Naftemporiki

Ειδική πλατφόρμα για «κόκκινα» δάνεια προτείνει η ΕΚΤ

Αντιρρήσει­ς από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

- Της Έφης Τριήρη

Σε ένα νέο βήμα για την αντιμετώπι­ση των επισφαλών δανείων προέβη χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε μία ακόμη προσπάθεια να αποσυμφορη­θεί μία αγορά που επηρεάζει αρνητικά τον τραπεζικό κλάδο της Ευρωζώνης. Ωστόσο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έσπευσε να γνωστοποιή­σει ότι η ΕΚΤ δεν έχει εντολή για τα μέτρα σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια.

Η ΕΚΤ ζητεί τη δημιουργία ιδιωτικής πλατφόρμας όπου θα συναλλάσσο­νται τα «κόκκινα» δάνεια, με την ελπίδα να συμβάλει στην επανεκκίνη­ση μίας αγοράς που αυτή τη στιγμή είναι δυσλειτουρ­γική. Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες της Ευρωζώνης επιβαρύνον­ται με μη εξυπηρετού­μενα δάνεια αξίας 850 δισ. ευρώ. Ήδη, η ΕΚΤ πρότεινε ένα πιο αυστηρό πλαίσιο για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, οι οποίες καλούνται να βάζουν στην άκρη από το επόμενο έτος περισσότερ­α κεφάλαια για την κάλυψη των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, σχέδιο που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσει­ς από τις χώρες που επιβαρύνον­ται περισσότερ­ο από επισφαλή δάνεια, όπως η Ιταλία. Στα μέτρα αυτά έχουν αντιδράσει και το Ευρωκοινοβ­ούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πώς θα λειτουργεί

Μία πιθανή λύση για την αντιμετώπι­ση των επισφαλών δανείων, σύμφωνα με την ΕΚΤ, είναι η δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας, η οποία θα λειτουργεί ως αποθήκη δεδομένων για τα «κόκκινα» δάνεια, ως σύστημα συναλλαγών και ως αποθετήριο στοιχείων συναλλαγών. Η πλατφόρμα αυτή θα δημιουργού­σε ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια, θα μείωνε το κόστος συναλλαγών και θα βελτίωνε τον συντονισμό στην περίπτωση απαιτήσεων από πολλούς πιστωτές, ενώ παράλληλα θα άνοιγε την αγορά σε νέους επενδυτές. «Η ευρύτερη συμμετοχή των επενδυτών μπορεί να φέρει μία σειρά σημαντικών ωφελειών που καταλήγουν σε χαμηλότερα spreads μεταξύ των τιμών προσφοράς και των τιμών ζήτησης: ο ανταγωνισμ­ός των τιμών στην αγορά μπορεί να αυξηθεί και οι επενδυτές με χαμηλότερη ανοχή στον κίνδυνο θα μπορούσαν να εισέλθουν πιο εύκολα στην αγορά» επισημαίνε­ι η ΕΚΤ. Στον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα, συμπεριλαμ­βανομένων φορολογικώ­ν πιστώσεων, για την εγκατάστασ­η μίας τέτοιας πλατφόρμας, αλλά η συμμετοχή του κράτους δεν είναι αναγκαία. Για να λειτουργήσ­ει, η πλατφόρμα θα πρέπει να παρέχει ίδια πρόσβαση σε όλους και να μη διέπεται από μονοπολιστ­ικές δυνάμεις. Ωστόσο, μία τέτοια πλατφόρμα πιθανόν να χρειαστεί αλλαγές στους κανόνες περί προστασίας δεδομένων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διασφαλίσε­ι ότι τα προσωπικά δεδομένα,

Σύμφωνα είτε αφορούν ιδιώτες δανειολήπτ­ες είτε την ποιότητα ενεργητικο­ύ μίας συγκεκριμέ­νης τράπεζας, θα κρατώνται εμπιστευτι­κά.

«Δεν έχει εντολή η ΕΚΤ»

Ωστόσο, σε ένα ακόμη πλήγμα στην πρόταση της ΕΚΤ, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε νομική του γνωμοδότησ­η θεωρεί ότι η ΕΚΤ δεν έχει την εντολή αναφορικά με το σχέδιό της να ζητήσει από τις τράπεζες της Ευρωζώνης να σχηματίσου­ν μεγαλύτερε­ς προβλέψεις για την κάλυψη των «κόκκινων» δανείων τους. Το σχέδιο της ΕΚΤ βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευσ­η έως την επόμενη εβδομάδα και έχουν εκφραστεί γι’ αυτό αντιρρήσει­ς από διάφορες πλευρές, μεταξύ των οποίων το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και τώρα το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μη δεσμευτικό έγγραφο του Συμβουλίου, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters και έχει ημερομηνία 23 Νοεμβρίου, ανέφερε ότι ο νόμος που διέπει τις εποπτικές εξουσίες της ΕΚΤ για τις τράπεζες της Ευρωζώνης «αποτρέπει την ΕΚΤ από το να υιοθετεί εργαλεία ήπιας νομοθεσίας, όπως το προσχέδιο προσθήκης στις κατευθυντή­ριες γραμμές της ΕΚΤ για τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια». Η ΕΚΤ δεν μπορεί να υιοθετήσει μέτρα «που στόχο έχουν να διασφαλίζο­υν τη συμμόρφωση των τραπεζών με τα κριτήρια για τις ελάχιστες προβλέψεις, που δεν αποτελούν, ή δεν αποτελούν ακόμα, το αντικείμεν­ο εναρμόνιση­ς από τον νομοθέτη της Ε.Ε.», ανέφερε.

Αυτό απηχεί τη στάση των νομικών υπηρεσιών του Ευρωκοινοβ­ουλίου ότι η ΕΚΤ θα υπερέβαινε τις αρμοδιότητ­ές της με αυτές τις προτεινόμε­νες κατευθυντή­ριες γραμμές. Οι κανόνες της Ε.Ε. ορίζουν ότι οι εποπτικοί φορείς μπορούν να επιβάλουν δεσμευτικά μέτρα για τα κεφάλαια συγκεκριμέ­νων τραπεζών, αλλά όχι για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος.

Η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί δήλωσε ότι οι κατευθυντή­ριες γραμμές δεν ισοδυναμού­ν με νόμους. Έχει υπεραμυνθε­ί του σχεδίου της αλλά έχει αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει η πιθανότητα να αναβληθεί η εφαρμογή του.

Το έγγραφο θα συζητηθεί από τους οικονομικο­ύς αντιπροσώπ­ους των μελών της Ε.Ε. σήμερα, οπότε συναντώντα­ι για να προετοιμάσ­ουν τη μηνιαία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ε.Ε., σύμφωνα με αξιωματούχ­ους της Ε.Ε. «Τα ευρωπαϊκά κράτη συνήθως ακολουθούν τις νομικές γνώμες, αν και οι τελικές αποφάσεις είναι πολιτικές» δήλωσε αξιωματούχ­ος στο Reuters. [SID:11512061]

 ??  ?? με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο νόμος που διέπει τις εποπτικές εξουσίες της ΕΚΤ για τις τράπεζες της Ευρωζώνης «αποτρέπει την ΕΚΤ από το να υιοθετεί εργαλεία ήπιας νομοθεσίας, όπως το προσχέδιο προσθήκης στις κατευθυντή­ριες γραμμές για τα μη...
με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο νόμος που διέπει τις εποπτικές εξουσίες της ΕΚΤ για τις τράπεζες της Ευρωζώνης «αποτρέπει την ΕΚΤ από το να υιοθετεί εργαλεία ήπιας νομοθεσίας, όπως το προσχέδιο προσθήκης στις κατευθυντή­ριες γραμμές για τα μη...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece