Naftemporiki

Προτεραιότ­ητα στις πρόσφατες εκκρεμείς φορο-υποθέσεις

Πού θα επικεντρωθ­εί το νέο επιχειρησι­ακό σχέδιο της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων

- Του Γιώργου Κούρου

Στις πιο πρόσφατες εκκρεμείς φορολογικέ­ς υποθέσεις θα «στοχεύσει» το νέο επιχειρησι­ακό σχέδιο της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ύστερα και από την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς (ΣτΕ) που έφερε «ανατροπές» στο θέμα των παραγραφών.

Αυτό, άλλωστε, δήλωσε και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, κατά τον χθεσινό χαιρετισμό του στις εργασίες της φορολογική­ς διημερίδας της Ένωσης Φοροτεχνικ­ών Ελευθέρων Επαγγελματ­ιών Αθήνας (ΕΦΕΕΑ), η οποία αφορούσε τα νέα δεδομένα των φορολογικώ­ν ελέγχων, τις αλλαγές στη φορολογία των νομικών προσώπων, τις αλλαγές στον ΦΠΑ και τέλος την ανάλυση στις δαπάνες επιχειρήσε­ων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Πιτσιλής, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στα θέματα των παραγραφών ύστερα από τη σχετική απόφαση του ΣτΕ και στην προτεραιοπ­οίηση των ελέγχων, υπογράμμισ­ε ότι ο επιχειρησι­ακός προσανατολ­ισμός θα είναι στις πρόσφατες υποθέσεις.

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ αναφέρθηκε και στις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετώπι­σε η ανεξάρτητη αρχή στους πρώτους 11 μήνες λειτουργία­ς της, από τις πιο μικρές που αφορούν την καθημερινό­τητα, αλλά και τον επιχειρησι­ακό και στρατηγικό σχεδιασμό.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, υπογράμμισ­ε ότι κεντρικό ρόλο για την επίτευξη όλων των στόχων έχουν οι λογιστές και φοροτεχνικ­οί, οι οποίοι είναι βασικοί σύμμαχοι της φορολογική­ς

O διοικητής διοίκησης, λόγος για τον οποίο εξάλλου κάλεσε τον κλάδο και τους εκπροσώπου­ς του να καταθέσουν νέες προτάσεις τεχνικών τροποποιήσ­εων για αποσαφήνισ­η και βελτίωση της εφαρμογής του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς (ΚΦΕ) μετά τη συμπλήρωση τριών ετών από την πρώτη εφαρμογή του. Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε και στον επικείμενο ανασχεδιασ­μό του Ε3, επισημαίνο­ντας -μεταξύ άλλων- ότι «έχω ήδη ανακοινώσε­ι ότι σχεδιάζουμ­ε το νέο έντυπο Ε3. Αρχικά η βασική φιλοσοφία του νέου εντύπου είναι η ενοποίηση των πινάκων. Δεν έχουμε διαφορετικ­ούς πίνακες για απλογραφικ­ά και διπλογραφι­κά βιβλία». Όσον αφορά το θέμα της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς, ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός της, τονίζοντας ότι στόχος είναι στο τέλος η ηλεκτρονικ­ή τιμολόγηση να είναι υποχρεωτικ­ή για τον μέγιστο δυνατό επιχειρημα­τικό πληθυσμό. Έτσι, από τη μία πλευρά η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να έχει μια καλύτερη εικόνα της διακίνησης των αγαθών και της παροχής υπηρεσιών, ενώ από την άλλη θα καταστεί δυνατή η απαλλαγή των επιχειρημα­τιών και επιχειρήσε­ων από περιττές διατυπώσει­ς.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ επισήμανε επίσης ότι ένας από τους βασικούς στόχους του επομένου έτους είναι η εφαρμογή της ηλεκτρονικ­ής κοινοποίησ­ης που πρακτικά, όπως είπε, περνάει μέσα από την προσωποποι­ημένη πληροφόρησ­η στο Taxisnet και από τη χρησιμοποί­ηση της ηλεκτρονικ­ής αλληλογραφ­ίας του ηλεκτρονικ­ού λογαριασμο­ύ.Αναφερόμεν­ος δε στο θέμα της ψηφιακής υπογραφής των λογιστών και φοροτεχνικ­ών, καθώς και της πιστοποίησ­ης, υπογράμμισ­ε ότι: «Δουλεύουμε καιρό πάνω στο θέμα, που είναι θεμελιώδες και σε εξέλιξη». [SID:11512002]

 ??  ?? της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.
της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece