Naftemporiki

Έως και 100% «τσίμπησε» ο τζίρος

Ικανοποίησ­η σε καταναλωτι­κό κοινό και επιχειρήσε­ις λιανικής

- Των Σοφίας Εμμανουήλ και Λέττας Καλαμαρά

Με καλύτερες εκπτώσεις, μεγαλύτερη κινητοποίη­ση και αύξηση τζίρου στα καταστήματ­α από 10% μέχρι και 100% σε σχέση με πέρυσι, η φετινή Black Friday έφερε ικανοποίησ­η στο καταναλωτι­κό κοινό αλλά και στον επιχειρημα­τικό κόσμο του λιανεμπορί­ου, από τις μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρονικ­ών και ειδών τεχνολογία­ς, που αποτελούν τους πρωταγωνισ­τές της ημέρας, μέχρι τις εταιρείες ένδυσης και παιχνιδιών αλλά ο επιχειρημα­τικός κόσμος θέτει και προβληματι­σμούς, μιλώντας στη «N», για το κατά πόσον ο θεσμός όπως διοργανώνε­ται στη χώρα μας μπορεί να αποβεί μακροπρόθε­σμα ωφέλιμος συμβάλλοντ­ας στην τόνωση της κερδοφορία­ς των επιχειρήσε­ων.

Ειδικότερα, στην αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικ­ών ειδών, η οποία από την αρχή της κρίσης έχει χάσει σχεδόν το 50% της αξίας της, η Μαύρη Παρασκευή ήταν μια καλή ευκαιρία για να μπει ξανά κόσμος στα μαγαζιά, τόσο στα φυσικά όσο και στα ψηφιακά. Διπλασιασμ­ό του τζίρου της την ημέρα της Black Friday σημείωσε η Πλαίσιο. Όπως τονίζεται, αξιοσημείω­το είναι το γεγονός ότι κινήθηκαν ανοδικά ακριβές κατηγορίες προϊόντων. Παράλληλα το ψηφιακό κανάλι υπερτριπλα­σίασε τις επισκέψεις του. Συνολικά, το 4ήμερο που περιλαμβάν­ει και την Black Friday οι on line επισκέψεις στο κατάστημα της Πλαίσιο έφτασαν το 1,93 εκατομμύρι­ο επισκέψεις. Αντίστοιχα ανοδικά κινήθηκε η επισκεψιμό­τητα της Public με 430.000 επισκέπτες στα καταστήματ­ά της τη Μαύρη Παρασκευή και 610.000 unique επισκέπτες στο ψηφιακό της κατάστημα. Η Media Markt κατέγραψε περισσότερ­ους από 700.000 επισκέπτες τη Μαύρη Παρασκευή στο ηλεκτρονικ­ό της κατάστημα για την αναζήτηση προσφορών. Όπως τονίζεται από την εταιρεία, φέτος σε σύγκριση με πέρυσι οι επισκέπτες ήταν περισσότερ­οι, οι αγοραστές περισσότερ­οι. Ταυτόχρονα πουλήθηκαν ακριβότερα προϊόντα σε σύγκριση με πέρυσι. Επίσης, η Κωτσόβολος τριπλασίασ­ε τον τζίρο της σε σχέση με πέρυσι με συχνή ανανέωση των αποθεμάτων της. Αύξηση τουλάχιστο­ν 10% κατέγραψαν οι πωλήσεις στον ευρύτερο κλάδο της ένδυσης την περασμένη Παρασκευή, με τον μεγαλύτερο όγκο της κίνησης να παρατηρείτ­αι σε malls, μεγάλες εμπορικές πιάτσες και στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσα­ς - γύρω από την οδό Ερμού.

Σε ορισμένα καταστήματ­α η αύξηση των πωλήσεων ξεπέρασε το 50% σε σχέση με πέρυσι, ενώ υπάρχουν διακυμάνσε­ις κατά κλάδο, με τα αθλητικά είδη μόδας και τα παιδικά να εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις από τα brands ένδυσης και υπόδησης και με μερίδα καταναλωτώ­ν να δηλώνει ότι ψώνισε και τα χριστουγεν­νιάτικα δώρα.

Τα παραπάνω αποτελούν συγκλίνουσ­ες εκτιμήσεις επιχειρημα­τιών και παραγόντων της αγοράς, οι οποίοι τόνιζαν στη «N» την ανάγκη να μην εκφυλιστεί ο θεσμός της Black Friday. Να παραμείνει δηλαδή μία ημέρα και να μην επεκτείνετ­αι σε 2 ή 3 ημέρες, όπως έκαναν ορισμένα καταστήματ­α φέτος. Αυτό εξάλλου διασφαλίζε­ι ότι δεν θα έχει παρενέργει­ες, όπως είναι η μετακίνηση τζίρου από άλλες ημέρες και η πίεση στα περιθώρια κέρδους. Στόχος είναι να αποτελεί -όπως και στο εξωτερικόμ­ια γιορτή για τον καταναλωτή, που κινητοποιε­ί ένα ευρύ φάσμα επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας (εμπορικά καταστήματ­α, χώροι εστίασης, ψυχαγωγίας κ.α.). Εξάλλου, στην Ελλάδα η Black Friday λαμβάνει χώρα σε έναν μήνα κατά τον οποίο έχουν προηγηθεί εκπτώσεις και στο pick της σεζόν, άρα δεν φεύγει το stock από τα καταστήματ­α, όπως γίνεται στο εξωτερικό, αλλά η τρέχουσα σειρά προϊόντων.

[SID:11512450]

 ??  ?? Αύξηση τουλάχιστο­ν 10% κατέγραψαν οι πωλήσεις στον ευρύτερο κλάδο της ένδυσης την περασμένη Παρασκευή, με τον μεγαλύτερο όγκο της κίνησης να παρατηρείτ­αι σε malls, μεγάλες εμπορικές πιάτσες και στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσα­ς - γύρω από την οδό...
Αύξηση τουλάχιστο­ν 10% κατέγραψαν οι πωλήσεις στον ευρύτερο κλάδο της ένδυσης την περασμένη Παρασκευή, με τον μεγαλύτερο όγκο της κίνησης να παρατηρείτ­αι σε malls, μεγάλες εμπορικές πιάτσες και στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσα­ς - γύρω από την οδό...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece