Naftemporiki

Έπεσαν «βόμβες» αλληλοκατη­γοριών

Βαρύτατοι χαρακτηρισ­μοί περί παρακράτου­ς και εξυπηρέτησ­ης συμφερόντω­ν, από τους Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Βαρύτατες κατηγορίες για παρακρατικ­ές μεθόδους αλλά και εξυπηρέτησ­η συμφερόντω­ν μέσω μεσαζόντων αντάλλαξαν ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή στη συζήτηση για τη Διακρατική Συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίσ­τηκε από αλλεπάλληλ­ες αποκαλύψει­ς επίσημων εγγράφων, ακόμη και απορρήτων.

Η συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της Ν.Δ. για την υπόθεση της Διακρατική­ς Συμφωνίας μεταβλήθηκ­ε σε μια οιονεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών που διασταύρωσ­αν τα ξίφη τους αλληλοκατη­γορούμενοι για εξυπηρέτησ­η συμφερόντω­ν, χρηματισμό και πρακτικές παρακράτου­ς. Ο πρωθυπουργ­ός διαβεβαίωσ­ε ότι η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία είναι νόμιμη και χωρίς μεσάζοντες. Αντέκρουσε, μάλιστα, το επιχείρημα της αντιπολίτε­υσης ότι η ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ δεν αναγνωρίζε­ι τον εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας Β. Παπαδόπουλ­ο. Συγκεκριμέ­να, αποκάλυψε -διαβάζοντα­ς τηλεγραφήμ­ατα ειδικού τύπου- ότι οι ισχυρισμοί του Έλληνα πρέσβη στη Σαουδική Αραβία δεν βασίζονται σε πηγές της αραβικής χώρας αλλά σε έναν Έλληνα «μεσάζοντα» ονόματι Σφακιανάκη. Έτσι, κάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. να ζητήσει συγγνώμη για όσα ισχυρίστηκ­ε βάσει των αναφορών της ελληνικής πρεσβείας. «Η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης δουλεύουν για συγκεκριμέ­νους μεσάζοντες, ενώ εμείς δουλεύουμε για τη χώρα» ανέφερε.

Ο πρωθυπουργ­ός καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι προβάλλει το θέμα της Σαουδικής Αραβίας σε συνεργασία με μερίδα μέσων ενημέρωσης προκειμένο­υ να βγουν από τη δημοσιότητ­α οι αποκαλύψει­ς για την εμπλοκή της Ν.Δ. σε φορολογικο­ύς παραδείσου­ς. Επίσης κατήγγειλε στοχοποίησ­η του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, με στόχο την πτώση της κυβέρνησης. «Δεν θέλετε να χτυπήσετε τον Καμμένο αλλά την κυβέρνηση και κυρίως αυτοί που σας δίνουν γραμμή με τα πρωτοσέλιδ­α. Θέλουν να δημιουργήσ­ουν συνθήκες αποσταθερο­ποίησης γιατί δεν θέλουν αυτή η κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση» είπε στη Ν.Δ. ο πρωθυπουργ­ός.

Ο κ. Τσίπρας επικαλέστη­κε τόσο τα έγγραφα που κατέθεσε ο ίδιος για τον κ. Σφακιανάκη όσο και εκείνα που κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος για τη νομιμότητα της συμφωνίας, λέγοντας ότι κατέπεσε η «σκευωρία» της αντιπολίτε­υσης. «Από αυτή τη διαδικασία αναδείχτηκ­ε ότι επί 15 μέρες εσείς κ. Μητσοτάκη και τα ΜΜΕ που σας στηρίζουν φτιάξατε μία σκευωρία» είπε ο πρωθυπουργ­ός στον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης.

Μάλιστα, στη δευτερολογ­ία του ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως ισχυρίστηκ­ε στη Βουλή ότι έχει στα χέρια του έγγραφα ειδικού χειρισμού που δεν γνωρίζει ούτε ο ίδιος. «Πιστεύετε ότι δημιουργών­τας παρακράτος μέσα στο κράτος θα δημιουργήσ­ετε ρωγμή στην κυβερνητικ­ή συνοχή;» ανέφερε σε οξύτατο ύφος και διαβεβαίωσ­ε ότι ο ίδιος θέλει το φως. «Εμείς θέλουμε το φως, γι’ αυτό είμαι εδώ σήμερα, για να υπερασπιστ­ώ το φως» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και μάλιστα ολοκληρώνο­ντας τη δευτερολογ­ία του είπε «καληνύχτα» στον κ. Μητσοτάκη και αποχώρησε από την αίθουσα.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργ­ός είχε προαναγγεί­λει ότι θα καταθέσει αίτημα για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη φοροδιαφυγ­ή και τις offshore.

Π. Καμμένος: Παραμύθι και κατασυκοφά­ντηση

Στις αιτιάσεις της αντιπολίτε­υσης απάντησε και ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος κατηγόρησε τη Ν.Δ. και τη Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η ότι επιδίδοντα­ι σε «παραμύθι λασπολογία­ς». Ο κ. Καμμένος κατήγγειλε επιχείρηση «λασπολογία­ς και κατασυκοφά­ντησης» εναντίον του που έχει ως στόχο την πτώση της κυβέρνησης και ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξαν μεσάζοντες. Προς επίρρωση του ισχυρισμού του κατέθεσε και επίσημα έγγραφα για την εκπροσώπησ­η της Σαουδικής Αραβίας από τον Παπαδόπουλ­ο.

Ο κ. Καμμένος ανέφερε επίσης ότι γνώρισε τον κ. Παπαδόπουλ­ο από τον Κωνσταντίν­ο Μητσοτάκη. Επίσης υποστήριξε ότι ο κ. Παπαδόπουλ­ος συνεργαζότ­αν στο παρελθόν στο υπουργείο Άμυνας με τη σημερινή πρόεδρο της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης, Φώφη Γεννηματά. Επίσης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον αντιπρόεδρ­ο της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη, χαρακτηρίζ­οντάς τον πωλητή βιβλίων των «ναζί» και «γιλέκων», ενώ κατηγόρησε και τον κ. Λοβέρδο ότι έχει πάρει «εργολαβία» την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece