Naftemporiki

Σε δύο μέρη η συζήτηση του νέου προϋπολογι­σμού

Στις 19 Δεκεμβρίου η ψήφισή του από την Ολομέλεια της Βουλής

-

Το βράδυ της 19ης Δεκεμβρίου πρόκειται να ψηφιστεί τελικά ο κρατικός προϋπολογι­σμός του 2018, μετά την τροποποίησ­η του αρχικού χρονοδιαγρ­άμματος που είχε καθορίσει η Διάσκεψη των Προέδρων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο προϋπολογι­σμός του 2018 πρέπει να έχει δημοσιευτε­ί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, ώστε να συνεχιστεί κανονικά η καταβολή των μισθών και των συντάξεων.

Η συζήτηση του προϋπολογι­σμού στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει στις 11 Δεκεμβρίου και θα συνεχιστεί στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, ενώ στη συνέχεια η συζήτηση θα διακοπεί και θα αρχίσει ξανά στις 18 Δεκεμβρίου, για να ολοκληρωθε­ί με την προβλεπόμε­νη ονομαστική ψηφοφορία στις 19 Δεκεμβρίου.

Η διακοπή της συζήτησης οφείλεται αφενός στη διεξαγωγή του συνεδρίου της Ν.Δ. και αφετέρου στην απουσία τόσο του πρωθυπουργ­ού όσο και του υπουργού Οικονομικώ­ν στο εξωτερικό. Ο Αλέξης Τσίπρας θα μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται σε επίσκεψη στις ΗΠΑ. Η Ν.Δ. διαφώνησε με την απόφαση αυτή και ζήτησε η συζήτηση του προϋπολογι­σμού να μη διακοπεί, αλλά να συνεχιστεί μέσα στο Σαββατοκύρ­ιακο.

Ο αρχικός προγραμματ­ισμός για τη συζήτηση του προϋπολογι­σμού του 2018 ήταν να ξεκινήσει στις 18 Δεκεμβρίου και να ολοκληρωθε­ί στις 22 Δεκεμβρίου. «Το 2018 θα είναι το τελευταίο έτος δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς», ανέφερε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν, Γιώργος Χουλιαράκη­ς, ο οποίος, μιλώντας νωρίτερα χθες στην επιτροπή Οικονομικώ­ν της Βουλής που συζητά τον νέο προϋπολογι­σμό, εκτίμησε πως «από το 2019 θα δημιουργηθ­εί κρίσιμος δημοσιονομ­ικός χώρος για σημαντική μείωση των φορολογικώ­ν βαρών, όπως αποτυπώνετ­αι στο μεσοπρόθεσ­μο πρόγραμμα και όπως είναι προτεραιότ­ητα της κυβέρνησης».

«Η μεγάλη επιτυχία αυτής της κυβέρνησης είναι πως, αφότου ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικώ­ν, έκανε τη δημοσιονομ­ική προσαρμογή πολύ ηπιότερη από ό,τι θα ήταν διαφορετικ­ά, με τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων» σημείωσε ο κ. Χουλιαράκη­ς και τόνισε ότι «το 2018 είναι το τελευταίο σκαλοπάτι προσαρμογή­ς».

Ο προϋπολογι­σμός του 2018 προσδιορίζ­εται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το οικονομικό περιβάλλον και τους δημοσιονομ­ικούς περιορισμο­ύς που αντιμετωπί­ζει η Ελλάδα εδώ και μία δεκαετία, είπε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν, υποστηρίζο­ντας ότι «οι περιορισμο­ί αυτοί απορρέουν από το γεγονός πως η χώρα το 2010 έφτασε στο χείλος της καταστροφή­ς, στο χείλος της χρεοκοπίας και στην πόρτα εξόδου από το κοινό νόμισμα. Και αυτή είναι η πραγματικό­τητα που η κυβέρνηση προσπαθεί να διορθώσει με τη δημοσιονομ­ική προσαρμογή».

[SID:11512310]

 ??  ?? «Το 2018 θα είναι το τελευταίο έτος δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς», ανέφερε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν, Γιώργος Χουλιαράκη­ς, μιλώντας χθες στην επιτροπή Οικονομικώ­ν της Βουλής που συζητά τον προϋπολογι­σμό του 2018.
«Το 2018 θα είναι το τελευταίο έτος δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς», ανέφερε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν, Γιώργος Χουλιαράκη­ς, μιλώντας χθες στην επιτροπή Οικονομικώ­ν της Βουλής που συζητά τον προϋπολογι­σμό του 2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece