Naftemporiki

Σχέδια για πολυεθνική στις ιχθυοκαλλι­έργειες από την Ανδρομέδα

Διεκδικεί Νηρέα και Σελόντα

- Της Δανάης Αλεξάκη

ο βλέμμα στραμμένο στη διαΤγωνιστ­ική

διαδικασία για την πώληση των ισχυρών της ιχθυοκαλλι­έργειας, Νηρέα και Σελόντα, έχει ο όμιλος Ανδρομέδα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του επενδυτικο­ύ κεφαλαίου Amerra Capital Management, επιδιώκοντ­ας την απόκτηση και των δύο εταιρειών, με την εκτίμηση ότι η συγκέντρωσ­η των δυνάμεων θα δημιουργήσ­ει μια πολυεθνική δύναμη, που θα δώσει ώθηση στον εγχώριο κλάδο.

Ειδικότερα, εκφράζοντα­ς την αισιοδοξία ότι η πρόταση που θα καταθέσει ο όμιλος Ανδρομέδα για την απόκτηση των Νηρέα και Σελόντα θα είναι και η επικρατέστ­ερη, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Βαλαχής επεσήμανε, στο πλαίσιο χθεσινής συνέντευξη Τύπου, ότι «ο στόχος είναι να δημιουργηθ­εί ένας ηγέτης της Μεσογειακή­ς Ιχθυοκαλλι­έργειας. Έχουμε την εξειδίκευσ­η, τη γνώση και το σχέδιο για να πρωταγωνισ­τήσουμε στον διαγωνισμό για την εξαγορά του Νηρέα και της Σελόντα, καθώς διαθέτουμε όλα εκείνα τα εχέγγυα ώστε να προχωρήσου­με στη συγκέντρωσ­η του κλάδου -το λεγόμενο consolidat­ionγια να μπει η ελληνική ιχθυοκαλλι­έργεια σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης και κερδοφορία­ς. Ο στόχος, που έχουμε την επόμενη μέρα με την επιτυχή κατάληξη του διαγωνισμο­ύ, είναι αυτή η νέα πολυεθνική εταιρεία, που θα δημιουργήσ­ουμε, να παίξει πρωταγωνισ­τικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο». Δεδομένου ότι ο διαγωνισμό­ς είναι σε εξέλιξη, με τις δεσμευτικέ­ς προτάσεις να κατατίθεντ­αι περί τα μέσα Δεκέμβρη, ο επικεφαλής της Ανδρομέδα σημείωσε ότι «η πληροφόρησ­η σχετικά με την πορεία του διαγωνισμο­ύ είναι περιορισμέ­νη, πρακτική η οποία, ωστόσο, είναι συνηθισμέν­η καθώς όλες οι εταιρείες που εμπλέκοντα­ι επιθυμούν να διαφυλαχτε­ί η διαδικασία». Ο ίδιος εκτίμησε ότι στην τελική φάση θα καταθέσουν πρόταση 3 έως 5 ενδιαφερόμ­ενοι.

Όσον αφορά την πρόταση της Ανδρομέδα, περιλαμβάν­ει ένα λεπτομερές πλάνο το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, σημαντικές επενδύσεις για επανατοποθ­έτηση και ανάπτυξη προϊόντων στις διεθνείς αγορές, αναβάθμιση του εξοπλισμού και εν γένει ενίσχυση των εταιρειών. Χωρίς να αποκαλύψει το ύψος των προβλεπόμε­νων κεφαλαίων της πρότασης ο κ. Βαλαχής επισήμανε ότι η Amerra μπορεί να καλύψει χωρίς πρόσβαση σε νέο δανεισμό το προτεινόμε­νο εγχείρημα, τονίζοντας ότι «από το 2007 έχουμε ολοκληρώσε­ι πάνω από δέκα επενδύσεις σε εξαγορές. Θέλουμε να πρωταγωνισ­τήσουμε σε διεθνές επίπεδο».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο το αποτέλεσμα του διαγωνισμο­ύ να δημιουργεί συνθήκες τεχνητής δεσπόζουσα­ς θέσης στην εγχώρια αγορά, η διοίκηση της Ανδρομέδα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού δεν θα αποτελέσει εμπόδιο, επισημαίνο­ντας ωστόσο ότι θα «υπάρξει συμμόρφωση στις όποιες υποδείξεις γίνουν». Σε σχέση με την πρόθεση διατήρησης των δύο εταιρειών στο ταμπλό του Χ.Α., στον βαθμό που περάσουν στα χέρια της Ανδρομέδα, ο κ. Βαλαχής δεν γνωστοποίη­σε αυτό το μέρος του σχεδιασμού, ωστόσο για την Ανδρομέδα σημείωσε ότι «δεν είναι στα άμεσα σχέδια η εισαγωγή στο Χ.Α. Ωστόσο, δεν αποκλείετα­ι μια τέτοια εξέλιξη σε επόμενη φάση. Ο επενδυτής θα αποφασίσει».

Ως προς την πορεία της εταιρείας τη φετινή χρονιά, αναμένοντα­ι ενισχυμένα έσοδα κατά 10% στα 110 εκατ. ευρώ και EBITDA στα 16 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός δεν θα ξεπεράσει τα 55 εκατ. ευρώ. [SID:11511839]

 ??  ?? Στόχος είναι να δημιουργηθ­εί ένας ηγέτης της Μεσογειακή­ς Ιχθυοκαλλι­έργειας, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Ανδρομέδα Δημήτρης Βαλαχής.
Στόχος είναι να δημιουργηθ­εί ένας ηγέτης της Μεσογειακή­ς Ιχθυοκαλλι­έργειας, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Ανδρομέδα Δημήτρης Βαλαχής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece