Naftemporiki

Σε ποιους κλάδους θα φέρει κέρδη το 2018

Η διεθνής ανάπτυξη αυξάνει τη ζήτηση και οδηγεί σε μεγαλύτερο­υς ναύλους σε bulker, tanker και containers­hips

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Με περισσότερ­η αισιοδοξία αναμένεται να υποδεχθεί το 2018 η παγκόσμια ναυτιλία, τουλάχιστο­ν στους τρεις βασικούς κλάδους, το χύδην ξηρό φορτίο, τα δεξαμενόπλ­οια και τα πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων. Η πορεία της διεθνούς οικονομίας οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης η οποία στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς είναι υψηλότερη της προσφοράς με αποτέλεσμα να αναμένεται άνοδος των ναύλων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Στο χύδην ξηρό φορτίο με τον Baltic Dry Index κοντά στα υψηλά τριετίας, οι αναλυτές αλλά και οι πλοιοκτήτε­ς αναμένουν περαιτέρω ανοδική πορεία της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου και το 2018. Μια έρευνα της Lloyd’s List δείχνει ότι οι αναλυτές αναμένουν ότι τον επόμενο χρόνο οι ναύλοι θα είναι πολύ υψηλότεροι από τα λειτουργικ­ά κόστη των πλοίων. Έτσι όσοι πλοιοκτήτε­ς επένδυσαν τα προηγούμεν­α χρόνια σε αγορές πλοίων σε χαμηλές τιμές θα αποκομίσου­ν τώρα τα κέρδη τους.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις των ειδικών το 2018 η Κίνα θα εξακολουθή­σει να είναι ο αποφασιστι­κός παράγοντας για την αγορά χύδην ξηρού φορτίου.

Το επόμενο έτος αναμένεται μεγαλύτερη ζήτηση για εισαγωγές υψηλής ποιότητας άνθρακα και σιδηρομετα­λλεύματος λόγω των μέτρων περιβαλλον­τικού χαρακτήρα που έχει λάβει η κινεζική κυβέρνηση, μέτρα που οδηγούν στον περιορισμό της αξιοποίηση­ς των εγχώριων πρώτων υλών που δεν είναι καλής ποιότητας.

Το κλείσιμο των κινεζικών ορυχείων σιδηρομετα­λλεύματος και άνθρακος θα απαιτήσει υποκατάστα­ση από την εισαγωγή σιδηρομετα­λλεύματος υψηλής ποιότητας από τη Βραζιλία και την Αυστραλία, καθώς και υψηλότερης ποιότητας άνθρακα από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική, την Κολομβία και άλλους εξαγωγείς που είναι μακριά από Κίνα, εκτιμά ο Khalid Hashim, διευθύνων σύμβουλος της Precious Shipping.

Επίσης η αύξηση της προσφοράς σιδηρομετα­λλεύματος από τη Βραζιλία προσθέτει περισσότερ­α τονομίλια μεταφερόμε­νου φορτίου. Συνολικά, η ζήτηση ανά τονομίλια στο εμπόριο σιδηρομετα­λλεύματος θα φθάσει τα 8,6 δισ. το επόμενο έτος, από 8,3 δισ. το 2017, σύμφωνα με πρόβλεψη των Clarksons.

Γενικότερα η ζήτηση για χωρητικότη­τα αναμένεται να αυξηθεί κατά 2% με 3% το 2018, ενώ η πλευρά της προσφοράς φαίνεται ακόμα πιο ελκυστική. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο στόλος θα αυξηθεί κατά λιγότερο από 1% το 2018 σε περίπου 819 εκατ. dwt, καθώς πολλά μεγάλης ηλικίας πλοία θα βάλουν ρότα προς τα διαλυτήρια.

Ο ναυλομεσιτ­ικός οίκος Banchero Costa εκτιμά, σύμφωνα με τους LloydsList, ότι ο ρυθμός διάλυσης θα αυξηθεί τα επόμενα δυο χρόνια λόγω των διεθνών κανονισμών αναφορικά με το περιβάλλον, αλλά και από μία ανάκαμψη των τιμών των καυσίμων που θα ασκήσει πιέσεις στα παλαιότερα και λιγότερο αποδοτικά πλοία. Επιπλέον, οι παραδόσεις νεότευκτων θα είναι το 2018 50% λιγότερες με όρους dwt από ό,τι το 2017.

Ωστόσο, η μικρότερη ανάπτυξη του στόλου μπορεί ως παράγων ισορροπίας να υπονομευθε­ί από μία αύξηση στις ταχύτητες των πλοίων, δήλωσε ο αναλυτής της BIMCO, Peter Sand.

Επιπλέον, η ναυτιλιακή χρηματοδότ­ηση διαδραματί­ζει κρίσιμο ρόλο στη ναυτιλιακή βιομηχανία, σημειώνει ο Βασίλης Καρατζάς, διευθύνων σύμβουλος της Karatzas Marine Advisors. Η έλλειψη χρηματοδότ­ησης διατηρεί τον έλεγχο στην αγορά, αλλά οι νέες πηγές χρηματοδότ­ησης μπορούν να θέσουν την αγορά εκτός ελέγχου και να οδηγήσουν σε αύξηση της χωρητικότη­τας, προειδοποι­εί.

Τα ναυπηγεία ρίχνουν τις τιμές περιμένοντ­ας παραγγελίε­ς και στην περίπτωση που η ναυλαγορά ανέβει και άλλο, χρηματοδοτ­ήσεις μέσω οργανισμών εξαγωγικών πιστώσεων μπορεί να οδηγήσουν σε νέο κύμα ναυπηγήσεω­ν, εξηγεί ο κ. Καρατζάς.

Για τον ίδιο, πάντως, τα πλοία μεγέθους Capesize και Newcastlem­ax θα έχουν μεγαλύτερο ρίσκο το 2018, καθώς η πορεία τους και οι ναύλοι τους εξαρτώνται άμεσα από την κινεζική ζήτηση, ενώ τα ultramax προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και τα panamax θα μπορούσαν να επωφεληθού­ν από τις μεταφορές σιτηρών.

Η έρευνα των Lloyd’s List για την κερδοφορία των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου δείχνει ότι μεγαλύτερη αύξηση των ναύλων το 2018 θα παρουσιάσο­υν τα πλοία τύπου panamax, (+14,9%), ακολουθούμ­ενα από τα τύπου supramax και handies με αύξηση 11,2% και 10,3% αντιστοίχω­ς, ενώ τα capes θα εμφανίσουν άνοδο κατά 8,4%!

[SID:11509357]

 ??  ?? Η ναυτιλιακή χρηματοδότ­ηση διαδραματί­ζει κρίσιμο ρόλο στη ναυτιλιακή βιομηχανία.
Βασίλης Καρατζάς, διευθύνων σύμβουλος της Karatzas Marine Advisors
Η ναυτιλιακή χρηματοδότ­ηση διαδραματί­ζει κρίσιμο ρόλο στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Βασίλης Καρατζάς, διευθύνων σύμβουλος της Karatzas Marine Advisors
 ??  ?? Οι πλοιοκτήτε­ς αναμένουν περαιτέρω ανοδική πορεία της ναυλαγοράς χύδην
ξηρού φορτίου και το 2018.
Οι πλοιοκτήτε­ς αναμένουν περαιτέρω ανοδική πορεία της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου και το 2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece