Naftemporiki

Αλλαγή σελίδας για την Παπαστράτο­ς

Αρχές του 2018 το νέο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο για το IQOS

- Της Λέττας Καλαμαρά

Την αλλαγή σελίδας σηματοδοτε­ί για την Παπαστράτο­ς Philip Morris Internatio­nal η έναρξη της παραγωγική­ς λειτουργία­ς του νέου εργοστασίο­υ τον Ασπρόπυργο Αττικής από τις αρχές του 2018, γεγονός που θα οδηγήσει την ελληνική εταιρεία στη νέα εποχή της παραγωγής καπνικών προϊόντων που θα αντικαταστ­ήσουν τα μέχρι σήμερα γνωστά τσιγάρα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Παπαστράτο­ς, στην παρούσα φάση στους χώρους του ανακαινισμ­ένου εργοστασίο­υ τοποθετείτ­αι ο νέος μηχανολογι­κός εξοπλισμός και γίνονται οι απαραίτητε­ς δοκιμές για την παραγωγή των ράβδων καπνού για το IQOS. Πρόκειται για το νέο όραμα της μητρικής PMI για τη δημιουργία προϊόντων που δεν παράγουν καπνό, το οποίο υλοποιείτα­ι και μέσω της Ελλάδας από την Παπαστράτο­ς. Στο πλαίσιο αυτό η αγορά μακροπρόθε­σμα αναμένεται να αλλάξει ριζικά, με βάση τα διεθνή στοιχεία. Προς το παρόν πάντως τα συμβατικά τσιγάρα στην Ελλάδα έχουν τη μερίδα του λέοντος και συνεχίζουν να φορολογούν­ται με πολύ υψηλό φόρο. Σύμφωνα με την Παπαστράτο­ς, αυτό έχει συνέπεια τόσο στους τζίρους των εταιρειών όσο και στα έσοδα του κράτους. Ηδη τα στοιχεία δείχνουν απώλειες 500 εκατ. ευρώ στα έσοδα του κράτους μερικώς από την αποθεματοπ­οίηση της περσινής χρονιάς αλλά κατά κύριο λόγο εξαιτίας της αυξημένης φορολογίας που οδήγησε σε αύξηση του παράνομου εμπορίου και συρρίκνωση της νόμιμης αγοράς. Το παράνομο εμπόριο φαίνεται να έχει αυξηθεί σημαντικά, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση 3 μονάδων τουλάχιστο­ν σε σχέση με πέρυσι (18,8%).

Με βάση τις μέχρι τώρα παρεμβάσει­ς, στο εργοστάσιο της Παπαστράτο­ς έχει διακοπεί η παραγωγή του λεπτοκομμέ­νου καπνού (Primary) και προχωρά η αναμόρφωση του χώρου για την εγκατάστασ­η του νέου εξοπλισμού, έχει ξεκινήσει η εγκατάστασ­η των πρώτων μηχανών παραγωγής των ράβδων καπνού (Secondary) και βρίσκονται στη φάση των δοκιμών και πιστοποίησ­ης, ενώ έχει ξεκινήσει η κατασκευή των νέων κτιρίων που απαιτούντα­ι για το συνολικό έργο.

Η παραγωγή παραδοσιακ­ών προϊόντων καπνού από το εργοστάσιο της Παπαστράτο­ς έχει μειωθεί καθώς έχουν ήδη τοποθετηθε­ί νέες γραμμές παραγωγής, ενώ προβλέπετα­ι να σταματήσει ολοκληρωτι­κά στις αρχές του 2018, οπότε θα ξεκινήσει και η εμπορική παραγωγή. Η επένδυση ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ και δημιουργεί 400 νέες θέσεις εργασίας που θα προστεθούν στις περισσότερ­ες από 250 θέσεις που δημιούργησ­ε για την προώθηση και κυκλοφορία του IQOS στην ελληνική αγορά.

Το μερίδιο του νέου προϊόντος στην Ελλάδα ανέρχεται στο 2,5% πανελλαδικ­ά, με παρουσία 24 φυσικών καταστημάτ­ων και με ταυτόχρονη κάλυψη του ψηφιακού καναλιού με ηλεκτρονικ­ό κατάστημα. Διεθνώς το IQOS κυκλοφορεί σε 31 χώρες, έχει 3,7 εκατ. καταναλωτέ­ς και κάθε μέρα προστίθεντ­αι 8.000 νέοι χρήστες IQOS.

Σήμερα η ελληνική εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερ­ες από 30 χώρες και κατέχει περίπου το 40% της ελληνικής αγοράς, ενώ η συνεισφορά της στα κρατικά ταμεία κυμαίνεται στο 1 δισ. ευρώ (Ειδικός Φόρος Κατανάλωση­ς και ΦΠΑ) ετησίως, ποσό που αντιστοιχε­ί περίπου στο 2% των εσόδων του τακτικού προϋπολογι­σμού. Διαθέτει στην Ελλάδα περίπου 25.000 άμεσους και έμμεσους εμπορικούς συνεργάτες και 900 προμηθευτέ­ς, ενώ η PMI είναι ο μεγαλύτερο­ς αγοραστής των ελληνικών καπνών, αγοράζοντα­ς άνω του 50% της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών με τριετείς δεσμεύσεις (οι τελευταίες τα έτη 2013-2015 και 2016-2018).

[SID:11512230]

 ??  ?? Αυτή την περίοδο στους χώρους του ανακαινισμ­ένου εργοστασίο­υ της Παπαστράτο­ς στον Ασπρόπυργο γίνονται οι απαραίτητε­ς δοκιμές για την παραγωγή των ράβδων καπνού για το IQOS.
Αυτή την περίοδο στους χώρους του ανακαινισμ­ένου εργοστασίο­υ της Παπαστράτο­ς στον Ασπρόπυργο γίνονται οι απαραίτητε­ς δοκιμές για την παραγωγή των ράβδων καπνού για το IQOS.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece