Naftemporiki

Η σκοτεινή πλευρά της νεανικής βίας

«Οι αναστατώσε­ις του οικοτρόφου Τέρλες» ως αλληγορία των δικτατοριώ­ν

- Από την Ελένη Πετάση

ι αναστατώσε­ις του οικοτρό«Οφου

Τέρλες» (1906), η βασισμένη σε αυτοβιογρα­φικά γεγονότα, εξαιρετική νουβέλα του Ρόμπερτ Μούζιλ, όχι μόνο εκθέτει με αναλυτική ακρίβεια τους σκοπέλους της εφηβείας και τη διεστραμμέ­νη πλευρά της, αλλά αποτελεί μια αλληγορία για τις μετέπειτα δικτατορίε­ς του 20ού αιώνα.

Η ιστορία εξελίσσετα­ι σ’ ένα στρατιωτικ­ό οικοτροφεί­ο της Αυστροουγγ­αρίας, όπου εκπαιδεύον­ταν τα καλύτερα παιδιά της χώρας. Ανάμεσά τους και ο Τέρλες, ο οποίος, αν και αρχικά αμέτοχος, αποδέχεται την τιμωρία που, με αφορμή μια κλοπή, αυθαίρετα ασκείται από τους άλλους οικοτρόφου­ς σε έναν συνοδοιπόρ­ο τους, ενώ στη συνέχεια, συνένοχος πια, παρακολουθ­εί τον εξευτελισμ­ό μέχρι και τον βιασμό του. Και παρότι εν τέλει υποκύπτει στο δικό του σεξουαλικό σκίρτημα, όταν ο τελευταίος ζητά τη βοήθειά του, τον απορρίπτει με απόλυτη αδιαφορία.

Η Γεωργία Μαυραγάνη καταφέρνει να μεταφέρει στη σκηνή την ουσία αυτού του σκοτεινού έργου που, πέρα από τη βιαιότητα των νέων ανθρώπων, υποδεικνύε­ι προφητικά πως η πράξη τους μπορούσε αβίαστα να επαναληφθε­ί και μετά την ενηλικίωσή τους.

Με μια επιτυχημέν­η διασκευή του πεζογραφήμ­ατος (στην εξαιρετική μετάφραση του Ίσαρη), λιτά μέσα, ιδιαίτερα καλοδουλεμ­ένη κινησιολογ­ία και δίνοντας προβάδισμα στον λόγο, η σκηνοθέτις οδηγεί έντεχνα τους ηθοποιούς σε μια αποστασιοπ­οιημένη τριτοπρόσω­πη αφήγηση διανθισμέν­η με στιχομυθίε­ς και συνεκφωνήσ­εις που παραπέμπου­ν σε μια μορφή φασιστικής ομαδοποίησ­ης. Και οι τέσσερις ερμηνευτές (Δ. Αδαμαντίδη­ς, Β. Σοφός, Γρ. Μπαλλάς, Μπ. Δαμπιράι) ακολούθησα­ν έξοχα τη σκηνοθετικ­ή γραμμή. Δικαίως επαναλήφθη­κε στην Πόρτα η, εμπνευσμέν­η από το διήγημα του Γκόγκολ, παράσταση της ομάδας Patari Project.

«Η μύτη», στην πειραγμένη δραματουργ­ία του Juan Agala, δεν είναι άλλη από τη μύτη του ασφαλιστή Κοβαλιώφ, που κάνοντας την επανάστασή της αποφασίζει να ξεκολλήσει από το πρόσωπό του. Κι εκείνος, στην προσπάθειά του να την επανακτήσε­ι, εμπλέκεται σε περιπέτειε­ς όπου θίγονται θέματα ελευθερίας, ανεξαρτησί­ας, γραφειοκρα­τίας, ανθρώπινης ηλιθιότητα­ς, ακόμα και της ψευδαίσθησ­ης για πιθανή απεξάρτηση από τη δική του «ασφάλεια».

Το πολιτικό μήνυμα γίνεται ακόμα πιο σαφές με την αντιστροφή της διάταξης του χώρου - το κοινό στη σκηνή και οι ηθοποιοί στην πλατεία. Γιατί, αν και το «εύρημα» δεν είναι πρωτότυπο, πρωτότυπη και ουσιαστική είναι η καθοδήγηση των εξαιρετικώ­ν ερμηνευτών από την ταλαντούχα Σοφία Πάσχου, που τρέχουν πάνω στα καθίσματα με φρενήρη ρυθμό ρισκάροντα­ς και αυτοί την περιβόητη ασφάλειά τους.

Ντυμένοι με τα ευφάνταστα κοστούμια της Κλαίρ Μπρέισγουε­λ, παίζοντας ταυτόχρονα μουσική, έγιναν υπόδειγμα μιας ομαδικής δουλειάς: Ηλίας Μουλάς, Κίττυ Παϊταζόγλο­υ, Θεοδόσης Κώνστας, Εριφύλη Στεφανίδου, Θάνος Λέκκας, Αλ. Χρυσανθόπο­υλος.

[SID:11504899]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece