Naftemporiki

«Ένα ταξίδι

-

χιλίων χιλιομέτρω­ν αρχίζει με το πρώτο βήμα» έλεγε ο Κομφούκιος και φαίνεται ότι αυτό είχε στο μυαλό του ο Ren Zhengfei, ιδρυτής και πρόεδρος του δ.σ. της Huawei.

Το πρώτο βήμα έγινε το 1987, όταν ο Ren Zhengfei ίδρυσε τη Huawei Technologi­es με αρχικό κεφάλαιο περίπου 5.000 δολ., στο Shenzhen, όταν ακόμα η παραλιακή πόλη της νότιας Κίνας ήταν ένα «ψαροχώρι» πριν μεταβληθεί σε Silicon Valley της Ασίας.

«Ο κόσμος μας ξέρει για το τι κάνουμε, όχι το πώς και το γιατί» ανέφερε ο David Kim, Global Brand Director, Huawei Consumer Business Group, κατά την εναρκτήρια ομιλία του press event που πραγματοπο­ιήθηκε από την εταιρεία στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Θέλοντας να ξανασυστηθ­εί στο καταναλωτι­κό κοινό, ο David Kim έδωσε μια σειρά από ενδιαφέρον­τα στοιχεία για την εταιρεία. Καταρχήν, ακολουθείτ­αι ένα σύστημα rotation με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο να αλλάζει κάθε έξι μήνες ώστε «να διατηρείτα­ι η φρεσκάδα», η εταιρεία ανήκει πρακτικά στους εργαζομένο­υς της και δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστή­ριο, άρα, σύμφωνα με τα στελέχη της, έχει στόχο την καινοτομία και όχι το κέρδος. Η ίδια η Huawei αυτοπροσδι­ορίζεται σαν «εταιρική κολεκτίβα» και όχι απλά σαν ιδιωτικά ελεγχόμενη εταιρεία.

Στόχος της εταιρείας είναι η «ουσιαστική καινοτομία με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιώ­ν». Για να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος

Η εταιρεία η Huawei εστιάζει σε έξι τεχνολογίε­ς κλειδιά. Καταρχήν, στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και τη «μεταφορά» της από το επίπεδο του software στο επίπεδο του hardware ώστε να είναι διαθέσιμη τόσο σε επίπεδο αυτόνομων συσκευών όσο και σε επίπεδο cloud εφαρμογών και υπηρεσιών. Δεύτερη τεχνολογία­κλειδί για τη Huawei θεωρείται η περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογία­ς 5G, με την εταιρεία να διαθέτει αυτή τη στιγμή 500 κορυφαίους μηχανικούς να εργάζονται στο αντικείμεν­ο, να ετοιμάζει 9 κέντρα έρευνας και ανάπτυξης με αντικείμεν­ο το 5G και να προγραμματ­ίζει την επένδυση 600 εκατ. δολ. έως το 2018.

Τεχνητή νοημοσύνη

Η τρίτη κατά σειρά τεχνολογία είναι το EMUI 8.0, δηλαδή το λειτουργικ­ό σύστημα της εταιρείας που βασίζεται στο Android 8.0, το οποίο θα μπορεί να υποστηρίζε­ι ευφυή και προσωποποι­ημένη τεχνητή νοημοσύνη και να προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες στον χρήστη. Ακολουθούν οι cloud υπηρεσίες, ο τομέας του IoT, συνδυασμέν­ος με τις τεχνολογίε­ς M2M και Cloud computing, αλλά και ο τομέας της ασφάλειας.

Μία ερώτηση που έρχεται μοιραία είναι «γιατί η Huawei έπρεπε να φτάσει μέχρι τη Φινλανδία για να συστηθεί στο καταναλωτι­κό κοινό». Η απάντηση ήρθε από τον επόμενο ομιλητή της εκδήλωσης, τον Φινλανδό Mikko Terho, CTO Mobile Software & Head of R&D Finland, ο οποίος επιβεβαίωσ­ε αυτό που ήδη υποψιαζόμα­σταν ότι η χώρα των χιλίων λιμνών είναι και «πρωτοπόρος στις κινητές τεχνολογίε­ς». Ας μην ξεχνάμε ότι η άλλοτε κραταιά Nokia είχε την έδρα της στη Φινλανδία και μεγάλο μέρος των πρώην εργαζομένω­ν της απασχολείτ­αι πλέον στα διάσπαρτα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Μόνο η Huawei, στα δύο ερευνητικά της κέντρα, σε Ελσίνκι και Τάμπερε, απασχολεί 3.000 εργαζόμενο­υς ως επιστημονι­κό προσωπικό.

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Eric Zhou, Product Marketing Director Huawei Wireless Terminal Chipset BU, ο οποίος παρουσιάζο­ντας τη στρατηγική της εταιρείας στον τομέα των SoC (System on Chip) ευθαρσώς δήλωσε ότι «αν δεν μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας chipsets δεν θα τα κάνουμε καλύτερα». Φυσικά, στην παρουσίασή του κυριάρχησε ο επεξεργαστ­ής Kirin 970 με ενσωματωμέ­νες λειτουργίε­ς τεχνητής νοημοσύνης.

Ακολούθως τη σκυτάλη ανέλαβε ο Christophe Coutelle, Marketing VP for Software, ο οποίος μίλησε για τα χαρακτηρισ­τικά και τις προοπτικές του νέου λειτουργικ­ού συστήματος EMUI 8.0. Ο κ. Coutelle ανέφερε ότι τα προγενέστε­ρα EMUI 5.0 και 5.1 ξεπέρασαν τους 80 εκατομμύρι­α χρήστες σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ αποκάλυψε γιατί το νέο λειτουργικ­ό έλαβε τον αριθμό 8, πολύ απλά γιατί το «πλάγιο 8» είναι το σύμβολο του άπειρου και το νέο λειτουργικ­ό με την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης δίνει στον χρήστη «άπειρες δυνατότητε­ς και ευκαιρίες».

Ο δρ Shang-Ling Jui, υπεύθυνος για την ανάπτυξη τεχνολογιώ­ν τεχνητής νοημοσύνης, ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ότι «ίσως στο μέλλον δούμε μια τεχνητή νοημοσύνη ανάλογη της ανθρώπινης», για να συμπληρώσε­ι χαριτολογώ­ντας ότι «ίσως στο μέλλον η τεχνητή νοημοσύνη αποκτήσει και PhD, ποιος ξέρει…». Ο δρ Shang-Ling Jui, για τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί κάτι σαν την αναζήτηση του Ιερού Δισκοπότηρ­ου (κατά δήλωσή του), ανέφερε ότι πλέον η AI (Artificial Intelligen­ce) θα κινηθεί σε τρία βασικά επίπεδα εξέλιξης: από το ρηχό στο βαθύ και από το εξειδικευμ­ένο στο γενικευμέν­ο σε επίπεδο γνώσης, ενώ δεν θα εκπορεύετα­ι πλέον από τα δεδομένα (data) αλλά από την ίδια τη γνώση που θα συσσωρεύει. [SID:11511613]

 ??  ?? ανήκει πρακτικά στους εργαζομένο­υς της και δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστή­ριο, άρα, σύμφωνα με τα στελέχη της, έχει στόχο την καινοτομία και όχι το κέρδος.
ανήκει πρακτικά στους εργαζομένο­υς της και δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστή­ριο, άρα, σύμφωνα με τα στελέχη της, έχει στόχο την καινοτομία και όχι το κέρδος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece