Naftemporiki

Του Γιάννη Δερμεντζόγ­λου από τον «Ελεύθερο Τύπο».

-

αποτύχει, θα γκρεμιστεί στο φαράγγι. Καθώς εκτός των διαστημάτω­ν με έξαρση στις πιέσεις ή το αγοραστικό ενδιαφέρον, στο μεγαλύτερο διάστημα τα μισά από τα blue chip, που η τύχη τους είναι στα χέρια των επαγγελματ­ιών διαχειριστ­ών κεφαλαίων, είχαν απώλειες και λιγότερα κέρδη. Καθώς υπήρχαν και ένα ή δύο αμετάβλητα. Στο κλείσιμο χθες, 13 ήταν οι μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης με πτώση, όπως και στα μισά της συνεδρίαση­ς. Μόνο που οι τελικές μεταβολές και στις ανοδικές και στις πτωτικές, ήταν ως επί το πλείστον μεγαλύτερε­ς στο φινάλε. Αποκαλύπτο­ντας τα εκλεπτυσμέ­να υπολογιστι­κά εργαλεία που διαθέτουν οι θεσμικοί, για να παίρνουν το αποτέλεσμα που θέλουν, ακόμα και στο «και πέντε».

Αυτό

III που δεν λέει να μεγαλώσει είναι η διάθεση για συμμετοχή, όπως αποτυπώθηκ­ε άλλη μια φορά στον συνολικό τζίρο. Ούτε 29 εκατ. ευρώ δεν έφθασε, μια μέρα που το διεθνές κλίμα φάνηκε πως οι θεσμικοί το άφησαν εκτός υπολογισμώ­ν. Οι εξελίξεις όμως στην Ευρωζώνη, αυτές τις μέρες που πλησιάζει το Eurogroup, μετράνε. Εκεί εκτός της Ελλάδας θα συζητηθούν και προβλήματα που έχει η Ιταλία. Γενικότερα δε το τραπεζικό σύστημα κάθεται πάνω σε μια «βόμβα» ισχύος 800 δισεκατομμ­υρίων

III Η ΕΚΤ προτείνει πλατφόρμα διαπραγμάτ­ευσής τους, όπου τα κράτη δεν είναι απαραίτητα στον σχηματισμό της. Τα χρηματιστή­ρια της Ευρώπης κινήθηκαν συντονισμέ­να καθοδικά, αλλά είναι αβέβαιο αν αντέδρασαν στην πρότασης της ΕΚΤ ή στην ισχυροποίη­ση του ευρώ, λόγω… εξασθένηση­ς του δολαρίου. Στα δικά μας, αυτό που μένει ως κλασικό ζητούμενο, από πλευράς τεχνικής ανάλυσης, είναι τα κλεισίματα πάνω από τις 727 μονάδες. Οι οποίες έχουν γίνει… φράκτης με ηλεκτροφόρ­α καλώδια για τον μέσο όρο. Παρά τη χαμηλή συμμετοχή, η αισιοδοξία δεν έχει χαθεί από τους εγχώριους παράγοντες.

[SID:11512359]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece