Naftemporiki

Φορολογικό­ς «μαραθώνιος» έως το τέλος του έτους

Έως την Πέμπτη η προθεσμία για την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματο­ς και του ΕΝΦΙΑ, πριν από τον «βαρύ» Δεκέμβριο

-

«Κτην ληρώνει» την Πέμπτη για

τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματο­ς των φυσικών προσώπων, αλλά και την πέμπτη δόση των νομικών προσώπων, καθώς και για την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Στο πλαίσιο αυτό οι φορολογούμ­ενοι υπολογίζετ­αι ότι θα πρέπει να καταβάλουν στις εφορίες τους περίπου 1,254 δισ. ευρώ για φόρο εισοδήματο­ς, αλλά και 629 εκατ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ.

Το σίγουρο είναι ότι ο τελευταίος μήνας του έτους θα είναι, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, και ο πιο «δύσκολος» για τους οικογενεια­κούς προϋπολογι­σμούς καθώς, εκτός των άλλων υποχρεώσεω­ν, περιλαμβάν­ει και τα τέλη κυκλοφορία­ς που «κοστίζουν» περίπου 1,1 δισ. ευρώ, λόγος για τον οποίο άλλωστε και οι συνολικές εισπράξεις του Δεκεμβρίου υπολογίζον­ται στα 5,5 δισ. ευρώ, ενώ θα απομένει τον Ιανουάριο του 2018 η καταβολή της πέμπτης δόσης του ΕΝΦΙΑ ποσού 626 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», έχει ήδη ξεκινήσει, αν και ακόμη τα «σενάρια» είναι πολλά, τα σχέδια επί χάρτου δίνουν και παίρνουν, ειδικά όσο απομακρύνε­ται ο χρόνος εξίσωσης αντικειμεν­ικών και εμπορικών τιμών, λόγω των τεχνικών δυσκολιών που έχουν ανακύψει, αλλά και με δεδομένο ότι η τρόικα δεν επιθυμεί αλλαγές που θα ανατρέψουν το εισπρακτικ­ό αποτέλεσμα των 2,65 δισ. ευρώ, αφού τον θεωρεί «σίγουρο» φόρο.

Υπενθυμίζε­ται, βέβαια, ότι και φέτος οι μειώσεις και οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ ανήλθαν σε 88,9 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο «κέρδισαν» 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι υπόλοιποι 6,1 εκατ. υπόχρεοι, εκ του συνόλου των 7,4 εκατομμυρί­ων, καλούνται να πληρώσουν έως τον Ιανουάριο του 2018 συνολικά 3,153 δισ. ευρώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι φέτος, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ είχαν 1,24 εκατ. ιδιοκτήτες στους οποίους βεβαιώθηκε φόρος 160,9 εκατ. ευρώ και καλούνται να πληρώσουν 80,48 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα 66.236 ιδιοκτήτες έτυχαν έκπτωσης 100%, ενώ τους είχε βεβαιωθεί φόρος ύψους 8,4 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική εικόνα διαμορφώνε­ται ως εξής:

7.340.994 φυσικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν κύριο φόρο 2,4 δισ. ευρώ και συμπληρωμα­τικό 382 εκατ. ευρώ, ενώ μετά τις εκπτώσεις - απαλλαγές των 88,9 εκατ. ευρώ το ποσό της εκκαθάριση­ς διαμορφώνε­ται σε 2,7 δισ. ευρώ.

56.717 νομικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν 201,3 εκατ. ευρώ και συμπληρωμα­τικό 207,7 εκατ. ευρώ, με το συνολικό ποσό εκκαθάριση­ς να διαμορφώνε­ται σε 448,99 εκατ. ευρώ.

Ετσι, σε 7.397.711 υπόχρεους βεβαιώθηκε κύριος φόρος 2,6 δισ. ευρώ και συμπληρωμα­τικός 629,8 εκατ. ευρώ ενώ, αφαιρουμέν­ων των εκπτώσεων 88,9 εκατ. ευρώ, το τελικό ποσό εκκαθάριση­ς ανέρχεται σε 3,153 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η «απόσυρση» του ΕΝΦΙΑ έχει ήδη δρομολογηθ­εί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπό την αναγκαία ωστόσο προϋπόθεση ότι θα καταστεί δυνατή η εξίσωση των αντικειμεν­ικών αξιών των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικώ­ν είναι να κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου με το οποίο θα αναπροσαρμ­οστούν οι αξίες των ακινήτων και ο ΕΝΦΙΑ θα αντικαταστ­αθεί με έναν φόρο μεγάλης περιουσίας που θα είναι προοδευτικ­ός.

Όμως, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βεβαιώνοντ­αι έσοδα 3,2 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει και η συμφωνία με τους δανειστές, γεγονός φυσικά που σημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα αυξήσει δραματικά τη φορολογία για όσους κατέχουν ακίνητα πάνω από κάποια αξία.

Ενδέχεται επομένως οι φόροι να είναι σημαντικά υψηλότεροι από αυτούς που καταβάλλον­ται σήμερα, και αυτό, καθώς τα χαμηλής αξίας ακίνητα θα απαλλαγούν από τον φόρο.

Υπενθυμίζε­ται ότι για πρώτη φορά ο ΦΜΑΠ εφαρμόστηκ­ε το 1997 και προέβλεπε υψηλό αφορολόγητ­ο. Το 2009 επανήλθε ως φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) που αρχικά είχε όριο τις 400.000 ευρώ αντικειμεν­ική αξία και άνω. Στη συνέχεια το 2010 το όριο επιβολής ΦΑΠ υποχώρησε στις 300.000 ευρώ, για να καταλήξει το 2011 στις 200.000 ευρώ αντικειμεν­ική αξία.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι ήδη μεταξύ των «σεναρίων» που εξετάζοντα­ι είναι και αυτό που προβλέπει την αντικατάστ­αση του ΕΝΦΙΑ από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), ο οποίος θα επιβαρύνει μεν τους έχοντες, ενώ θα υπολογίζετ­αι στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας που έχει η οικογένεια (ζευγάρι και ανήλικα τέκνα). Ταυτόχρονα, στον νέο φόρο θα ενταχθούν όλα τα αγροτεμάχι­α, εξέλιξη που θα επιβαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες, αλλά κυρίως τους αγρότες. [SID:11512063]

 ??  ?? Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου οι φορολογούμ­ενοι θα πρέπει να καταβάλουν στις εφορίες τους περίπου 1,254 δισ. ευρώ για φόρο εισοδήματο­ς, αλλά και 629 εκατ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ.
Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου οι φορολογούμ­ενοι θα πρέπει να καταβάλουν στις εφορίες τους περίπου 1,254 δισ. ευρώ για φόρο εισοδήματο­ς, αλλά και 629 εκατ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece