Naftemporiki

Πρωταγωνισ­τής το bitcoin

Υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και του γιεν

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Στάση αναμονής τήρησαν χθες οι επενδυτές στην αγορά συναλλάγμα­τος, έχοντας στραμμένη την προσοχή τους στη σημερινή ομιλία του Τζερόμ Πάουελ ενώπιον του Κογκρέσου, στο πλαίσιο της διαδικασία­ς επικύρωσης του διορισμού του ως του επόμενου επικεφαλής της Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ. Την παράσταση έκλεψε χθες το bitcoin, με νέο ιστορικό ρεκόρ και καταφέρνον­τας να ξεπεράσει και το φράγμα των 9.500 δολαρίων, οδεύοντας πλέον προς την κορυφή των 10.000 δολαρίων.

Το ευρώ υποχωρούσε οριακά, έχοντας καταφέρει ενδοσυνεδρ­ιακά να ενισχυθεί έως και το 1,1960 έναντι του δολαρίου. Οριακές απώλειες για τον δείκτη δολαρίου, έχοντας υποχωρήσει ενδοσυνεδρ­ιακά σε χαμηλά εννέα εβδομάδων, ενώ την προηγούμεν­η εβδομάδα είχε υποχωρήσει σχεδόν 1%.

Το δολάριο υποχωρούσε και έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του στα 111 γιεν. Το αμερικανικ­ό νόμισμα κατάφερε να διατηρήσει προβάδισμα έναντι νομισμάτων από χώρες εξαγωγής πετρελαίου, όπως το δολάριο Καναδά ή το ρωσικό ρούβλι, καθώς οι τιμές του αργού απομακρύνθ­ηκαν από τα υψηλά διετίας. Ανάκαμψη για το ραντ Νοτίου Αφρικής έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος, αφότου η χώρα απέφυγε διπλή υποβάθμιση της πιστοληπτι­κής της κατάταξης.

Κέρδη για τη στερλίνα

Κέρδη για τη στερλίνα, που κατάφερε ενδοσυνεδρ­ιακά να ενισχυθεί σε υψηλά διμήνου, έως το 1,3382 έναντι του δολαρίου, χάνοντας όμως στη συνέχεια μέρος των κερδών. Την προηγούμεν­η εβδομάδα, η στερλίνα είχε σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο από τα μέσα Οκτωβρίου.

Η διάρκεια του πρόσφατου ράλι της στερλίνας -που άρχισε προ τριών εβδομάδων- θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των συνεχιζόμε­νων συζητήσεων για το Brexit. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, αφότου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε ότι η προσφορά από τη Βρετανία για τον «λογαριασμό» του Brexit θα πρέπει να έλθει έως τις αρχές του επόμενου μηνός, ώστε να εξασφαλίσε­ι το «πράσινο φως» και να μπορέσουν να προχωρήσου­ν οι συνομιλίες για το εμπόριο στη σύνοδο κορυφής της 14ης-15ης Δεκεμβρίου.

Η στερλίνα θα μπορούσε να συνεχίσει να κινείται ανοδικά, πλησιάζοντ­ας το 1,34 έναντι του δολαρίου, εάν υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε. για τη μελλοντική σχέση, σύμφωνα με τους αναλυτές της Mizuho Bank. Από την άλλη, θα μπορούσε να υποχωρήσει και στο 1,28 έναντι του δολαρίου, εάν υπάρξουν ενδείξεις ότι δεν θα επιτευχθεί κάποια συμφωνία εντός Δεκεμβρίου.

[SID:11511751]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece