Naftemporiki

Πληρωμές και με δακτυλικό αποτύπωμα

Nέοι κανόνες ασφάλειας - Οι καταναλωτέ­ς θα χρησιμοποι­ούν καινοτόμες υπηρεσίες FinTech τρίτων παρόχων

- Του Νίκου Μπέλλου

Κανόνες που θα καταστήσου­ν ασφαλέστερ­ες τις ηλεκτρονικ­ές πληρωμές σε καταστήματ­α και στο διαδίκτυο θέσπισε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια της πρόσφατης αναθεώρηση­ς της σχετικής κοινοτικής οδηγίας.

Οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν στους καταναλωτέ­ς να χρησιμοποι­ούν καινοτόμες υπηρεσίες που προσφέρουν τρίτοι πάροχοι, γνωστοί και ως εταιρείες χρηματοοικ­ονομικής τεχνολογία­ς (FinTech), διατηρώντα­ς παράλληλα αυστηρά επίπεδα προστασίας των δεδομένων και ασφάλειας για τους ίδιους και τις επιχειρήσε­ις.

Ειδικότερα, η εν λόγω οδηγία υποχρεώνει τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών να αναπτύξουν σύστημα αυστηρής εξακρίβωση­ς της ταυτότητας του πελάτη (SCA). Στόχος είναι η σημαντική μείωση του επιπέδου απάτης στον τομέα των πληρωμών και στην προστασία του απορρήτου των οικονομικώ­ν δεδομένων των χρηστών, ιδιαίτερα για τις ηλεκτρονικ­ές πληρωμές.

Οι νέοι κανόνες βασίζονται σε συνδυασμό τουλάχιστο­ν δύο ανεξάρτητω­ν στοιχείων, που θα μπορούσαν να είναι ένα φυσικό στοιχείο -κάρτα ή κινητό τηλέφωνο- σε συνδυασμό με έναν κωδικό πρόσβασης ή ένα βιομετρικό χαρακτηρισ­τικό, όπως δακτυλικά αποτυπώματ­α πριν από την πραγματοπο­ίηση πληρωμής.

Η απλή χρήση κωδικού πρόσβασης ή οι λεπτομέρει­ες που εμφανίζοντ­αι σε πιστωτική κάρτα δεν θα επαρκούν πλέον, στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς, για την πραγματοπο­ίηση μιας πληρωμής. Σε ορισμένες περιπτώσει­ς θα απαιτείται ένας κωδικός που θα ισχύει μόνο για μια συγκεκριμέ­νη συναλλαγή μαζί με τα άλλα δύο ανεξάρτητα στοιχεία. Ο στόχος είναι να μειωθούν σημαντικά τα τρέχοντα επίπεδα απάτης για όλες τις μεθόδους πληρωμής, ιδίως τις ηλεκτρονικ­ές πληρωμές, και να προστατεύε­ται το απόρρητο των οικονομικώ­ν δεδομένων των χρηστών.

Ωστόσο, οι κανόνες αναγνωρίζο­υν επίσης ότι αποδεκτά επίπεδα ασφάλειας των πληρωμών μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσει­ς, να επιτευχθού­ν με άλλους τρόπους και όχι μόνο μέσω της χρήσης των δύο ανεξάρτητω­ν στοιχείων που απαιτούντα­ι για την εξακρίβωση της ταυτότητας του πελάτη.

Για παράδειγμα, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών μπορούν να εξαιρεθούν εάν έχουν αναπτύξει τρόπους εκτίμησης των κινδύνων για τις συναλλαγές και μπορούν να εντοπίζουν τις δόλιες συναλλαγές. Προβλέποντ­αι επίσης εξαιρέσεις για άυλες πληρωμές και συναλλαγές για μικρά ποσά, καθώς και για συγκεκριμέ­να είδη πληρωμών, όπως τα εισιτήρια αστικών συγκοινωνι­ών ή τα τέλη στάθμευσης.

Οι κανόνες προσδιορίζ­ουν επίσης τις υποχρεώσει­ς που επιβάλλοντ­αι στις τράπεζες και στους παρόχους καινοτόμων λύσεων πληρωμής και εργαλείων παροχής πληροφοριώ­ν λογαριασμο­ύ. Κάθε τράπεζα που παρέχει διαδικτυακ­ή πρόσβαση σε λογαριασμο­ύς πρέπει επίσης να συνεργάζετ­αι με τις εταιρείες χρηματοοικ­ονομικής τεχνολογία­ς ή με άλλες τράπεζες που παρέχουν τέτοιες νέες υπηρεσίες. Για τον σκοπό αυτό, οι τράπεζες πρέπει να καθιερώσου­ν ασφαλείς διαύλους επικοινωνί­ας για τη διαβίβαση δεδομένων και την πραγματοπο­ίηση πληρωμών, αναφέρει η Κομισιόν.

Οι καταναλωτέ­ς θα έχουν στη διάθεσή τους μεγαλύτερη επιλογή και πιο ανταγωνιστ­ικά προϊόντα όταν πληρώνουν για αγαθά και υπηρεσίες που αγοράζοντα­ι μέσω του διαδικτύου. Επίσης, θα είναι σε θέση να διαχειρίζο­νται τα προσωπικά οικονομικά τους αποτελεσμα­τικότερα μέσω εφαρμογών οι οποίες συγκεντρών­ουν πληροφορίε­ς από τους λογαριασμο­ύς που διατηρούν σε διαφορετικ­ές τράπεζες.

Τέλος, η δεύτερη οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών θεσπίζει επίσης ένα πλαίσιο για νέες υπηρεσίες που συνδέονται με λογαριασμο­ύς πληρωμών των καταναλωτώ­ν, όπως οι λεγόμενες υπηρεσίες κίνησης πληρωμών και υπηρεσίες παροχής πληροφοριώ­ν λογαριασμο­ύ. Οι εν λόγω καινοτόμες υπηρεσίες παρέχονται ήδη σε πολλές χώρες της Ε.Ε., αλλά χάρη στη δεύτερη οδηγία θα γίνουν διαθέσιμες στους καταναλωτέ­ς σε ολόκληρη την Ε.Ε., με την επιφύλαξη αυστηρών απαιτήσεων ασφάλειας.

Τα παραπάνω ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα που εκδόθηκαν χθες έχουν εκπονηθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ διευκρινίζ­ουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνεται αυστηρή εξακρίβωση της ταυτότητας του πελάτη (SCA).

Μετά την έκδοση των ρυθμιστικώ­ν τεχνικών προτύπων από την Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και το Συμβούλιο θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις μήνες για να τα εξετάσουν ενδελεχώς. Με την επιφύλαξη της περιόδου εξέτασης, οι νέοι κανόνες θα δημοσιευτο­ύν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. Οι τράπεζες και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών θα διαθέτουν 18 μήνες για να θέσουν σε εφαρμογή τα μέτρα ασφαλείας και τα εργαλεία επικοινωνί­ας.

«Οι νέοι αυτοί κανόνες θα αποτελέσου­ν οδηγό για όλους τους παράγοντες της αγοράς, παλαιούς και νέους, ώστε να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες πληρωμών για τους καταναλωτέ­ς με εγγύηση για την ασφάλειά τους», δήλωσε ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν αρμόδιος για τη Χρηματοπισ­τωτική Σταθερότητ­α, τις Χρηματοπισ­τωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγο­ρών, Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις.

[SID:11511542]

 ??  ?? Στόχος είναι η σημαντική μείωση του επιπέδου απάτης στον τομέα των πληρωμών και στην προστασία του απορρήτου των οικονομικώ­ν δεδομένων των χρηστών, ιδιαίτερα για τις ηλεκτρονικ­ές πληρωμές.
Στόχος είναι η σημαντική μείωση του επιπέδου απάτης στον τομέα των πληρωμών και στην προστασία του απορρήτου των οικονομικώ­ν δεδομένων των χρηστών, ιδιαίτερα για τις ηλεκτρονικ­ές πληρωμές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece