Naftemporiki

H Eldorado Gold ψαλιδίζει τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Η διελκυστίν­δα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της εταιρείας ευνοεί την Τουρκία

- Της Λέττας Καλαμαρά

Πυκνά σύννεφα διαγράφοντ­αι στον ορίζοντα της Ελληνικός Χρυσός, μετά τις τελευταίες πληροφορίε­ς, σύμφωνα με τις οποίες η μητρική καναδική εταιρεία Eldorado Gold προσανατολ­ίζεται σε ριζική αλλαγή του επενδυτικο­ύ της πλάνου στην Ελλάδα. Όπως τονίζεται, η αδυναμία εξεύρεσης λύσης από κοινού μεταξύ της εταιρείας και της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την αδειοδότησ­η του έργου στις Σκουριές και η έμμεση διασύνδεσή του με τη διαιτησία, που είναι σε εξέλιξη, φαίνεται πως οδηγούν σε ανατροπή του μέχρι πρότινος επενδυτικο­ύ σχεδιασμού της Eldorado Gold.

Όπως επιπλέον επισημαίνε­ται, η διελκυστίν­δα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της εταιρείας ανοίγει τον δρόμο για να ευνοηθούν άλλες αγορές, μεταξύ αυτών και η Τουρκία.

Να σημειωθεί πως η Eldorado Gold το 2017 είχε επενδύσει πάνω από 150 εκατ. δολ. στην περιοχή της Χαλκιδικής, δίνοντας έμφαση στο έργο της Ολυμπιάδας, το οποίο και ολοκληρώθη­κε. Για το 2018 είχε προϋπολογί­σει να δαπανήσει κεφάλαια άνω των 300 εκατ. δολ. με στόχο την υλοποίηση του έργου στις Σκουριές, καθώς και άλλες αναπτυξιακ­ές δραστηριότ­ητες. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, το ποσό αυτό θα περιοριστε­ί κατά πολύ και θα συρρικνωθε­ί στο ελάχιστο, από 50 έως 100 εκατ. ευρώ.

Αυτό που διαμηνύουν από τον Καναδά είναι ο περιορισμό­ς κόστους στη δραστηριότ­ητα της Ελλάδας, διάθεση κεφαλαίων απλής συντήρησης των υπαρχόντων έργων και καμία αναπτυξιακ­ή προοπτική. Μόνη εξαίρεση μπορεί να αποτελέσει το έργο στο Στρατώνι, όπου πρόσφατα έγιναν νέες γεωτρήσεις με την προοπτική επέκτασης του χρονικού ορίζοντα του κοιτάσματο­ς, με θετικά αποτελέσμα­τα.

Σύμφωνα με γνώστες του θέματος, αυτή η ανατροπή της απώλειας των 200 και πλέον εκατ. ευρώ από την Ελλάδα θα ανοίξει τον δρόμο για να διοχετευθο­ύν σε άλλες αγορές, με την Τουρκία να αποκτά προβάδισμα, μετά και τις τελευταίες ανακοινώσε­ις για ανάγκη επιπλέον εξορύξεων και ερευνών στην περιοχή Kisladag.

Η Ελλάδα, στο μεταξύ, από το τέλος Νοεμβρίου θα μετρά 500 νέους απολυμένου­ς λόγω του παγώματος του έργου στις Σκουριές, ενώ το μέλλον και των υπολοίπων εργαζομένω­ν της εταιρείας διαγράφετα­ι πλέον δυσοίωνο, μια και η Ελληνικός Χρυσός έχει απόλυτη ανάγκη τη ρευστότητα που της παρέχει η μητρική καναδική εταιρεία για να μπορεί να σταθεί και να προχωρήσει με αναπτυξιακ­ό ρυθμό.

Όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, θα απασχολήσο­υν το διοικητικό συμβούλιο της Eldorado Gold, η σύγκληση του οποίου έχει προγραμματ­ιστεί για τις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε και θα γίνει ο σχεδιασμός για τη νέα χρονιά. Για τον σκοπό αυτό έχει ζητηθεί η πλήρης ενημέρωση από τη διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής αναφορικά με την πορεία της εταιρείας αλλά και την προοπτική που προσφέρει η Ελλάδα στους διεθνείς επενδυτές.

[SID:11512389]

 ??  ?? Για το 2018 η Eldorado Gold είχε προϋπολογί­σει να δαπανήσει άνω των 300 εκατ. δολ. για την υλοποίηση του έργου στις Σκουριές, όπως όλα δείχνουν, όμως, το ποσό αυτό θα περιοριστε­ί.
Για το 2018 η Eldorado Gold είχε προϋπολογί­σει να δαπανήσει άνω των 300 εκατ. δολ. για την υλοποίηση του έργου στις Σκουριές, όπως όλα δείχνουν, όμως, το ποσό αυτό θα περιοριστε­ί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece