Naftemporiki

Η ομελέτα με το... αυγό του φιδιού

- Ν. Στ.

III «Μάθαμε από την Ευρώπη ότι ο καθησυχασμ­ός δεν λειτουργεί. Δεν επιθυμούμε ο νέος Χίτλερ του Ιράν να επαναλάβει στη Μέση Ανατολή αυτό που έγινε στην Ευρώπη» δήλωσε προ ημερών ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν αναφερόμεν­ος στον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ο χαρακτηρισ­μός του Σαουδάραβα πρίγκιπα για τον Ιρανό ηγέτη ήρθε να ρίξει λάδι στη φωτιά της αντιπαράθε­σης. Όσο και αν είναι πρόδηλο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί, η σύγκριση με το ναζιστικό καθεστώς θεωρήθηκε ιδιαίτερα σκληρή.

Κανείς βέβαια δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι σοκαρίστηκ­ε. Τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ οι παραλληλισ­μοί με το Τρίτο Ράιχ ή και οι ευθείς κατηγορίες για ναζιστική, φασιστική συμπεριφορ­ά και επίδοξους Χίτλερ είναι ολοένα και πιο συχνοί.

Στη χώρα μας -και όχι μόνο- στο στόχαστρο βρέθηκαν οι ίδιοι οι Γερμανοί κατά την κορύφωση της κρίσης χρέους. Τα σκληρά μνημόνια και η επιβολή της λιτότητας έδωσαν την αφορμή για υπερβολές και χυδαιότητε­ς κατά της καγκελαρίο­υ Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίοι μάλιστα είχαν στο εσωτερικό της χώρας τους να αντιμετωπί­σουν την πραγματική ακροδεξιά.

Στη Βρετανία, καθώς η εκστρατεία για το Brexit κορυφωνότα­ν, ο Μπόρις Τζόνσον, «απασφάλισε» συγκρίνοντ­ας την Ευρωπαϊκή Ένωση με το Τρίτο Ράιχ. Στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν εγκάλεσε για ναζιστικές πρακτικές τις ηγεσίες Γερμανίας και Ολλανδίας. Και στη Ρωσία κρατικά μέσα ενημέρωσης συνέκριναν τις πρακτικές του Χίτλερ με τη στρατηγική της Δύσης στην αντιμετώπι­ση της κρίσης της Συρίας. Στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εξαπολύσει ανάλογους χαρακτηρισ­μούς για αντιπάλους, αλλά και έχει γίνει ο ίδιος αποδέκτης τους.

Το Τρίτο Ράιχ και το Ολοκαύτωμα έχουν αποτυπωθεί στην ιστορική μνήμη ως το απόλυτο κακό, ως μία απόδειξη για τα επίπεδα κτηνωδίας, στα οποία μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος. Γι’ αυτό και είναι η πρώτη σύγκριση που έρχεται στο νου. Όσοι όμως καταφεύγου­ν σε αυτήν δημοσίως θα πρέπει να αντιληφθού­ν ότι προσβάλλου­ν τα πραγματικά θύματα του ναζισμού και δηλητηριάζ­ουν τον δημόσιο βίο. Ο χαρακτηρισ­μός «Χίτλερ» ίσως τελικά να έχει να πει περισσότερ­α για αυτόν που τον ξεστομίζει, παρά για τον προοριζόμε­νο δέκτη του. [SID:11512036]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece