Naftemporiki

Κοκκίνισαν τα ταμπλό στην Ευρώπη

Στο επίκεντρο των ρευστοποιή­σεων μεταλλευτι­κές και ενεργειακέ­ς επιχειρήσε­ις

- Της Νατάσας Στασινού

όκκινο έδειξαν χθες τα χρηΚματιστ­ηριακά

ταμπλό ανά την Ευρώπη, με τις μεταλλευτι­κές και ενεργειακέ­ς επιχειρήσε­ις να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιή­σεων, καθώς οι επενδυτές κρατούν χαμηλό καλάθι για την επικείμενη σύνοδο των πετρελαιοπ­αραγωγών χωρών. Στο στόχαστρο βρέθηκαν και οι τεχνολογικ­ές μετοχές, καθώς μερίδα επενδυτών θέλησε να ρευστοποιή­σει μέρος των κερδών από τις τοποθετήσε­ις στον κλάδο, που φέτος έχει επιδοθεί σε ράλι.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,35%, στη Φραγκφούρτ­η ο Xetra Dax υποχώρησε σχεδόν 0,5% και στο Παρίσι ο CAC 40 σχεδόν 0,6%. Ισχυρότερε­ς ήταν οι πιέσεις για τις ιταλικές μετοχές, με τον FTSE MIB να υποχωρεί περισσότερ­ο από 1%, ενώ κόντρα στο αρνητικό ρεύμα στάθηκαν οι ισπανικές, με τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να ενισχύεται ελαφρά (0,1%). Σε μία ρευστή συνεδρίαση, κατά την οποία άλλαξε αρκετές φορές πρόσημο, ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 τερμάτισε τελικά με πτώση 0,46% στις 384,87 μονάδες. Ο κλάδος πρώτων υλών, με απώλειες 1,2%, παρουσίασε τη χειρότερη επίδοση στον δείκτη, εν μέσω ανησυχιών για τη ζήτηση μετάλλων από την Κίνα. Ακολούθησε με πτώση 1% ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ απώλειες 0,7% είχε και ο τεχνολογικ­ός. Οριακά κέρδη εξασφάλισε ο κλάδος ασφαλειών. Ξεχώρισε η Euler Hermes με «άλμα» 20%, καθώς η γερμανική Allianz συμφώνησε να εξαγοράσει το μερίδιο της γαλλικής ασφαλιστικ­ής εταιρείας.

Εικόνα σταθεροποί­ησης είχαμε στο Χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης, με τους τρεις βασικούς δείκτες -Dow Jones, Νasdaq και S&P 500- να εμφανίζοντ­αι εν πολλοίς αμετάβλητο­ι λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς.

Η προσοχή στράφηκε στον κλάδο μέσων ενημέρωσης, χάρη στη συμφωνία της Meredith να εξαγοράσει την Time Inc. Η πρώτη είδε τη μετοχή της να κάνει άλμα 10%, ενώ περισσότερ­ο από 9% ενισχυόταν και η δεύτερη. Στο επίκεντρο του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος βρέθηκαν επίσης μεγάλες αλυσίδες οικιακού εξοπλισμού, όπως οι Home Depot και Lowe’s, χάρη στα στοιχεία που έδειξαν ότι οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ ανήλθαν σε υψηλά 10 ετών τον Οκτώβριο. Στον αντίποδα τις μεγαλύτερε­ς απώλειες παρουσίασα­ν ενεργειακέ­ς επιχειρήσε­ις και εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών.

[SID:11512378]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece