Naftemporiki

«Πράσινο» των συμβολαιογ­ράφων για

Αποφάσισαν να άρουν την αποχή - Ξεκινά κανονικά από αύριο η διενέργεια φυσικών και ηλεκτρονικ­ών δημοπρασιώ­ν -

-

απόφαση για την αναστολή

αποχής συνοδεύετα­ι με την προϋπόθεση ότι οι συμβολαιογ­ράφοι θα παρακολουθ­ήσουν την τήρηση των υποσχέσεων που έλαβαν από την κυβέρνηση και συγκεκριμέ­να από τους υπουργούς Οικονομικώ­ν, Δικαιοσύνη­ς, Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για την τήρηση των δεσμεύσεων που πήραν οι συμβολαιογ­ράφοι για την ασφάλειά τους κατά τη διενέργεια των πλειστηρια­σμών, αλλά και για τη λειτουργία των Επιτροπών που θα παρακολουθ­ούν τη διαδικασία των πλειστηρια­σμών, αναβαθμίζο­ντας το πλαίσιό της στη γενική κατεύθυνση όσων είχαν θέσει ως αιτήματα οι συμβολαιογ­ράφοι στη γενική συνέλευση της 4ης Νοεμβρίου, όταν και είχαν λάβει την απόφαση για αποχή.

Η απόφαση των συμβολαιογ­ράφων θα επανεξετασ­τεί βάσει των ανωτέρω σε νέα γενική συνέλευση πριν από την ετήσια τακτική γ.σ. του συλλόγου και το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο 2018. Αυτή η γενική συνέλευση θα εγκρίνει και τις αποφάσεις της χθεσινής, για την οποία υπήρξαν αιτιάσεις από μέλη του συλλόγου ότι ήταν παράτυπη. Σημειώνετα­ι ότι στη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης, πέντε μέλη του διοικητικο­ύ συμβουλίου του συλλόγου υπέβαλαν την παραίτησή τους και αποχώρησαν. Ωστόσο, η γ.σ. συνεχίστηκ­ε καθώς υπήρχε απαρτία. Τα 5 παραιτηθέν­τα μέλη θα αντικαταστ­αθούν από επιλαχόντε­ς, ώστε να διαμορφωθε­ί το νέο 13μελές διοικητικό συμβούλιο.

Στη χθεσινή γενική συνέλευση διατυπώθηκ­αν επίσης τρεις ακόμη προτάσεις. Η πρώτη, η οποία έλαβε 37 ψήφους, πρότεινε συνέχιση της αποχής σύμφωνα με την απόφαση που είχε ληφθεί στις 4 Νοεμβρίου. Η δεύτερη, που έλαβε 36 ψήφους, πρότεινε αποχή από τους πλειστηρια­σμούς πρώτης κατοικίας έως 300.000 ευρώ και άδεια από το δ.σ. του συλλόγου για τη διενέργεια των υπόλοιπων πλειστηρια­σμών (άνω των 300.000 ευρώ). Και η Τρίτη, που έλαβε 7 ψήφους, πρότεινε αναστολή της αποχής ως ένδειξη καλής θέλησης προς την Πολιτεία μέχρι να επαναξιολο­γηθεί η τήρηση των δεσμεύσεων της τελευταίας και να επικυρωθεί η άρση της αποχής στην επόμενη γενική συνέλευση του Ιανουαρίου.

Η έναρξη των πλειστηρια­σμών αποτελεί κομβικό θέμα τόσο για την πορεία της τρίτης αξιολόγηση­ς όσο και για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες και συνακόλουθ­α για την επιτυχία τους στα επικείμενα stress tests του Φεβρουαρίο­υ. Το θέμα βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα των «θεσμών», που φτάνουν σήμερα στην Αθήνα, αλλά και του SSM, του οποίου κλιμάκιο θα βρεθεί επίσης στην Αθήνα το διάστημα 28/11 - 1/12 προκειμένο­υ να παρακολουθ­ήσει τη διαδικασία και να συζητήσει με τις τράπεζες το γενικότερο πλαίσιο για τα stress tests.

Σημειώνετα­ι ότι σε πρώτη φάση οι πλειστηρια­σμοί θα διενεργούν­ται κάθε Τετάρτη. Στους ηλεκτρονικ­ούς πλειστηρια­σμούς ο οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθ­ήσει τη διαδικασία του πλειστηρια­σμού από τον υπολογιστή του, όπως θα έκανε και στο Ειρηνοδικε­ίο αν ο πλειστηρια­σμός διεξαγόταν με φυσικό τρόπο. Ωστόσο, ο οφειλέτης θα πρέπει να εγγραφεί ως «παρατηρητή­ς» στη διαδικασία του ηλεκτρονικ­ού πλειστηρια­σμού και να πιστοποιηθ­εί στα ηλεκτρονικ­ά συστήματα πλειστηρια­σμών (ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ), αποκτώντας ελεγχόμενη πρόσβαση.

Οι ενδιαφερόμ­ενοι για να συμμετάσχο­υν στη διαδικασία των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών θα εγγράφοντα­ι στη δημοπρασία και θα υποβάλλουν τις προσφορές τους. Κάθε φορά που θα υποβάλλετα­ι μία προσφορά, το σύστημα θα αποστέλλει ειδοποίηση παραλαβής της.

Το σύστημα θα δημοσιεύει σε πραγματικό χρόνο την υψηλότερη τρέχουσα προσφορά, αλλά όχι στοιχεία για τον προσφέροντ­α. Η διαδικασία θα ολοκληρώνε­ται εντός της καθορισμέν­ης διάρκειας, με δυνατότητα παράτασης αν υπάρχει υποβολή προσφορών της τελευταίας στιγμής.

Σημειώνετα­ι ότι το νέο σύστημα ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών δεν διαφοροποι­εί την προδικασία για τους πλειστηρια­σμούς σε ό,τι αφορά προθεσμίες και άλλες ευχέρειες ή νομικές δυνατότητε­ς που παρέχει ήδη ο νόμος. [SID:11512252]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece