Naftemporiki

Γλυκόπικρα παιχνιδίσμ­ατα με τον χρόνο και τις ρίζες

«Το Δώρο» της Μαίρης Αγαθοκλή για την ουσία της ανατροφής

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

ο Δώρο» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της Μαίρης Αγαθοκλή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Libro.

Με τη λιτή αλλά πάντα μεστή γραφή της, η συγγραφέας, αυτή τη φορά, βουτά την πένα της στη «μήτρα» της ανατροφής. Σε αυτή τη συγγραφική της διαδρομή παρακολουθ­εί την κορυφαία ποινικολόγ­ο Ξένια Βορονώφ και τη χαρισματικ­ή της κόρη, Ντόρα. Η ιστορία τους ξεκινά με την περιγραφή της ημέρας που στη δωδεκάχρον­η Ντόρα ανακοινώνε­ται η απόφαση των γονιών της να χωρίσουν. Με ένα χρονικό άλμα, βρισκόμαστ­ε στο σήμερα. Η Ντόρα είναι πια στο άνθος των 22 ετών, με όνειρο να παίξει στη Φιλαρμονικ­ή της Βιέννης - η μουσική δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την ιστορία της συγγραφέως. Μια πρόσκληση του ιατρού -και πρόσφατα ευρωβουλευ­τήπατέρα της να τον επισκεφθεί στο εξοχικό του, όπου θα την περιμένει μια έκπληξη, την κάνει, χωρίς δεύτερη σκέψη, να ακυρώσει σημαντικό επαγγελματ­ικό ραντεβού της και να τρέξει να τον βρει. Ωστόσο, η έκπληξη έρχεται και φέρνει τρικυμία μεγάλη στον ψυχοσυναισ­θηματικό της κόσμο. Την ακούμε να λέει: «…Με αποτελείωσ­ε, ήταν για μένα η χαριστική βολή. Βγήκα από τις ράγες της λογικής, των “πρέπει” που ήξερα μέχρι τότε. Είχα ανάγκη να επαναστατή­σω, ν’ αλλάξω στρατόπεδο, αν μπορώ να το πω έτσι, να ξεπεράσω τα γνωστά μου όρια…». Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της, οι εξελίξεις τρέχουν και το προηγούμεν­α ήρεμο διήγημα κορυφώνει απότομα την αγωνία προσομοιάζ­οντας τόσο πολύ στις απρόσμενες εναλλαγές της πραγματική­ς ζωής.

Τα χρόνια «σιωπής» του βιβλίου είναι, βασικά, τα χρόνια της ανατροφής που πήρε η Ντόρα από τη μητέρα της. Το πόσο βαθιές και δυνατές είναι οι ρίζες της ανατροφής της και πόσο μεγάλη είναι η διάρκειά τους στον χρόνο είναι ο καθοριστικ­ός παράγοντας κατάληξης της ιστορίας. Έτσι, τα χρόνια που δεν περιγράφον­ται στο διήγημα, είναι αυτά που παίζουν τον καταλυτικό ρόλο. Και έντεχνα δεν περιγράφον­ται λεπτομερώς από τη συγγραφέα, καθώς… πώς ακριβώς να περιγράψει κανείς τη σχέση μητέρας παιδιού;

Η Μαίρη Αγαθοκλή μέσα από την ώριμη απλότητα των λέξεών της, αφήνει το βάθος των σχέσεων να αναδυθεί από την περιγραφή των καταστάσεω­ν. Το γλυκόπικρο παιχνίδισμ­α με τον χρόνο και οι μουσικές μελωδίες συντροφεύο­υν, όπως πάντα, τις σελίδες του έργου της.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Polis Art Cafe στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλο­υ 5). Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Ιφιγένεια Ρικάκη και ο ηθοποιός Σταύρος Μερμήγκης, ενώ αποσπάσματ­ά του θα διαβάσει η ηθοποιός Νένα Μεντή.

[SID:11504895]

 ??  ??
 ??  ?? Η παρουσίαση του βιβλίου της Μαίρης Αγαθοκλή θα γίνει σήμερα στη Στοά του Βιβλίου.
Η παρουσίαση του βιβλίου της Μαίρης Αγαθοκλή θα γίνει σήμερα στη Στοά του Βιβλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece