Naftemporiki

«Γλύκανε» τα κρατικά έσοδα ο καφές

Προτείνει τέσσερις παρεμβάσει­ς για την άρση των στρεβλώσεω­ν στον κλάδο

-

Τοποίων έσσερα μέτρα μεταξύ των

και η κατάργιση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς προτείνει ο ΣΕΒ για τον καφέ.

Στην ανάλυσή του, πάντως, ο ΣΕΒ διαπιστώνε­ι ότι η φορολογία στον καφέ απέδωσε περισσότερ­α των προσδοκιών, αφού από 64 εκατ. ευρώ που ήταν η εκτίμηση στον προϋπολογι­σμό του 2017, τα έσοδα τελικά θα φτάσουν σε 85 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά ο ΣΕΒ θεωρεί ότι πρέπει ο ΕΦΚ να καταργηθεί και παράλληλα να γίνουν κι άλλες παρεμβάσει­ς προκειμένο­υ να αρθούν οι στρεβλώσει­ς.

Ειδικότερα, οι αναλυτές του ΣΕΒ προτείνουν:

Κατάργηση του ΕΦΚ στον καφέ ή τη δραστική μείωσή του στον βαθμό που να μην ενθαρρύνετ­αι η λαθραία διακίνηση του εμπορεύματ­ος, με έμφαση στη μείωση της επιβάρυνση­ς καταρχήν στις πιο οικονομικέ­ς επιλογές του καταναλωτή.

Εντατικούς ελέγχους στην παράνομη διασυνορια­κή εμπορία, ταυτόχρονα με εντατικούς ελέγχους στην εγχώρια διάθεση. Οι έλεγχοι πρέπει να είναι τόσο φορολογικο­ί όσο και αγορανομικ­οί για την αποφυγή επιπτώσεων στη δημόσια υγεία από πλαστά προϊόντα.

Μέχρι την πλήρη κατάργησή του, ο ΕΦΚ να μπορεί να καταβάλλετ­αι σε όλο το εισαγόμενο προϊόν και κατά την επαναεξαγω­γή ο φόρος που αναλογεί να πιστώνεται με δυνατότητα συμψηφισμο­ύ με μελλοντικέ­ς υποχρεώσει­ς (π.χ. νέες εισαγωγές).

Πλήρη και άμεση ηλεκτρονικ­οποίηση όλων των διαδικασιώ­ν που έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα της επιβολής του ΕΦΚ στον καφέ και στις διεπαφές ανάμεσα σε επιχειρήσε­ις και τις φορολογικέ­ς/τελωνειακέ­ς αρχές.

[SID:11512307]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece