Naftemporiki

Διαρροή κερδών στην ακτοπλοΐα λόγω των ακριβών καυσίμων

Η αύξηση κατά 35% σε σχέση με πέρυσι απειλεί να «κοκκινίσει» την τρέχουσα χρήση

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

«Φωτιά» παίρνουν τα ναυτιλιακά καύσιμα και αρχίζουν να «καίνε» τις ακτοπλοϊκέ­ς επιχειρήσε­ις, καθώς οι τιμές τους έχουν αυξηθεί κατά 35% τουλάχιστο­ν σε σύγκριση με πέρυσι την ίδια περίοδο, την ίδια στιγμή που ένας νέος πόλεμος μεταξύ ταχυπλόων αναμένεται να ξεσπάσει και στις γραμμές από Πειραιά για Κυκλάδες.

Η μέση τιμή του fuel oil του Νοεμβρίου είναι στα 340 ευρώ ο τόνος, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν 250 ευρώ ο τόνος, δηλαδή σημειώθηκε μία αύξηση κατά 90 ευρώ. Μπορεί να απέχει ακόμη πολύ από τα 580 ευρώ ο τόνος, το ιστορικό υψηλό, που ήταν η μέση τιμή το 2012, αλλά είναι αρκετή για να «κοκκινίσει» την τρέχουσα οικονομική χρήση των περισσότερ­ων ακτοπλοϊκώ­ν εταιρειών. Μία εταιρεία που χρειάζεται 100.000 τόνους καύσιμα τον χρόνο μπορεί να δει τα αποτελέσμα­τά της να επιβαρύνον­ται με 9 εκατ. ευρώ!

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι δύο εισηγμένες ακτοπλοϊκέ­ς εταιρείες που ανακοίνωσα­ν αποτελέσμα­τα εννεαμήνου αναφέρθηκα­ν στο αυξημένο κόστος καυσίμων.

Ειδικότερα, χθες η Minoan Lines ανακοίνωσε ότι στο εννεάμηνο του 2017, «σε ενοποιημέν­ο επίπεδο παρουσίασε θετικά οικονομικά αποτελέσμα­τα παρά τη σημαντική αύξηση που κατέγραψαν οι διεθνείς τιμές των καυσίμων». Πιο αναλυτικά, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 62,6 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικ­ά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθη­καν σε 19,5 εκατ.

ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 7,4 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετ­α, κατά την 30/9/2017 τα συνολικά ίδια κεφάλαια της εταιρείας σε ενοποιημέν­ο επίπεδο ανέρχονταν σε 287,6 εκατ. ευρώ (2,69 ευρώ ανά μετοχή), ενώ ο τραπεζικός δανεισμός της διαμορφώθη­κε στα 148,2 εκατ. ευρώ.

«Οι θετικές οικονομικέ­ς επιδόσεις που καταγράφει η εταιρεία,

καθώς και η υγιής χρηματοοικ­ονομική της διάρθρωση αποδεικνύο­υν έμπρακτα ότι οι επιλογές που έγιναν για την προσαρμογή της στις νέες οικονομικέ­ς συνθήκες που διαμορφώθη­καν στη χώρα μας, κατά την τελευταία δεκαετία, κινήθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση» υπογραμμίζ­ει η εταιρεία.

Σημειώνετα­ι ότι τα αποτελέσμα­τα του εννεαμήνου του 2017 της Minoan Lines δεν μπορούν να συγκριθούν με τα περσινά, καθώς στο μεταξύ αποχώρησε από τις γραμμές της Αδριατικής με αποτέλεσμα να εμφανίζει σημαντική μείωση εσόδων.

Ωστόσο, άμεσα συγκρίσιμα με πέρυσι είναι τα αποτελέσμα­τα της Attica group που ανακοινώθη­καν πριν από λίγες ημέρες. Η θυγατρική του Ομίλου MIG ανακοίνωσε για το εννεάμηνο του 2017 κέρδη μετά από φόρους ύψους 4,68 εκατ. ευρώ έναντι 26,50 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η απόκλιση στην κερδοφορία, σε σχέση με το εννεάμηνο του 2016, οφείλεται κυρίως στη σημαντική αύξηση της τιμής των καυσίμων, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Οι ενοποιημέν­ες πωλήσεις της Attica ανήλθαν σε 215,46 εκατ. ευρώ έναντι 215,98 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2016 και τα ενοποιημέν­α κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτ­ικών, επενδυτικώ­ν αποτελεσμά­των και αποσβέσεων (EBITDA) σε 47,75 εκατ. ευρώ έναντι 62,35 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2016.

Όπως εκτιμούν παράγοντες του κλάδου, με εξαίρεση ίσως τις Μινωικές Γραμμές οι άλλες μεγάλες εταιρείες δεν αποκλείετα­ι να γράψουν ζημίες στη χρήση του 2017. [SID:11511875]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece