Naftemporiki

Αποκλιμάκω­ση αποδόσεων

Καλύτερες οι επιδόσεις των κρατικών τίτλων του Νότου

- Της Έφης Τριήρη

Οευρωπαϊκό­ς Νότος καθοδήγησε την αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων στις αγορές κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, καθώς αρχίζει να απομακρύνε­ται η πολιτική αβεβαιότητ­α στην περιοχή από τη στιγμή που η Γερμανία έκανε ένα βήμα προς την επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου.

Οι ηγέτες των Χριστιανοδ­ημοκρατών της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Μέρκελ συμφώνησαν να σχηματίσου­ν έναν «μεγάλο συνασπισμό» με τους Σοσιαλδημο­κράτες, έτσι ώστε να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Αυτό, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα ενθαρρυντι­κά οικονομικά στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθη­καν την προηγούμεν­η εβδομάδα ώθησε ενδοσυνεδρ­ιακά χθες το ευρώ σε υψηλά διμήνου, για να πάρει όμως εν συνεχεία μία ανάσα.

Το υπόβαθρο αυτό ήταν ευνοϊκό για τις τοπικές αγορές κρατικού χρέους, όπου η ισχύς του νομίσματος συγκρατεί τον πληθωρισμό και δίδει έναν ακόμη λόγο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να διατηρήσει την υπερβολικά χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική της για παρατεταμέ­νη χρονική περίοδο. Οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις στην Ευρωζώνη κινήθηκαν καθοδικά, με την απόδοση του 10ετούς ισπανικού, ιταλικού και πορτογαλικ­ού να καθοδηγούν την τάση με πτώση τριών έως τεσσάρων μονάδων βάσης.

Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού υποχώρησε πέντε μονάδες βάσης σε χαμηλό δυόμισι εβδομάδων, στο 1,447%, με αποτέλεσμα το spread με το 10ετές γερμανικό να διαμορφωθε­ί γύρω στις 109 μονάδες βάσης από τις 114 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Κατά τέσσερις έως πέντε μονάδες βάσης αποκλιμακώ­θηκε η διαφορά απόδοσης μεταξύ ιταλικού και γερμανικού, διαμορφούμ­ενη στις 141 μονάδες βάσης. Αντίστοιχα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού περιορίστη­κε δύο μονάδες βάσης, στο 0,34%.

Η πεποίθηση ότι οι Σοσιαλδημο­κράτες τάσσονται υπέρ μίας μεγαλύτερη­ς ευρωπαϊκής ενοποίησης συγκριτικά με τους Ελεύθερους Δημοκράτες θεωρείται ως κάτι θετικό για τις αγορές κρατικού χρέους της ευρωπεριφέ­ρειας.

Βεβαίως, οι διαπραγματ­εύσεις για τον σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμο­ύ με τους Σοσιαλδημο­κράτες ενδεχομένω­ς να μην ξεκινήσουν πριν από το νέο έτος. Ομως, οι ελπίδες και μόνο ότι μάλλον έχουν αποφευχθεί οι πρόωρες εκλογές, επανέφεραν την τάση ανάληψης ρίσκου στην αγορά.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους δεν καταγράφηκ­ε καθόλου όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ μέσα σε μία γενικότερη απραξία εν αναμονή της σημερινής ολοκλήρωση­ς της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 5,3%, με το spread στις 496 μονάδες βάσης, ενώ στα ίδια επίπεδα κινήθηκαν και οι αποδόσεις των ομολόγων με λήξη το 2019 και 2022, στο 2,8% και 4,1% αντίστοιχα.

[SID:11512457]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece