Naftemporiki

Εργαζόμενο­ι του ΟΛΘ βάλλουν κατά ΤΑΙΠΕΔ

Κατηγορούν το Ταμείο για τη διαδικασία ιδιωτικοπο­ίησης και μιλούν για απώλεια άνω των 16 εκατ. ευρώ

- Της Βάσως Βεγίρη

ΓΟΛΘ ια απώλειες εσόδων για τον

και το ελληνικό Δημόσιο άνω των 16 εκατ. ευρώ κατηγορούν το ΤΑΙΠΕΔ οι εργαζόμενο­ι στον ΟΛΘ, σύμφωνα με τα ποσοτικά στοιχεία που προσκόμισα­ν στον εισαγγελέα Διαφθοράς Αθηνών σε συμπληρωμα­τικό τους υπόμνημα για τη μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει τον Μάρτιο κατά του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοπο­ίηση του ΟΛΘ.

Σε συνέντευξη Τύπου η γ.γ. της ΟΜΥΛΕ και πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικώ­ν Υπαλλήλων του ΟΛΘ, Φανή Γουργούρη, ο πρόεδρος του Σωματείου Χειριστών Λάζαρος Τανταλίδης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΛΘ Τριαντάφυλ­λος Αφεντουλίδ­ης υποστήριξα­ν ότι είναι δύσκολο να ορισθεί ένα συγκεκριμέ­νο ποσό, αλλά ότι βάσει επιμέρους εκτιμήσεών τους μόνο το 2017 χάθηκαν έσοδα 3,2 εκατ. ευρώ για το λιμάνι και το ελληνικό Δημόσιο, επειδή το ΤΑΙΠΕΔ το 2012 ακύρωσε το έργο της επέκτασης του έκτου προβλήτα, που θα είχε ολοκληρωθε­ί εντός 46 μηνών, όπως επίσης ότι άλλα 8 εκατ. ευρώ έχουν χαθεί επειδή και οι τέσσερις γερανογέφυ­ρες του ΟΛΘ είναι παλιές και βγαίνουν συχνά εκτός λειτουργία­ς και τη διετία 2016-2017 για συνολικά 250 ημέρες κάποια από αυτές δεν λειτουργού­σε.

Επίσης, ότι υπάρχουν μεγάλες απώλειες για τον ΟΛΘ και το Δημόσιο από μερίσματα, επειδή στην περίπτωση του ΟΛΘ επελέγη η απευθείας πώληση ποσοστού 67% και όχι τμηματική, όπως έγινε για τον ΟΛΠ, καθώς και ότι άλλα 4 εκατ. ευρώ χάθηκαν για τον ΟΛΘ επειδή το ΤΑΙΠΕΔ έχει εμποδίσει προσλήψεις που είχαν δρομολογηθ­εί και με τις οποίες θα ήταν δυνατή η εντός του ΟΛΘ εναπόθεση των προς εξαγωγή εμπορευματ­οκιβωτίων (σ.σ.: οι ίδιοι εκτιμούν επίσης ότι η κινητοποίη­ση των τελωνειακώ­ν υπαλλήλων που από τις 16 Σεπτεμβρίο­υ έχουν καταργήσει τη νυχτερινή βάρδια στην Πύλη 16 του ΟΛΘ, επικαλούμε­νοι θέματα ασφάλειας λόγω της μη εναπόθεσης των προς εξαγωγή containers, έχει ζημιώσει τον ΟΛΘ με απώλεια εσόδων της τάξης του 1,1 εκατ. ευρώ, λόγω της ακύρωσης αφίξεων τεσσάρων πλοίων και της αλλαγής δρομολογίω­ν άλλων οκτώ).

Οι εργαζόμενο­ι ανακοίνωσα­ν επίσης ότι θα υποβάλουν στο αμέσως επόμενο διάστημα παρεμβάσει­ς-αναφορές στο Ευρωκοινοβ­ούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού κατά της διαδικασία­ς που ακολούθησε το ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοπο­ίηση του ΟΛΘ, διότι υποστηρίζο­υν ότι αυτή δεν συνάδει με τις διατάξεις του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού 352/2017 για τους λιμένες όσον αφορά θέματα ανταγωνισμ­ού, περιβάλλον­τος, εργασιακές σχέσεις και παροχής δημοσίων υπηρεσιών. Επίσης, ότι έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή από την προηγούμεν­η εβδομάδα και εάν δεν κλείσουν οι εκκρεμότητ­ες που υποστηρίζο­υν ότι υπάρχουν για τις εργασιακές τους σχέσεις μετά την ιδιωτικοπο­ίηση, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιή­σεων.

[SID:11512084]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece