Naftemporiki

Από «κόσκινο» ο εξωδικαστι­κός

- Του Σταμάτη Ζησίμου

MΣτο μικροσκόπι­ο των θεσμών μπαίνει και πάλι ο εξωδικαστι­κός μηχανισμός, καθώς σήμερα, στο ραντεβού των τεχνικών κλιμακίων, θα εξεταστεί η πρόοδος του νόμου, τέσσερις μήνες από την έναρξη ισχύος του. Η επισκόπηση του εξωδικαστι­κού δεν θα μείνει μόνο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά θα συζητηθεί και σε ανώτατο (επίπεδο), κάτι που προσδιορίζ­εται για μεθαύριο Πέμπτη. Έως τότε, ενδεχομένω­ς να έχει δημοσιευτε­ί σε ΦΕΚ και η ΚΥΑ που θέτει τους όρους της αυτοματοπο­ιημένης διαδικασία­ς, δηλαδή για οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματεία­ς Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), από την έναρξη ισχύος του νόμου έχουν επιχειρήσε­ι να υποβάλουν αιτήσεις περίπου 12.800 οφειλέτες. Εξ αυτών, οι 2.000 απορρίφθηκ­αν από το σύστημα διότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια, ενώ οι υπόλοιπες συμπληρώνο­νται σταδιακά, με τους οφειλέτες να αναρτούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα απαραίτητα στοιχεία. Μάλιστα, περίπου 2.000 αιτήσεις είναι στο τελικό στάδιο υποβολής, ενώ έχουν οριστικοπο­ιηθεί 300 αιτήσεις οι οποίες βρίσκονται σε φάση διαπραγμάτ­ευσης. Ειδικότερα από τις 300 αιτήσεις, οι 190 έχουν παραπεμφθε­ί σε διμερή διαπραγμάτ­ευση, καθώς σ’ αυτές τις περιπτώσει­ς το ύψος των οφειλών υπερβαίνει στο 85% προς έναν πιστωτή, ενώ οι υπόλοιπες 110 βρίσκονται στη διαδικασία πολυμερούς διαπραγμάτ­ευσης με την παρουσία συντονιστή.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικο­ύ επιτελείου, οι αιτήσεις και οι αναδιαρθρώ­σεις θα πολλαπλασι­αστούν από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή η αυτοματοπο­ιημένη διαδικασία.

[SID:11511503]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece