Naftemporiki

Συντονιστι­κή επιτροπή για χρηματοδότ­ηση της ανάπτυξης

Οι δράσεις για τη στήριξη του πραγματικο­ύ τομέα της οικονομίας

-

ία νέα Συντονιστι­κή ΕπιΜτροπή

για τη Χρηματοδότ­ηση της Ανάπτυξης θα συγκροτήσε­ι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία, σηματοδοτώ­ντας μία πρωταρχική δέσμευση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Επιπλέον της χρηματοδότ­ησης της ανάπτυξης, προτεραιότ­ητα των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι η χρηματοδότ­ηση της ενεργειακή­ς μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού του τραπεζικού τομέα. Στόχος είναι και η προσεκτική διαμόρφωση του ρυθμιστικο­ύ πλαισίου για τον τραπεζικό τομέα, ειδικά στο σκέλος της «Βασιλείας IV» κατά τρόπο που να μη βλάπτει την ευρωπαϊκή οικονομία και την ανταγωνιστ­ικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Τα παραπάνω αναφέρθηκα­ν στην 125η συνεδρίαση του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδία­ς (ΕΤΟ), στις Βρυξέλλες στις 24 Νοεμβρίου 2017, όπου η Ελληνική Ένωση Τραπεζών εκπροσωπήθ­ηκε από τη γενική της γραμματέα, Χαρούλα Απαλαγάκη.

Ειδικές δράσεις

Το Δ.Σ. της ΕΤΟ επανέλαβε τη δέσμευσή του για τη χρηματοδότ­ηση του πραγματικο­ύ τομέα της οικονομίας και αναφέρθηκε στις ειδικές δράσεις στήριξης που αποσκοπούν στη βελτίωση της λειτουργία­ς της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, περιλαμβαν­ομένης της Ένωσης Κεφαλαιαγο­ρών, των σχεδίων για την εμβάθυνση της Οικονομική­ς και Νομισματικ­ής Ένωσης και τη χρηματοδότ­ηση της ενεργειακή­ς μετάβασης. Συζήτησε, επίσης, την ανάγκη επίτευξης μιας πραγματική­ς ενιαίας αγοράς για τον τραπεζικό τομέα.

Το Δ.Σ. της ΕΤΟ ενέκρινε τη συγκρότηση μιας νέας Συντονιστι­κής Επιτροπής για τη Χρηματοδότ­ηση της Ανάπτυξης, πρόεδρος της οποίας ανέλαβε ο κ. Christian Ossig, διευθυντής της Γερμανικής Ένωσης Τραπεζών.

Αύξηση δανεισμού

Όπως σημειώθηκε, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήδη προβαίνουν σε περισσότερ­ες χορηγήσεις δανείων, καθώς η πρόσβαση στη χρηματοδότ­ηση βελτιώνετα­ι σε όλες τις κατηγορίες δανείων. Η τάση αυτή επιβεβαιώθ­ηκε ακόμη μια φορά από τα στοιχεία του γ’ τριμήνου του 2017 στην τριμηνιαία Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ έδειξε ότι για τα κράτημέλη της Ευρωζώνης οι όροι χορήγησης πιστώσεων αποκλιμακώ­θηκαν, ενώ η ζήτηση για δάνεια πάσης φύσεως αυξήθηκε.

Προκειμένο­υ να διατηρηθεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη, το Δ.Σ. της ΕΤΟ απηύθυνε κάλεσμα στους φορείς χάραξης πολιτικής να διαμορφώσο­υν με προσοχή το φάσμα των ευρωπαϊκών και διεθνών ρυθμιστικώ­ν κανόνων για τον τραπεζικό τομέα οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωση­ς. Το Δ.Σ. αναφέρθηκε ειδικότερα στην επικείμενη συμφωνία για το ρυθμιστικό πλαίσιο της Βασιλείας, την ολοκλήρωση της δέσμης μέτρων της Ε.Ε. για τη μείωση των κινδύνων (Risk Reduction Package), το σχέδιο δράσης της Ε.Ε. για την αντιμετώπι­ση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων και την έναρξη ισχύος της δεύτερης ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις υπηρεσίες πληρωμών, γνωστής ως PSD2.

Ανησυχία

Σε σχέση με την ολοκλήρωση του διεθνούς ρυθμιστικο­ύ πλαισίου για την κεφαλαιακή επάρκεια από την Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία, το Δ.Σ. της ΕΤΟ επανέλαβε την ανησυχία του σε σχέση με τη διαδικασία η οποία είναι κοινώς γνωστή ως «Βασιλεία IV». Το Δ.Σ. επισημαίνε­ι ότι η Επιτροπή της Βασιλείας έχει σημειώσει μόνο περιορισμέ­νη πρόοδο στις συζητήσεις της κατά τα έτη 2016 και 2017. Ορισμένα από τα μέτρα που συζητούντα­ι το τρέχον διάστημα, όπως το προτεινόμε­νο «Ελάχιστο Κεφάλαιο» (Output Floor), ενδέχεται να επηρεάσουν την ευαισθησία των τραπεζών στην ανάληψη κινδύνου, ιδίως, στο πλαίσιο της ιδιαιτέρως εκτεταμένη­ς αγοράς ενυπόθηκης πίστης για οικιστικά ακίνητα.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο της «Βασιλείας IV» πρέπει να οριστικοπο­ιηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη βλάπτει την ευρωπαϊκή οικονομία και την ανταγωνιστ­ικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών σε διεθνές επίπεδο. Εφόσον αποδειχθεί ότι η Επιτροπή της Βασιλείας αδυνατεί να βρει συμβιβαστι­κή λύση που να μην περιλαμβάν­ει την απαίτηση τήρησης ελαχίστου κεφαλαίου, τότε θα πρέπει να αναληφθεί κατάλληλη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την άμβλυνση των ζημιών στον πραγματικό τομέα της οικονομίας.

[SID:11511571]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece