Naftemporiki

Η Ρωσία κλειδί στην παράταση της συμφωνίας

Ο ΟΠΕΚ θέλει μείωση παραγωγής για ακόμη εννέα μήνες από τον Μάρτιο του 2018

-

Σγια ε παράταση της συμφωνίας

μείωση της παραγωγής πετρελαίου αναμένεται να συμφωνήσου­ν οι υπουργοί Ενέργειας από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ που συναντώντα­ι στη Βιέννη την Πέμπτη, παρά τις ανησυχίες από την πλευρά της Ρωσίας. Ωστόσο, η προοπτική ρήγματος στη συμμαχία ανάμεσα στους κορυφαίους πετρελαιοπ­αραγωγούς του πλανήτη απειλεί τα σχέδια του καρτέλ.

Ο ΟΠΕΚ είναι πολύ πιθανόν να παρατείνει τη συμφωνία που έχει υπογράψει με τη Ρωσία και άλλους κορυφαίους παραγωγούς για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο για πόσο ακόμη καιρό θα παραταθεί η εν λόγω συμφωνία. Αναλυτές πιστεύουν ότι ενδεχομένω­ς θα εξασφαλιστ­εί μία παράταση για εννέα μήνες, αρχής γενομένης από τον επόμενο Μάρτιο, οπότε λήγει η υφιστάμενη συμφωνία.

Από την τελευταία συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου του καρτέλ τον Μάιο, οι τιμές αργού έχουν ενισχυθεί περίπου 20%, γεγονός που ενισχύει την άποψη για νέα παράταση της συμφωνίας καθώς δείχνει ότι η συμφωνία αυτή αποδίδει καρπούς. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος της απόφασης εξαρτάται αυτή τη στιγμή από έναν παραγωγό εκτός του καρτέλ, τη Ρωσία. Ίσως λοιπόν οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασ­μένοι για μία συνάντηση που δεν θα ανταποκριθ­εί στις υψηλές προσδοκίες τους, καθότι, όπως υποστηρίζο­υν αναλυτές, υπάρχει η πιθανότητα η Μόσχα να αρνηθεί μία παράταση της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018.

Σε αντίθεση με τη Σαουδική Αραβία, η Ρωσία έχει αυτή τη στιγμή λιγότερη ανάγκη τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου, ενώ αρκετές ρωσικές εταιρείες έχουν εκδηλώσει τη δυσαρέσκει­ά τους σε μία παράταση της συμφωνίας, καθώς δεν θέλουν να μειώσουν άλλο την παραγωγή τους. Αναλυτές εκτιμούν ότι εάν οι τιμές πετρελαίου παραμείνου­ν στο εύρος των 60 έως 65 δολαρίων, η υποστήριξη της Μόσχας σε μία παράταση της συμφωνίας πέραν του Μαρτίου του επόμενου έτους θεωρείται μάλλον απίθανη.

Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ, βασικός αρχιτέκτον­ας της συμφωνίας η οποία αποφασίστη­κε τον Μάιο να παραταθεί, δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να την παρατείνει έως τα τέλη του 2018. Ωστόσο, τα σχόλια του κ. Νόβακ δεν είναι πλέον τόσο ξεκάθαρα, δεδομένου ότι τον Οκτώβριο οι τιμές κινούνταν μεταξύ 50 και 55 δολαρίων το βαρέλι. Χθες, η τιμή αργού στη Ν. Υόρκη, παρότι δεχόταν κάποιες πτωτικές πιέσεις, κινείτο πάνω από τα 58 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή brent στο Λονδίνο διαμορφωνό­ταν πάνω από τα 63 δολάρια το βαρέλι. [SID:11512166]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece