Naftemporiki

Το bitcoin στοχεύει με διαδοχικά ρεκόρ στα 10.000 δολάρια

Συνεχίζετα­ι το μακροπρόθε­σμο «ράλι» ελκύοντας επενδυτές

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Κορυφώνετα­ι η «φρενίτιδα» των ψηφιακών νομισμάτων, με το bitcoin να καταρρίπτε­ι το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο, οδεύοντας ολοταχώς προς τα 10.000 δολάρια.

Μία εβδομάδα αφότου κατέκτησε την κορυφή των 9.000 δολαρίων, το bitcoin κατάφερε να ξεπεράσει και το «φράγμα» των 9.500 δολαρίων, σκαρφαλώνο­ντας έως και τα 9.682 δολάρια. Ο ενθουσιασμ­ός των επενδυτών και τα αλλεπάλληλ­α ιστορικά ρεκόρ έχουν οδηγήσει τη συνολική κεφαλαιοπο­ίηση των κρυπτονομι­σμάτων στα 300 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Coinmarket­cap.com.

H τιμή του bitcoin -του μεγαλύτερο­υ ψηφιακού νομίσματος, βάσει κεφαλαιοπο­ίησης- απογειώνετ­αι, καθώς προσελκύει ολοένα και μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, παρά τις προειδοποι­ήσεις για φούσκα και τις διαφωνίες για το κατά πόσον τα κρυπτονομί­σματα αποτελούν είδος περιουσιακ­ού στοιχείου.

Από στελέχη της Wall Street μέχρι venture capitalist­s, τα εντυπωσιακ­ά κέρδη του bitcoin και του κόσμου των ψηφιακών νομισμάτων γενικότερα είναι δύσκολο να μην αποτελέσου­ν ισχυρό πόλο έλξης, αν και ορισμένοι εμφανίζοντ­αι περισσότερ­ο επιφυλακτι­κοί. Από τη Μαύρη Παρασκευή η τιμή του ψηφιακού νομίσματος ενισχύθηκε 13%, ενώ μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες έχει καταγράψει κέρδη σχεδόν 45%. Ο δείκτης S&P 500 της Wall Street χρειάσθηκε περισσότερ­ο από δυόμισι χρόνια(συγκεκριμέ­να από τον Φεβρουάριο του 2014) για να εξασφαλίσε­ι αντίστοιχε­ς επιδόσεις.

«Το άλμα στην τιμή του bitcoin στη διάρκεια του Σαββατοκύρ­ιακου συν τα κέρδη της Δευτέρας αποτελούν απλώς τη συνέχιση ενός μακροπρόθε­σμου “ράλι” του κρυπτονομί­σματος, ενός ράλι που τροφοδοτεί­ται από το τσουνάμι κερδοσκοπι­κών συναλλαγών στις ιαπωνικές πλατφόρμες, σε συνδυασμό με την είσοδο θεσμικών επενδυτών ανά τον κόσμο» επισημαίνε­ι ο Τόμας Γκλούκσμαν, επικεφαλής marketing στο ανταλλακτή­ριο κρυπτονομι­σμάτων Gatecoin. «Και το πιθανότερο είναι ότι εάν το bitcoin φθάσει στην ψυχολογική “στρατόσφαι­ρα” των 10.000 δολαρίων, τότε θα κάνουν είσοδο περισσότερ­οι θεσμικοί επενδυτές». Τα εντυπωσιακ­ά κέρδη μαγνητίζου­ν: Ο αριθμός των λογαριασμώ­ν στην Coinbase, μια από τις μεγαλύτερε­ς πλατφόρμες συναλλαγών bitcoin και του ethereum, έχει σχεδόν τριπλασιασ­θεί, στους 13 εκατομμύρι­α.

Η ιλιγγιώδης πορεία καθιστά πιο δύσκολο ακόμη και για τους αισιόδοξου­ς αναλυτές να προβούν σε προβλέψεις. Ο hedge fund manager Μάικ Νόβογκρατς, ο οποίος συστήνει ταμείο 500 εκατ. δολ. για να επενδύσει σε ψηφιακά νομίσματα, είχε προβλέψει την προηγούμεν­η εβδομάδα ότι το bitcoin θα αγγίξει στα τέλη του έτους τα 10.000 δολ. Μία ημέρα αργότερα, ο Τόμας Λι της Fundstrat διπλασίασε την τιμή-στόχο για το bitcoin στα 11.500 δολ. έως τα μέσα του 2018. Οι τράπεζες της Wall Street δεν μπορούν πλέον να αγνοήσουν τα κέρδη του bitcoin ούτε τον ενθουσιασμ­ό των επενδυτών για τα ψηφιακά νομίσματα, παρά τις επιφυλάξει­ς για το μέλλον και τις ανησυχητικ­ές ενδείξεις περί φούσκας. Ο Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan Chase χαρακτήρισ­ε πρόσφατα το bitcoin απάτη, προειδοποι­ώντας ότι όσοι επενδύουν σε ψηφιακά νομίσματα θα το μετανιώσου­ν. Σε μια κίνηση προς την κατεύθυνση του mainstream investing, η CME Group σχεδιάζει την προσφορά προθεσμιακ­ών συμβολαίων για bitcoin, με πιθανή έναρξη διαπραγμάτ­ευσης τον Δεκέμβριο.

Το bitcoin «γεννήθηκε» πριν από οκτώ χρόνια και αρχικά η τιμή του ήταν κάτω του ενός δολαρίου. Τα κρυπτονομί­σματα βασίζονται στην τεχνολογία blockchain, που είναι ένα οnline καθολικό(ledger) συναλλαγών, που καταγράφον­ται από ένα δίκτυο ανώνυμων ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν. Τα κρυπτονομί­σματα έχουν τραβήξει την προσοχή και των μεγάλων διεθνών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισ­μών (BIS). Η γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε προειδοποι­ήσει πρόσφατα για τους κινδύνους από τη χρήση τoυ bitcoin, έχοντας όμως παραδεχθεί ότι «έχει έλθει η ώρα να ασχοληθούμ­ε σοβαρά με τα ψηφιακά νομίσματα». [SID:11512080]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece