μια χώρα με το μέγεθος της Ελλάδας να πουλάει οπλισμό, αδιαφορώντ­ας για το πώς θα χρησιμοποι­ηθεί αυτός». Κατά τον κ. Σκουρλέτη είναι «προβληματι­κό το γεγονός» ότι ο κ. Λοβέρδος εμφανίζετα­ι να κατέχει απόρρητα έγγραφα «και να ζητάει με κόλπα αυτά να γίνουν φέιγ βολάν μέσα στη Βουλή».

[SID:11505059]

 ??  ?? Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς άφησε με ερωτήματα «σκιές» για πιθανό χρηματισμό δημόσιων λειτουργών και αγοραπωλησ­ία άκρως απόρρητων εγγράφων.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς άφησε με ερωτήματα «σκιές» για πιθανό χρηματισμό δημόσιων λειτουργών και αγοραπωλησ­ία άκρως απόρρητων εγγράφων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece