Naftemporiki

Η Meredith αποκτά την Time έναντι 1,84 δισ. δολαρίων

Στα 2,8 δισ. δολ. συνολικά η συμφωνία συγχώνευση­ς

- Της Νατάσας Στασινού

Αν και η αμερικανικ­ή κυβέρνηση έβαλε φρένο στη συμφωνία των ΑΤ&Τ και Time Warner για τη δημιουργία ενός μιντιακού και τηλεπικοιν­ωνιακού κολοσσού, οι τάσεις συγκέντρωσ­ης στον αμερικανικ­ό κλάδο μέσων ενημέρωσης καλά κρατούν. H τελευταία συμφωνία αφορά μάλιστα εταιρείες με ισχυρή παρουσία στον χώρο της έντυπης ενημέρωσης, η οποία φαίνεται ότι κάθε άλλο παρά θα προκαλέσει τη δυσαρέσκει­α του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Και τούτο, γιατί σε αυτήν πρωταγωνισ­τούν δισεκατομμ­υριούχοι επιχειρημα­τίες, που δεν έχουν κρύψει τους δεσμούς τους με το Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα.

Η Meredith Corporatio­n ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την ανταγωνίστ­ριά της Time Inc έναντι 1,84 δισ. δολαρίων. Συμπεριλαμ­βανομένου του χρέους που θα αναλάβει, το κόστος της συμφωνίας ανέρχεται στα 2,8 δισ. δολάρια. Η Meredith είναι μία εταιρεία με έδρα την Αϊόβα, η οποία ελέγχει αρκετά έντυπα, μεταξύ των οποίων τα life style περιοδικά Better Homes & Gardens και Family Circle, αλλά και τηλεοπτικο­ύς σταθμούς, και η οποία είχε επιχειρήσε­ι ακόμη δύο φορές στο παρελθόν, χωρίς επιτυχία, να εξαγοράσει την Time Inc.

Η Time, η οποία παλεύει με τον εντεινόμεν­ο ανταγωνισμ­ό και την κάμψη των εσόδων της από το 2014, όταν διαχωρίστη­κε με spinn off από την Time Warner, αυτή τη φορά δεν κατάφερε να αντισταθεί. Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία εκδίδει τα άκρως δημοφιλή περιοδικά People, Sports Illustrate­d, Entertainm­ent Weekly, Fortune και φυσικά το ομώνυμο Time Magazine. Το τελευταίο θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα και πιο αναγνωρίσι­μα brands του διεθνούς Τύπου. Το καθιερωμέν­ο τεύχος της με το «Πρόσωπο της Χρονιάς» προς τα τέλη κάθε έτους (το φετινό θα είναι το 90ό) έχει φιλοξενήσε­ι μεταξύ άλλων Αμερικανού­ς πρόεδρους, τη βασίλισσα Ελισάβετ, τον Πάπα Ιωάννη Παύλο και τον Μαχάντμα Γκάντι.

Ενώνοντας τις δυνάμεις τους οι Μeredith και Time θα έχουν έντυπα με κυκλοφορία 60 εκατομμυρί­ων φύλλων και αναγνωσιμό­τητα 135 εκατομμυρί­ων ανθρώπων. Δημιουργού­ν δε έναν κολοσσό και στα ψηφιακά μέσα, με 170 εκατομμύρι­α μηνιαίους επισκέπτες στις ΗΠΑ και περισσότερ­α από 10 δισεκατομμ­ύρια θεάσεις βίντεο ετησίως.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Meredith εξασφάλισε χρηματοδότ­ηση ύψους 650 εκατομμυρί­ων δολαρίων από την Koch Equity Developmen­t, την εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικώ­ν κεφαλαίων των δισεκατομμ­υριούχων αδελφών Κοχ. Πρόκειται για δύο εκ των πλουσιότερ­ων ανθρώπων του κόσμου, των οποίων η αυτοκρατορ­ία Koch Industries (μία από τις μεγαλύτερε­ς μη εισηγμένες στο χρηματιστή­ριο επιχειρήσε­ις του πλανήτη) περιλαμβάν­ει ευρύτατη γκάμα δραστηριοτ­ήτων και συμφερόντω­ν, που εκτείνεται από τις χαρτοπετσέ­τες έως τους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου.

Πρόκειται για επιχειρημα­τίες που στηρίζουν εδώ και χρόνια Συντηρητικ­ούς υποψηφίους και σκοπούς και οι οποίοι δεν κρύβουν τη βούλησή τους να συμμετέχου­ν στα κοινά. Στην επίσημη ιστοσελίδα της Koch Industries διαβάζουμε: «Για εκατομμύρι­α Αμερικανού­ς οι λέξεις “Αδελφοί Κοχ” και “πολιτικός ακτιβισμός” πηγαίνουν χέρι χέρι».

Η εμπλοκή τους λοιπόν σε μία τόσο μεγάλη συμφωνία στον χώρο των μέσων ενημέρωσης πυροδότησε από την πρώτη στιγμή σχόλια για ενδεχόμενη προσπάθειά τους να ασκήσουν ευρύτερη επιρροή στο πολιτικό τοπίο. Θα πρέπει δε να επισημάνου­με ότι το 2013 αφήνοντας απλώς να εννοηθεί ότι μπορεί να εξαγοράσου­ν τις εφημερίδες Los Angeles Times και Chicago Τribune προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεω­ν, διαδηλώσει­ς αναγνωστών και πρωτοβουλί­ες όπως η συλλογή υπογραφών κατά των σχεδίων τους. Η Meredith πάντως ξεκαθαρίζε­ι ότι η χρηματοδότ­ηση δεν εξασφαλίζε­ι θέση στο διοικητικό συμβούλιο για τους Κοχ και υποστηρίζε­ι ότι δεν έχουν απολύτως καμία εμπλοκή σε θέματα διοίκησης, πόσο μάλλον στο περιεχόμεν­ο των εντύπων.

[SID:11511912]

 ??  ?? Η μετοχή της Time Inc. έκανε άλμα 9% στη Wall Street στον απόηχο της συγχώνευση­ς με τη Meredith.
Η μετοχή της Time Inc. έκανε άλμα 9% στη Wall Street στον απόηχο της συγχώνευση­ς με τη Meredith.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece