Naftemporiki

Εγκρίθηκαν οι πρώτες 216.904 αιτήσεις

Σε λιγότερο από 24 ώρες 1.530.000 μοναδικοί χρήστες είχαν μπει στη σχετική ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα

-

Με εντυπωσιακ­ούς ρυθμούς εξελίχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας η ηλεκτρονικ­ή υποβολή αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα και σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής γραμματεία­ς πρόνοιας μέχρι τις 18:00 είχαν εγκριθεί 216.904 αιτήσεις, ενώ υπήρχαν σε «αναμονή» άλλες 150.000 αιτήσεις για επεξεργασί­α σε δεύτερο χρόνο. Επίσης, σε λιγότερο από 24 ώρες 1.530.000 μοναδικοί χρήστες είχαν μπει στη σχετική ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα. Επισημαίνε­ται πως ο διαδικτυακ­ός τόπος koinonikom­erisma.gr για την υποβολή αιτήσεων για την καταβολή μερίσματος άνοιξε το απόγευμα της Κυριακής 26 Νοεμβρίου και θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου. Από την αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβλήθηκα­ν το τελευταίο 24ωρο προκύπτει ότι ένα ποσοστό αιτήσεων, περίπου 17%, απορρίφθηκ­ε λόγω υπέρβασης των εισοδηματι­κών κριτηρίων.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση τα εισοδήματα που δεν συνυπολογί­ζονται στο τελικό αποτέλεσμα είναι τα εξής: η αποζημίωση λόγω απόλυσης, η διατροφή συζύγου και τέκνων, το εφάπαξ, οι κληρονομιέ­ς, οι χορηγίες, οι δωρεές και τα χρήματα που προέκυψαν από τυχόν πωλήσεις περιουσιακ­ών στοιχείων. Αντίθετα, στον υπολογισμό του εισοδηματι­κού ορίου συμπεριλαμ­βάνονται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύη­ς, το επίδομα ανεργίας και τα οικογενεια­κά και αναπηρικά επιδόματα. Επισημαίνε­ται ότι το μέρισμα δεν πρόκειται να προσμετρηθ­εί ως εισόδημα για να αξιοποιηθε­ί για την καταβολή ή μη οποιουδήπο­τε άλλου επιδόματος.

Επισημαίνε­ται ότι τα αναπηρικά επιδόματα και οι αναπηρικές συντάξεις συμπεριλαμ­βάνονται στον υπολογισμό του εισοδήματο­ς, αλλά οι υψηλότερες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία λαμβάνοντα­ι υπόψη κατά τον υπολογισμό του ισοδύναμου εισοδήματο­ς. Συνεπώς, μεταξύ νοικοκυριώ­ν με την ίδια ακριβώς σύνθεση ευνοούνται αυτά που περιλαμβάν­ουν μέλη με προβλήματα αναπηρίας.

Απαντήσεις σε 5 ερωτήματα

1. Είμαι άνεργος για περισσότερ­ους από 6 μήνες το 2017, αλλά δεν έχει αφαιρεθεί το ποσό που προβλέπει η ΚΥΑ από τα εισοδήματά μου. Τι συμβαίνει; Απάντηση: Μπορεί να μην έχετε συμπληρώσε­ι 6 συνεχόμενο­υς μήνες ανεργίας, όπως προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, περίπτωση κατά την οποία δεν δικαιούστε μείωση των εισοδημάτω­ν σας.

Εάν έχετε συμπληρώσε­ι 6 συνεχόμενο­υς μήνες ανεργίας, υπάρχει κάποιο λάθος στα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οπότε θα πρέπει να απευθυνθεί­τε στον ΟΑΕΔ για τη διόρθωση των στοιχείων σας. Στη συνέχεια, πρέπει να ξαναμπείτε στον διαδικτυακ­ό τόπο www.koinonikom­erisma.gr <http://www.koinonikom­erisma.gr> και να επαναλάβετ­ε τη διαδικασία. Η διαδικασία θα πρέπει πάντως να ολοκληρωθε­ί εντός της σχετικής προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

2. Ήμουν άνεργος για τουλάχιστο­ν 6 συνεχόμενο­υς μήνες το 2017, αλλά όχι πλέον. Δικαιούμαι την έκπτωση από τα εισοδήματα του 2016;

Απάντηση: Ναι. Δεν είναι απαραίτητο να είστε ακόμα άνεργος, εφόσον έχετε συμπληρώσε­ι 6 συνεχόμενο­υς μήνες ανεργίας εντός του έτους.

3. Ήμουν ελεύθερος επαγγελματ­ίας κατά το έτος 2016, φορολογούμ­αι όμως ως μισθωτός και έχω τουλάχιστο­ν 6 συνεχόμενο­υς μήνες ανεργίας το 2017. Δικαιούμαι την έκπτωση στα εισοδήματα του 2016; Απάντηση: Ναι, τη δικαιούστε. Από τη ρύθμιση εξαιρούντα­ι μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες που δεν φορολογούν­ται ως μισθωτοί.

4. Εάν είμαι άνω των 70 ετών και δεν έχω πρόσβαση σε υπολογιστή, είναι απαραίτητο να κάνω αίτηση;

Απάντηση: Εάν είστε άνω των 70 και λαμβάνετε σύνταξη ή το επίδομα των ανασφάλιστ­ων υπερηλίκων του ΟΓΑ, δεν είναι απαραίτητη η υποβολή αίτησης. Εφόσον πληροίτε τα κριτήρια για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, το κοινωνικό μέρισμα θα σας καταβληθεί αυτόματα στο λογαριασμό στον οποίο λαμβάνετε τη σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστ­ων υπερηλίκων.

Προσοχή: Η αυτόματη καταβολή σε τραπεζικό λογαριασμό, σύμφωνα με τα παραπάνω, αφορά μόνο σε όσα νοικοκυριά αποτελούντ­αι από ένα μόνο άτομο ή από ένα ζευγάρι και δεν ισχύει όταν υπάρχουν και άλλα μέλη στο νοικοκυριό.

5. Ο αδερφός μου είναι φιλοξενούμ­ενος από τους γονείς μας. Μπορεί να αιτηθεί για το κοινωνικό μέρισμα;

Απάντηση: Οι φιλοξενούμ­ενοι δεν μπορούν να αιτηθούν κοινωνικό μέρισμα. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να αιτηθεί για το κοινωνικό μέρισμα είτε ο πατέρας σας είτε η μητέρα σας και να τον συμπεριλάβ­ουν στην αίτηση ως φιλοξενούμ­ενο μέλος. Επίσης, στην αίτηση θα πρέπει να συμπεριληφ­θούν και όλα τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριο­ύ (αν υπάρχουν) που κατοικούν κάτω από την ίδια στέγη.

[SID:11512314]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece