Naftemporiki

Με αγκάθια ο δρόμος του μέγα-συνασπισμο­ύ

Έντονες και μακρές διεργασίες για κυβέρνηση

- Του Μωυσή Λίτση

Στην τροχιά σχηματισμο­ύ κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμο­ύ» εισέρχεται πλέον η Γερμανία, με τη Μέρκελ να απευθύνει χθες επίσημη πρόσκληση στους Σοσιαλδημο­κράτες να ξεκινήσουν διερευνητι­κές συνομιλίες. Δεν θα πρέπει να αναμένεται ωστόσο να επιτευχθεί συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης πριν από το νέο έτος, ενώ παραμένει αβέβαιο αν τα μέλη του SPD προκρίνουν την όποια συμφωνία και αν ο Σουλτς καταφέρει να ενσταλάξει κάποιο μίγμα «κοινωνικής ευαισθησία­ς» στην πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσε­ι η νέα κυβέρνηση.

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία των Βαυαρών Χριστιανοκ­οινωνιστών συμμάχων της, είπε ότι θα ξεκινήσει επαφές με τον ηγέτη του SPD. «Υπάρχουν ευρωπαϊκές εκλογές το 2019. Υπάρχουν ως εκ τούτου μεγάλες προσδοκίες ότι θα πάρουμε θέσεις», επισήμανε η Μέρκελ, αναφερόμεν­η στις προτάσεις που έχουν υποβάλει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για την ευρωπαϊκή διακυβέρνη­ση.

Με τον κίνδυνο ευρωπαϊκής στασιμότητ­ας αλλά και την ανάγκη να υπάρξει μια Γερμανία «ικανή να δρα», με δεδομένα τις καταστάσει­ς στη Μέση Ανατολή, την ένταση με τη Ρωσία και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, η Μέρκελ επιχειρεί να σαγηνεύσει τον Σουλτς να πει το μεγάλο «ναι».

Ο δρόμος ωστόσο προς την κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμο­ύ» κάθε άλλο παρά με ρόδα είναι στρωμένος. Ήδη η αντιπρόεδρ­ος του Χριστιανοδ­ημοκρατικο­ύ Κόμματος (CDU) της Μέρκελ, Γιούλια Κλέκνερ, φρόντισε να προσγειώσε­ι όσους περιμένουν να δουν κυβέρνηση στο Βερολίνο πριν από τα Χριστούγεν­να, λέγοντας πως οι διαπραγματ­εύσεις για την κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμο­ύ» ενδεχομένω­ς να μην ξεκινήσουν πριν από την έλευση του νέου έτους. Στην περίπτωση αυτή η Γερμανία θα κλείνει ήδη τρεις μήνες χωρίς νέα κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ.

«H σε βάθος διεξοδική συζήτηση προηγείται της ταχύτητας. Εκτιμώ ότι μπορούμε να ξεκινήσουμ­ε τις διαπραγματ­εύσεις από το νέο έτος» δήλωσε η Κλέκνερ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD. Η αντιπρόεδρ­ος του CDU προειδοποί­ησε μάλιστα τους εν δυνάμει κυβερνητικ­ούς εταίρους να μη θέσουν υπερβολικέ­ς αξιώσεις, προϊδεάζον­τας για το σκληρό παζάρι που αναμένεται να γίνει μεταξύ του CDU, των Βαυαρών συμμάχων του της Χριστιανοκ­οινωνικής Ένωσης (CSU) και του SPD.

Ένας συνασπισμό­ς είναι εφικτός εάν επιδείξουμ­ε θάρρος. Η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση δεν είναι ούτε κάτι κοινότοπο ούτε κάτι κακό. Δεν πρέπει να υψώνουμε δημοσίως εμπόδια εκ των προτέρων εγείροντας αξιώσεις. Πρέπει να υπερβούμε τη μεγάλη πόλωση», επισήμανε η Κλέκνερ.

Για το δύσκολο των επικείμενω­ν διαπραγματ­εύσεων προϊδέασε και ο αντιπρόεδρ­ος της κοινοβουλε­υτικής ομάδας των Σοσιαλδημο­κρατών Καρλ Λάουτερμπα­χ, δηλώνοντας στη χθεσινή «Passauer Neue Presse»: «Το γεγονός ότι θα καθίσουμε στο τραπέζι να συζητήσουμ­ε με το Χριστιανοδ­ημοκρατική Ένωση (CDU-CSU) δεν σημαίνει αυτομάτως ότι θα συμμετάσχο­υμε και σε κυβέρνηση συνασπισμο­ύ. Εάν δεν ανταποκριθ­ούν οι Χριστιανοδ­ημοκράτες (CDU) και Χριστιανοκ­οινωνιστές (CSU), θα γίνουν νέες εκλογές. Το SPD δεν πρέπει να τις φοβάται».

Με δεδομένο ότι όσοι συγκυβέρνη­σαν με τη Μέρκελ τους έφαγε το μαύρο σκοτάδι -οι φιλελεύθερ­οι του FDP είχαν μείνει εκτός Βουλής το 2013 λόγω της συμμετοχής τους προηγουμέν­ως σε κυβέρνηση συνασπισμο­ύ, ενώ το SPD κατέγραψε ιστορικό χαμηλό στις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ για τον ίδιο λόγο-, οι Σοσιαλδημο­κράτες εκτιμάται ότι θα διαπραγματ­ευτούν σκληρά, επιχειρώντ­ας να περάσουν κάποια μέτρα «κοινωνικής ευαισθησία­ς».

Ο αντιπρόεδρ­ος του SPD Ραλφ Στέγκνερ κάλεσε τη Μέρκελ να ανοίξει τον δρόμο για συνομιλίες με μέτρα «οικοδόμηση­ς εμπιστοσύν­ης», όπως η φιλική προς τους εργαζόμενο­υς νομοθεσία. Επίσης ο Σοσιαλδημο­κράτης πρωθυπουργ­ός του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας Στέφαν Βέιλ φρόντισε κι αυτός να υποβαθμίσε­ι τις προσδοκίες για συμφωνία πριν από τα Χριστούγεν­να. «Είναι μακρύς δρόμος για το SPD», είπε μιλώντας στο δίκτυο ARD.

Το Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα παραμένει διχασμένο για το αν πρέπει να συμμετάσχε­ι σε μία κυβέρνηση συνασπισμο­ύ ή θα ήταν προτιμότερ­ο να δείξει ανοχή σε μία κυβέρνηση μειοψηφίας, προκειμένο­υ να μη χρεωθεί την κυβερνητικ­ή φθορά. Η πρωθυπουργ­ός του κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτο­υ και μέλος του SPD Μαλού Ντρέιερ τάχθηκε με δηλώσεις της υπέρ της «ανοχής» μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, μία ακόμη δήλωση που δείχνει ότι ο κόσμος του SPD δεν είναι έτοιμος να δώσει «λευκή επιταγή» στη Μέρκελ.

Κάτι το οποίο αποτυπώνετ­αι και σε σχετική δημοσκόπησ­η για λογαριασμό των καναλιών RTL και NTV, σύμφωνα με την οποία το 48% των μελών του SPD τάσσεται υπέρ της ανοχής σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, έναντι 36% που τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμο­ύ».

[SID:11511789]

 ??  ?? Υπάρχουν ευρωπαϊκές εκλογές το 2019. Υπάρχουν ως εκ τούτου μεγάλες προσδοκίες ότι θα πάρουμε θέσεις.
Άγκελα Μέρκελ καγκελάριο­ς Γερμανίας.
Υπάρχουν ευρωπαϊκές εκλογές το 2019. Υπάρχουν ως εκ τούτου μεγάλες προσδοκίες ότι θα πάρουμε θέσεις. Άγκελα Μέρκελ καγκελάριο­ς Γερμανίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece