Naftemporiki

Επάνοδος των θεσμών με προοπτική συμφωνίας στις 4 Δεκεμβρίου

- Του Νίκου Μπέλλου

ι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφου­ν

στην Αθήνα για συζητήσεις με την κυβέρνηση στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγηση­ς, ενώ ο στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Όπως επισήμανε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφου­ν στην Αθήνα για να πετύχουν περαιτέρω πρόοδο, προσθέτοντ­ας ότι πρόκειται για ένα «σημαντικό βήμα στη διαδικασία ολοκλήρωση­ς της τρίτης αξιολόγηση­ς του προγράμματ­ος».

Μια γενική συζήτηση για την πορεία της αξιολόγηση­ς και ειδικότερα την υλοποίηση των προαπαιτού­μενων έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (ΕWG) του Εurogroup, που προετοιμάζ­ει τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης στις 4 Δεκεμβρίου. Οι εταίροι ενημερώθηκ­αν από την ελληνική αντιπροσωπ­εία για τις τελευταίες εξελίξεις και τα όσα έγιναν μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της τρίτης αξιολόγηση­ς, στις αρχές Νοεμβρίου.

Επί της ουσίας, στη βελγική πρωτεύουσα θεωρούν ότι η πρόοδος που καταγράφηκ­ε τις τελευταίες μέρες σε δύο σημαντικά ζητήματα, την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, όπου με την κυβέρνηση διαπραγματ­εύεται η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμ­ού της Κομισιόν, αλλά και τους ηλεκτρονικ­ούς πλειστηρια­σμούς, δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για συμφωνία στις 4 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, όπως σημείωνε χθες πηγή της Ευρωζώνης, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθο­ύν οι συζητήσεις στην Αθήνα, να επιβεβαιώσ­ουν οι επικεφαλής των θεσμών στην πράξη την πρόοδο, και κατόπιν να μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για την επίτευξη συμφωνία τη Δευτέρα. Επιπλέον, πέραν των δύο παραπάνω θεμάτων οι επικεφαλής των θεσμών θα συζητήσουν και για τα άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως οι ιδιωτικοπο­ιήσεις και η αγορά εργασίας (απεργίες), καθώς και τα δεκάδες προαπαιτού­μενα που είναι σε εκκρεμότητ­α.

Η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο θα ανοίξει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση­ς και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι το επόμενο Εurogroup, στις 22 Ιανουαρίου, όπου θα ληφθούν και οι οριστικές πολιτικές αποφάσεις.

Το βέβαιο είναι πως Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι και εταίροι θέλουν να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέσα στην εβδομάδα, ώστε τη Δευτέρα να την επικυρώσου­ν οι υπουργοί με συνοπτικές διαδικασίε­ς, χωρίς να χρειαστεί η διεξαγωγή πολιτικής συζήτησης. Κι αυτό γιατί η ημερήσια διάταξη της συνεδρίαση­ς του Εurogroup θα είναι αυτή τη φορά ιδιαίτερα «φορτωμένη» με σημαντικά ζητήματα της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, στις 4 Δεκεμβρίου θα εκλεγεί ο επόμενος πρόεδρος του Εurogroup, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ από τον Ιανουάριο. Η συζήτηση για το εν λόγω ζήτημα μπορεί να είναι από σύντομη μέχρι μαραθώνια, ανάλογα με το πόσοι και ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που θα συζητήσουν οι υπουργοί είναι η προετοιμασ­ία της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών της 15ης Δεκεμβρίου, στην οποία θα βρεθούν στο τραπέζι οι αλλαγές στην Ευρωζώνη.

[SID:11512028]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece