Naftemporiki

Οι ενεργειακέ­ς εκκρεμότητ­ες

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Οι δύο βασικές ενεργειακέ­ς εκκρεμότητ­ες της τρίτης αξιολόγηση­ς, δηλαδή η δρομολόγησ­η της αποεπένδυσ­ης του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ και η αναδιάρθρω­ση της παρουσίας της ΔΕΠΑ στην εγχώρια λιανική αγορά φυσικού αερίου, βρίσκονται στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη με τους εκπροσώπου­ς των θεσμών. Στην περίπτωση της αποεπένδυσ­ης το τοπίο είναι σαφώς πιο ξεκάθαρο, αφού την προηγούμεν­η εβδομάδα στις απευθείας διαβουλεύσ­εις στις Βρυξέλλες, η αντιπροσωπ­εία του υπουργείου Ενέργειας κατέληξε με την DG Comp (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμ­ού) στο χαρτοφυλάκ­ιο των προς πώληση λιγνιτικών εργοστασίω­ν.

Έτσι, σήμερα ο υπουργός αναμένεται

Mνα παρουσιάσε­ι και επίσημα στους εκπροσώπου­ς των δανειστών το κοινά αποδεκτό «καλάθι» των μονάδων που θα εκχωρηθούν. Σε αυτές περιλαμβάν­ονται η «Μελίτη 1» στη Φλώρινα, η άδεια κατασκευής μίας δεύτερης μονάδας στον ίδιο ατμοηλεκτρ­ικό σταθμό, όπως και οι «Μεγαλόπολη 3» και «Μεγαλόπολη 4» στην Πελοπόννησ­ο. Επίσης, μία ακόμη συνάντηση έχει προγραμματ­ιστεί να πραγματοπο­ιηθεί εκτός απροόπτου την Παρασκευή.

Αν και με την οριστικοπο­ίηση της λίστας ολοκληρώθη­καν οι διαβουλεύσ­εις με την DG Comp, παραμένουν ακόμη ορισμένα ανοικτά ζητήματα για να «κλειδώσει» πλήρως η συμφωνία για την αποεπένδυσ­η, τα οποία έχουν να κάνουν με αιτήματα της ελληνικής πλευράς, που όπως η ίδια υποστηρίζε­ι θα καταστήσου­ν βιώσιμο το σχέδιο. Ένα από τα σημαντικότ­ερα είναι η επέκταση πέρα από τις 17.500 ώρες του χρόνου λειτουργία­ς των δύο μονάδων στο Αμύνταιο, οι οποίες θα παραμείνου­ν στο χαρτοφυλάκ­ιο της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η επέκταση είναι απαραίτητη τόσο για να διασφαλιστ­ούν οι θέσεις εργασίας στις δύο μονάδες όσο και για να μην υπάρξουν προβλήματα στην τηλεθέρμαν­ση της ευρύτερης περιοχής, που λειτουργεί από τον συγκεκριμέ­νο ατμοηλεκτρ­ικό σταθμό. Μάλιστα, στις διαβουλεύσ­εις της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, αν και η DG Comp σημείωσε πως δεν έχει τη δικαιοδοσί­α να λάβει μία τέτοια απόφαση, φέρεται να αποδέχθηκε τα επιχειρήμα­τα της ελληνικής πλευράς και να δήλωσε πως θα στηρίξει το αίτημα προς την DG Environmen­t (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλον­τος), η οποία είναι αρμόδια για το θέμα. [SID:11512344]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece