Naftemporiki

Κανονισμοί απλοποίηση­ς της τιτλοποίησ­ης δανείων

Δύο κινήσεις στην κατεύθυνση ανάπτυξης μιας πλήρως λειτουργικ­ής Ένωσης Κεφαλαιαγο­ρών έως το τέλος του 2019

-

ι νέοι κανόνες που θα καΟταστήσο­υν

την τιτλοποίησ­η δανείων απλούστερη, ασφαλέστερ­η και πιο διαφανή εγκρίθηκαν χωρίς συζήτηση (σημείο Α) από το Συμβούλιο Υπουργών, μετά την καταρχήν συμφωνία των «28» τον περασμένο Μάιο και την έγκριση της Ευρωβουλής (26 Οκτωβρίου).

Οι δύο κανονισμοί αποτελούν μέρος του σχεδίου για την ανάπτυξη μιας πλήρως λειτουργικ­ής Ένωσης Κεφαλαιαγο­ρών έως το τέλος του 2019, η οποία θα συμβάλει στη δημιουργία νέων επενδυτικώ­ν δυνατοτήτω­ν και θα παράσχει πρόσθετη πηγή χρηματοδότ­ησης, ιδίως για τις μμε και τις νεοσύστατε­ς επιχειρήσε­ις.

Οι επενδυτές σε τιτλοποιημ­ένα δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτι­κά ή συμβάσεις χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης) θα πρέπει να ενημερώνον­ται εκ των προτέρων για την ποιότητα των εν λόγω περιουσιακ­ών στοιχείων. Στόχος είναι η αποτροπή μεταπώληση­ς επισφαλών δανείων, όπως αυτά που προκάλεσαν την κατάρρευση αμερικανικ­ών πιστωτικών ιδρυμάτων το 2008.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της νέας νομοθεσίας είναι ο επιμερισμό­ς του κινδύνου, ώστε όλοι οι εμπλεκόμεν­οι -μεταβιβάζο­ντες, ανάδοχοι, αρχικοί δανειοδότε­ς- να έχουν συμφέρον στην τιτλοποίησ­η. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι μεταβιβάζο­ντας τους τίτλους θα πρέπει να διατηρούν το 5% αυτών.

Μεταξύ των λοιπών στοιχείων που συμφωνήθηκ­αν μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωβουλής, περιλαμβάν­ονται και τα εξής:

-Η δημιουργία ενός συστήματος καταχώριση­ς δεδομένων για πράξεις τιτλοποίησ­ης, το οποίο θα βελτιώσει τη διαφάνεια της αγοράς.

-Η αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντω­ν. Το κείμενο καθιστά σαφές ότι ακόμη και όταν ένα τρίτο μέρος εμπλέκεται στη διαδικασία πιστοποίησ­ης, οι μεταβιβάζο­ντες, οι ανάδοχοι, οι αρχικοί δανειοδότε­ς και οι οντότητες ειδικού σκοπού τιτλοποίησ­ης εξακολουθο­ύν να φέρουν την όλη ευθύνη για την τήρηση των κανόνων.

Η επένδυση σε τιτλοποιημ­ένες συσκευασίε­ς θα περιορίζετ­αι στους επαγγελματ­ίες και τους μικροεπενδ­υτές που διαθέτουν επαρκείς οικονομικέ­ς γνώσεις και την ικανότητα να λάβουν ζημίες. Ειδικά για τους μικρούς επενδυτές η έκθεσή του σε αυτά τα προϊόντα δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του χαρτοφυλακ­ίου με ελάχιστο ποσό τα 10.000 ευρώ.

Οι ευρωβουλευ­τές διασφάλισα­ν επίσης την απαγόρευση της «επανατιτλο­ποίησης» ήδη τιτλοποιημ­ένων προϊόντων.

Τιτλοποίησ­η είναι η διαδικασία με την οποία ένας δανειστής -συνήθως μια τράπεζα- αναχρηματο­δοτεί σύνολο δανείων ή στοιχείων του ενεργητικο­ύ, όπως ενυπόθηκα δάνεια, μισθώσεις αυτοκινήτω­ν, καταναλωτι­κά δάνεια ή λογαριασμο­ύς πιστωτικών καρτών, με τη μετατροπή τους σε τίτλους. Τα επανασυσκε­υασμένα δάνεια χωρίζονται σε διαφορετικ­ές κατηγορίες κινδύνου, προσαρμοσμ­ένες στην προθυμία ανάληψης κινδύνου/επιδίωξης απόδοσης των επενδυτών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι αγορές έχουν ανακάμψει, οι τιτλοποιήσ­εις στην Ευρώπη παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα κι αυτό παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης άντεξαν σχετικά καλά.

Οι δύο κανονισμοί θα συμβάλουν στην αναζωογόνη­ση της αγοράς τιτλοποιήσ­εων, αυξάνοντας έτσι την ικανότητα για δανεισμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις, ενώ αποτελούν σημαντικό βήμα για τη ρύθμιση του τομέα και την αντιμετώπι­ση των κινδύνων. [SID:11511536]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece